Gå til indhold

Videnskabsministeren bag debatbog

21. april 2009
I morgen udkommer debatbogen "Fremtidens universiteter" fra forlaget Gyldendal. Videnskabsminister Helge Sander er initiativtager til bogen og bidrager selv med det indledende kapitel, hvor han opstiller en række omfattende visioner for fremtidens universiteter.
– Bogen er et bidrag til den langsigtede debat om udviklingen af universiteterne, som jeg meget gerne ser, at vi holder levende og i gang. For det er vigtigt, at debatten ikke drukner i dag-til-dag spørgsmål – som vi selvfølgelig også skal håndtere – men der skal være plads til en fordomsfri debat om visioner og nye mål, siger videnskabsminister Helge Sander.

Debatbogen indeholder bidrag fra 16 meningsdannere på universitetsområdet, herunder politikere, erhvervsledere og universitetsfolk.

I sit bidrag til bogen gør videnskabsministeren dels status over de gennemførte tiltag og reformer siden 2001, dels beskriver han en række visioner for fremtidens universiteter.

Helge Sander indleder debatbogen med følgende vision:

– "Lad os starte med at sætte den enkelte studerende, underviser og forsker i centrum. Lad os fjerne de begrænsninger, der eksisterer for, at de kan udfolde deres talent. Lad os i stedet give dem muligheden for undervisning og forskning i verdensklasse. Ligegyldigt hvor i verden det er. Ligegyldigt hvilke systemer eller traditioner det bryder med. Det er min overbevisning, at mere frihed og større fleksibilitet vil give flere muligheder for den enkelte."

Det er med dette udgangspunkt, at han i bogen bl.a. foreslår at skabe det første virtuelle universitet, der skal give danske studerende mulighed for at følge undervisningen og gå til eksamen i nogle af verdens førende videnmiljøer; at give universiteternes ledelser endnu større handlefrihed og større ansvar samt at tilbyde dygtige udenlandske studerende en gratis uddannelse i Danmark, mod at de til gengæld i en periode bidrager til det danske arbejdsmarked.

Du kan selv bidrage til debatten om fremtidens universiteter

Fremtidens universiteter er i øjeblikket til debat, bl.a. som følge af en række omfattende evalueringer, der gennemføres af et uafhængigt, internationalt ekspertpanel.

Videnskabsministeren ønsker imidlertid, at så mange som muligt deltager i debatten og gerne bidrager til, hvordan vi kan skabe endnu flere muligheder for den enkelte studerende, forsker og ansatte på fremtidens universiteter.

Derfor kan du fra onsdag den 22. april til mandag den 1. juni 2009 indsende ideer, forslag eller kommentarer på adressen fremtidensuniversiteter@vtu.dk.

Videnskabsministeriet vil derefter samle forslagene i en anonymiseret bruttoliste, som vil blive offentliggjort efter sommerferien som bidrag til det videre arbejde om at udvikle fremtidens universiteter.


Videnskabsminister Helge Sander kan kontaktes via kommunikationschef Niels Hovmand på mobiltelefon: 4082 8958 eller e-mail: nho@vtu.dk.

Handlinger tilknyttet webside