Gå til indhold

Sundheds- og Ældreministeriet - Klinisk forskning i cellulær immunterapi mod kræft

Forslag til Forskningstemaer - FORSK2025

Klinisk forskning i cellulær immunterapi mod kræft

1. Resumé

Der er i øjeblikket en rivende udvikling inden for cancer behandlingen, hvor man blandt andet ved at manipulere med immunsystemet på forskellige måder kan opnå særdeles lovende resultater. Dels ved godkendelse og videreudvikling af forskellige check-point inhibitorer. Dels ved behandling med immunologisk aktive T-celler fra tumorvæv, som er opformerede og modificerede så de er i stand til at have en anti-tumor effekt. Efterfølgende bliver de indgivet til patienterne efter forbehandling med kemoterapi og med samtidig immunstimulation. Behandlingen synes lovende specielt inden for blandt andet behandling af modermærkekræft og hoved-hals kræft, men kan muligvis også anvendes til andre kræftformer.

2. Samfundsudfordringer og/eller muligheder

Cancersygdomme udgør fortsat en af de væsentligste dødsårsager i Danmark. Disse nye behandlinger synes lovende til patienter med en ellers meget dårlig prognose. Det er vanskeligt at anvende celleterapi kommercielt. Forskningen og teknologien foregår oftest på universitetshospitaler, forskningsinstitutioner eller mindre firmaer. At tage patent på bioteknologisk modificeret materiale er vanskeligt, det økonomiske incitament er således ikke stort for større firmaer. Offentlige institutioner, hospitaler o.l. har vanskeligt ved at finansiere disse projekter, ofte er de afhængige af økonomisk støtte fra fonde og forskningspuljer. De begrænsede midler gør at det kun er muligt at tilbyde behandlingen til en begrænset gruppe af patienter. Der er således behov for tilførsel af såvel teknologiske såvel som økonomiske ressourcer.

3. Forskningsbehov

Øget forskning vil muliggøre større viden om immunsystemet og muligvis behandling af andre cancerformer og immunologisk betingede sygdomme. Forskningssamarbejdet vil kunne udvides til forskellige forskningsmiljøer både inden for grundforskningen og den kliniske forskning inden for forskellige medicinske specialer.

4. Forhold vedrørende udmøntning og implementering af forskningsindsatsen

Forskningsmiljøer findes allerede, det vil være nødvendigt at sikre, at den nødvendige kapacitet er tilstede, økonomisk, logistisk, personale ressourcer, samt uddannelsen af disse. Desuden at sikre og udbygge samarbejdet mellem de forskellige forskningsmiljøer nationalt og internationalt. En afdækning af regulatoriske muligheder/udfordringer i eksisterende lovgivning samt forslag til evt. nye tiltag vil være relevant for at fremme disse terapier.

5. Danske forudsætninger

De relevante forskningsmiljøer findes allerede i Danmark. Vi har en homogen befolkning som kan følges over tid, der forefindes relevante registre og den måde sundhedsvæsenet er organiseret på, giver gode muligheder for udførelse af kliniske forsøg.

6. Mål, effekt og perspektiver

En større forskningsindsats vil bidrage med betydelig viden om hvordan immunsystemet kan udnyttes til behandling af patienter, hvor den hidtidige behandling har været insufficient. Flere patienter vil kunne få en mere effektiv behandling, og forhåbentlig vil det afspejle sig i bedre behandlingsresultater og i sidste ende overlevelse.

7. Kontaktperson

Doris Hovgaard, Overlæge, T (m) +45 93 59 01 56, Mail: DOJH@dkma.dk



 

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024