Gå til indhold

Hyldest til stjernerne i dansk forskning

Danmarks fremmeste forskere blev hyldet med EliteForsk-priser i Operaen

Fem af Danmarks dygtigste forskere modtog i går eftermiddag hver en EliteForsk-pris på 1,2 millioner kroner i Operaens foyer i København. Den var en fest for klogskaben, dansk grundforskning og for fremtiden, da dagens prishædrede forskere fortalte om deres forskning.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind sammen med de fem EliteForsk-prismodtagere 2018
Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind sammen med de fem EliteForsk-prismodtagere 2018

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind overrakte priserne, og sagde blandt andet i sin tale:

-Når man læser portrætterne af dagens prismodtagere, er det tydeligt, at det har krævet ofre at nå de resultater, vi fejrer i dag. Én prismodtager taler om den svære fordybelse. Om det frustrerende i hele tiden at blive forstyrret og ikke kunne nå at tænke sine tanker færdige. En anden taler om, at arbejdet med forskning er fuld af glæder. Men også store skuffelser. En tredje har nær været ved at miste troen på en forskerkarriere undervejs.  Men I har holdt ud. I er blevet ved, der hvor andre har givet op. Ligesom Mozart har I taget kampen op mod rastløsheden og lethedens kavaleri. Engagementet, fordybelsen og nysgerrigheden har fået lov at vinde. Det er det stof, vi skal bygge Danmark på i fremtiden.

Det er tolvte gang priserne bliver uddelt, som en hyldest til dansk forskning, men også en hyldest til fremtiden, da årets forskere fortalte om deres forskning, og perspektiverne af deres forskningsgennembrud. Det er grundforskning, der blandt andet giver ny viden om nyrernes funktion, der kan revolutionere vores behandling af forhøjet blodtryk, og forskning der udvikler den kemiske proces bag katalyse, der kan masseproducere kunstgødning, så vi kan brødføde verdens befolkning i fremtiden.

Uddannelses- og forskningsministeren sammen med modtagerne af et EliteForsk-rejsestipendium 2018
Uddannelses- og forskningsministeren sammen med modtagerne af et EliteForsk-rejsestipendium 2018

Ved arrangementet i Operaen modtog tyve talentfulde ph.d.-studerende et EliteForsk-rejsestipendium på 200.000 kroner, så de kan rejse ud og dygtiggøre sig ved nogle af de stærkeste internationale forskningsmiljøer inden for netop deres felt. De tyve unge forskerstuderende fik gode råd med i rygsækken, om styrken ved internationale studieophold og betydningen af stærke i internationale netværk.