Gå til indhold

Ugens tal: Stærk fremgang for dansk it-forskning i EU

29. oktober 2009
Danske virksomheder og forskere tildelt 93 mio. kr. til IKT-forskning fra EU. Videnskabsminister Helge Sander er godt tilfreds med en stigende dansk andel af bevillingerne.
– Der har været grund til bekymring over de danske forskningsmiljøers og virksomheders hidtidige andel af bevillingerne til it-forskning fra EU's forskningsprogram. Men nye tal viser, at det nu går den rigtige vej, siger videnskabsminister Helge Sander.

Foreløbige tal fra Europa-Kommissionen viser, at danske deltagere i den seneste ansøgningsrunde har hentet 93 mio. kr. til forskning inden for informations- og kommunikationsteknologi, IKT.

I denne fjerde ansøgningsrunde til IKT-programmet under EU's 7. rammeprogram for forskning og udvikling har danske virksomheder og forskningsmiljøer sikret sig 1,56 pct. af de uddelte midler.

Det er en klar stigning i forhold til de tre første ansøgningsrunder til IKT-programmet, hvor det gennemsnitlige danske hjemtag lå på 1,12 pct.

– De nye tal understreger, at vi har et stærkt potentiale i IKT-forskningsmiljøerne i Danmark. Det er vigtigt, at vi udnytter dette internationalt. Deltagelse i forskningsprojekter i EU giver flere midler til dansk forskning, men også adgang til ny viden og væsentlige netværk gennem samarbejde med andre stærke, europæiske forskningsmiljøer, siger Helge Sander.

Andelen af danske ansøgninger, der opnåede EU-støtte, er også forbedret. Mere end hver fjerde – 28 pct. – af de, der søgte, fik tildelt en andel af puljens seks mia. kr. I de tre første ansøgningsrunder var succesraten for danske ansøgninger knap 18 pct., mens det europæiske gennemsnit lå på 15 pct.

– Tallene viser, at blandt andet Videnskabsministeriets indsats med at hjælpe virksomheder og forskere med at søge EU's forskningsprogram bærer frugt. De danske ansøgninger er blevet bedre, og jeg vil opfordre endnu flere til at bruge mulighederne for information og vejledning hos Forsknings- og Innovationsstyrelsens EuroCenter, siger Helge Sander.

Yderligere kommentarer fra videnskabsminister Helge Sander fås ved kontakt til informationschef Allan Boldt, tlf.: 3392 9739, abo@vtu.dk.

Handlinger tilknyttet webside