Gå til indhold

Åbning af Forskningens Døgn 2011 og prisuddeling

15. april 2011
Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie og videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen skyder den 28. april Forskningens Døgn 2011 i gang på Københavns Rådhus. Her vil formidlingsevnerne være i centrum, når bl.a. otte ph.d.-studerende fra hele landet deltager i forskerdysten "Stjerner med hjerner".

Pressen inviteres hermed til åbningen af videnskabsfestivalen Forskningens Døgn og uddelingen af Videnskabsministeriets formidlingspris, Forskningskommunikationsprisen, på 100.000 kroner. Prisen gives til en forsker, som formår at formidle sin forskning til et bredt publikum på en skarp og levende måde.

Åbningen af videnskabsfestivalen vil blive fejret med blandt andet musik af The William Blakes (Science is Religion) og med en forskerdyst, hvor otte ph.d.-studerende fra hvert af landets universiteter vil konkurrere om at formidle deres forskning på tre minutter til publikum og et nedsat ekspertpanel. Dysten ledes af forsker og musiker Johan Olsen fra Magtens Korridorer.

Efter åbningen vil Prinsesse Marie sammen med videnskabsministeren og overborgmesteren gå ud på Rådhuspladsen. Her vil Prinsessen overvære resultaterne af en dialekttest samt blive vist rundt til forskellige stande med god forskningsformidling.

Forskningens Døgn løber over tre dage fra den 28.-30. april og byder på cirka 200 gratis arrangementer med forskning i øjenhøjde over hele landet.

Åbningen finder sted:

Torsdag den 28. april
kl. 11-13.30
Københavns Rådhus
Rådhuspladsen
1550 København V

Program

  • Københavns overborgmester Frank Jensen byder velkommen
  • Officiel åbningstale ved videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen
  • Prinsesse Marie overrækker Forskningskommunikationsprisen 2011
  • Forskerkonkurrencen "Stjerner med hjerner" – otte forskere dyster om at formidle deres forskning
  • The William Blakes spiller "Science is Religion" på Rådhuspladsen
  • Overborgmester Frank Jensen og videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen tester deres evner til at genkende danske dialekter
  • Journalist Mads Steffensen taler først med sprogforsker Michael Ejstrup om, hvad dialekter betyder for, hvordan vi opfatter hinanden, og derefter med videnskabsjournalist og forfatter Lone Frank om genernes betydning for vores identitet

Tilmelding til arrangementet skal ske via pressesekretær Charlotte Holst på chhh@vtu.dk eller 2211 0200 senest tirsdag den 26. april kl. 12.00. Husk at medbringe pressekort.

Fakta om Forskningens Døgn

Videnskabsfestivalen Forskningens Døgn finder i år sted den 28., 29. og 30. april. I løbet af Forskningens Døgn byder universiteter, museer, hospitaler, kommuner, virksomheder m.fl. på cirka 200 gratis arrangementer over hele landet, hvor man sammen med forskere kan gå på opdagelse i forskningens verden og opleve, hvordan forskning er med til at ændre vores samfund og hverdag.

Videnskabsministeriet er initiativtager til Forskningens Døgn, der i år holdes for syvende gang. Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary er protektor for Forskningens Døgn.

Find mere information og programmet for Forskningens Døgn 2011 på www.forsk.dk.

Fakta om Forskningskommunikationsprisen

Forskningskommunikationsprisen uddeles under Forskningens Døgn til en forsker eller gruppe af forskere, der gennem vedkommende og skarp formidling har skabt bred opmærksomhed om sin forskning.

Forskningskommunikationsprisen er indstiftet af Videnskabsministeriet i 2004. Med prisen følger 100.000 kroner. Formålet med prisen er at skabe større anerkendelse af formidlingsaktiviteter, der falder uden for det traditionelle videnskabelige arbejde og undervisning. Samtidig skal prisen opmuntre forskere til at kommunikere deres forskning ud til den brede offentlighed.

Alle kan indstille kandidater til prisen, og både forskere fra det offentlige og det private kan indstilles.

Tidligere vindere af Forskningskommunikationsprisen

  • Danmarkshistorien.dk (2010)
  • Maja Horst, samfundsforsker (2009)
  • Ove K. Pedersen, samfundsforsker (2008)
  • Ole G. Mouritsen, biomembranfysiker (2007)
  • Morten L. Kringelbach, hjerneforsker (2006)
  • Bente Klarlund Pedersen, læge (2005)
  • Anja C. Andersen, astrofysiker (2004)

For yderligere oplysninger kontakt pressesekretær Charlotte Holst på telefon 22110200 eller på chhh@vtu.dk.

 


Handlinger tilknyttet webside