Gå til indhold

Ugens tal: Videnskabsministeren ser gerne større studenterudveksling med udlandet

02. april 2009
Der er flere internationale studerende, der tager på udvekslingsophold i Danmark, end danske studerende, der tager på udvekslingsophold i udlandet. Tendensen dækker imidlertid over store forskelle på de enkelte universiteter.

I studieåret 2007/2008 var der 5.013 internationale studerende på udvekslingsophold på danske universiteter, mens antallet af danske studerende på udvekslingsophold i udlandet var 3.678. Det viser opgørelser fra CIRIUS under Videnskabsministeriet.

– Det siger noget om kvaliteten på de danske universiteter, når så mange internationale studerende vælger et udvekslingsophold i Danmark. Det underbygges desuden af en ny undersøgelse, der viser, at tre ud af fire af de internationale studerende vil anbefale Danmark som studieland, så Danmark har et godt ry i udlandet, siger videnskabsminister Helge Sander.
– Til gengæld så jeg gerne, at flere danske studerende tog på udvekslingsophold i udlandet. De færdige kandidater træder i stigende grad ud på et internationalt arbejdsmarked, hvor dét at have opholdt sig en periode i udlandet er et kæmpe plus. Danmark har brug for kandidater med global erfaring, siger videnskabsminister Helge Sander.

Tal for de enkelte universiteter

Videnskabsministeren hæfter sig ved den forholdsvis store variation, der er mellem de danske universiteter på området.

Således sender Handelshøjskolen i København, hvad der svarer til over syv pct. af deres studerende på udvekslingsophold i udlandet, mens andelen på IT-Universitetet er under en pct. Tilsvarende er Danmarks Tekniske Universitet den institution, der modtager flest internationale udvekslingsstuderende svarende til næsten 13 pct. af universitetets samlede antal studerende. Den tilsvarende andel på Syddansk Universitet, Roskilde Universitet og IT-Universitetet er alle steder under tre pct.

– Det er bemærkelsesværdigt, at der på universiteterne tilsyneladende er så stor forskel på mobiliteten til og fra udlandet. Tallene bør give anledning til, at man på de enkelte institutioner ser nærmere på hinandens erfaringer på området, siger videnskabsminister Helge Sander.

Videnskabsministeren fremhæver desuden, at regeringen har stået i spidsen for det såkaldte udlandsstipendium, der giver danske studerende mulighed for at få støtte til et studieophold eller en hel kandidatuddannelse i udlandet. I perioden 1. juli 2008 til 1. januar 2009 fik 467 studerende tildelt et sådant udlandsstipendium.For yderligere kommentarer fra videnskabsminister Helge Sander kontakt kommunikationschef Niels Hovmand, tlf.: 4082 8958, nho@vtu.dk.

Handlinger tilknyttet webside