Indspil til FORSK2025: Forskning og innovation inden for ”den fjerde industrielle revolution”
1. Resumé
Både på nationalt og globalt plan er der en stigende opmærksomhed på ”den fjerde industrielle revolution” og de muligheder og udfordringer, som følger af den stadig mere gennemgribende digitalisering af erhvervslivet.
Den fjerde industrielle revolution omhandler alle erhverv, ikke blot industrien, og dækker bl.a. over den hastige udvikling inden for digitalisering, robotteknologi, sensorer, Big Data, Internet of Things, autonome køretøjer, 3D-print, bioteknologi, kunstig intelligens, materialevidenskab, energilagring mv. Den teknologiske udvikling skal ses i sammenhæng med en voldsom vækst i antallet af mennesker, der har adgang til internettet, og i mængderne af data, der genereres.
Udviklingen rummer udfordringer og muligheder for det danske erhvervsliv generelt, og der er behov for strategisk forskning og innovation, der understøtter dansk erhvervslivs omstilling til den fjerde industrielle revolution, herunder på erhvervsområder, hvor Danmark har internationale styrkepositioner.
2. Samfundsudfordringer og/eller muligheder
Danmark er udfordret af en lav produktivitetsvækst. Det er afgørende for dansk erhvervslivs vækst og konkurrenceevne, at mulighederne i den fjerde industrielle revolution udnyttes. Nye teknologiske muligheder skal indarbejdes i alle dele af samfundet, lige fra det offentlige til servicesektoren, finanssektoren, landbruget, byggeriet, søfarten og fremstillingserhverv, hvis vi skal øge produktiviteten. Særligt gælder, at det store danske SMV-felt i højere grad skal med på den digitale bølge.
Udnyttelse af mulighederne i automatisering og digitalisering kan bl.a. bidrage til fastholdelse af avanceret og videntung produktion i Danmark. De danske produktionserhverv står i dag for ca. 40 pct. af den samlede danske eksport, og produktionserhvervene har generelt en høj produktivitetsvækst, hvilket bl.a. skyldes en høj konkurrenceintensitet i sektoren.
Også den danske styrkeposition inden for søfart og maritimt udstyr forventes at skulle gennemgå en betydelig omstilling til de nye teknologiske muligheder, hvis styrkepositionen skal fastholdes i fremtiden.
Internet of Things og Big Data betyder bl.a., at virksomhederne kan udvikle helt nye forretningsmodeller. Servitization, hvor virksomheder udvikler service på baggrund af de data, de opsamler fra kundernes brug af deres produkter, er et område som oplever stor udbredelse. På baggrund heraf er det muligt at opdyrke helt nye uudforskede markeder på tværs af mange forskellige brancher.
Industrialisering 4.0 betyder også, at dele af erhvervsstrukturen er under omstilling: Nye markeder opstår – fx pris- og bookingportaler og deleøkonomiske koncepter. Nye aktører kommer ind og skubber til kendte markeder – fx banksektoren, der er under markant forandring som følge af digitaliseringen. Og kendte markeder ændrer karakter – fx detailhandel, hvor e-handel udgør en stadig stigende del og er med til at skabe øget konkurrence.
Endvidere skaber den gennemgribende digitalisering nye udfordringer i forhold til IT-sikkerhed, herunder cybersikkerhed og privacy, både for borgere, private virksomheder og offentlige organisationer.
3. Forskningsbehov
Den fjerde industrielle revolution dækker over en bred række af områder, som ligger inden for flere forskellige forskningsfelter.
Hvis danske produktionsvirksomheder skal have grundlag for at udnytte mulighederne er der fx behov for en indsats inden for produktionsteknologi, automatisering, materialer mv., som kan bidrage til udvikling af mere avancerede produktionsprocesser. Forbrugerne forventes også i stigende grad at efterspørge produkter med et højt teknologiindhold, såkaldte ”intelligente produkter”.
Forskning og innovation er også en forudsætning for at kunne udvikle nye former for kommunikations- og informationsteknologier, eksempelvis, Big Data, Internet of Things, additiv produktion, moderne robotteknologier og sensorer m.v. Ved hjælp af de moderne former for teknologi kan virksomheder produktudvikle og markedsføre sig på baggrund af særlige kundesegmenters behov. Eksempelvis vil avancerede robotter og additiv produktion hurtigt og omkostningseffektivt kunne producere kundespecifikke løsninger.
For at kunne imødekomme de forandringer som den fjerde industrielle revolution medfører, vil der også være et stigende behov for opkvalificering og videreuddannelse af medarbejdere med digitale kompetencer som kan betjene de nye teknologier og digitale processer. Ifølge OECD vil efterspørgslen efter kvalificeret arbejdskraft med teknologisk viden og erfaring inden for datahåndtering langt overstige det nuværende arbejdskraftudbud.
4. Forhold vedrørende udmøntning og implementering af forskningsindsatsen
Realisering af potentialerne inden for forskning og innovation i den fjerde industrielle revolution kræver et tæt samspil mellem offentlige og private forskningsmiljøer, erhvervslivet samt offentlige myndigheder.
5. Danske forudsætninger
Sammenlignet med mange andre lande er Danmark relativt langt fremme inden for digitalisering mv., og danske uddannelses- og videninstitutioner har stærke positioner inden for en række kerneteknologier, som er centrale i udviklingen af nye produktionsformer. Det gælder eksempelvis inden for områder som avanceret robotteknologi, materialeforskning, sensorer mv. Det gælder desuden inden for områder som planlægning, styring og organisering af produktion.
Flere analyser peger på, at der særligt blandt de små og mellemstore virksomheder er et uudnyttet potentiale. Samtidigt går udviklingen på området så stærkt, at man hurtigt risikerer at sakke agterud og miste sine opbyggede styrkepositioner.
6. Mål, effekt og perspektiver
Erhvervslivets udnyttelse af digitalisering mv. kan bidrage til styrket produktivitet og konkurrenceevne i det private erhvervsliv og derigennem øget vækst og beskæftigelse i Danmark.
7. Kontaktperson
Rasmus Pedersen (Automatisering og Industrialisering 4.0.), rpd@evm.dk - tlf. 91337123, Sune Lundtoft (Forskning og Innovation), sul@evm.dk – tlf. 91337141, Nikolaj Slot Simonsen (Søfart), nsl@evm.dk – tlf. 91376229.
8. Forslagets prioritering
Prioritet nr. 1.