Gå til indhold

Mark Simkin

Ph.d.-studerende, MSc

Populærvidenskabelig titel på dit projekt

Bevarelse af privatliv på internettet

Hvad handler dit ph.d.-projekt om?Mark Simkin

Store mængder af personlig data bliver opbevaret og delt online. Kommunikation via messenger-funktioner og e-mail, netbank, brugerprofilering, elektronisk stemmeafgivelse og datadeling er blot nogle af de adskillige applikationer, som kan opbevare og benytte personfølsomme data. I mange tilfælde opbevarer disse websites og applikationer væsentlig mere information om deres brugere, end de burde. F.eks. vil en mailklient opsnappe al information, der er i de e-mails, hver enkelt bruger opbevarer på deres server. Brugeren kan kryptere sine e-mails, men dette vil forhindre personen i at udføre basale opgaver som f.eks. at udføre søgninger på nøgleord. På nuværende tidspunkt er brugervenlighed og privatliv to modsatrettede mål, som er svære at opnå på samme tid.

Målet med mit ph.d.-projekt er at udvikle en effektiv ramme for arbejdet med krypteret data. Mit arbejde ligger inden for forskningsområdet ’secure multiparty computation’. Det er et kraftigt værktøj, der gør en eller flere parter i stand til at beregne vilkårlige funktioner baseret på deres fælles inputs, mens der samtidig opretholdes en høj grad af sikkerhed og privatlivsbeskyttelse. Dette vil f.eks. gøre en bruger i stand til at opbevare sine krypterede e-mails på en mailserver, mens der samtidig sikres metoder til privatlivsbeskyttelse, som muliggør søgning på nøgleord i e-mailkartoteket. Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt? Mit første møde med kryptografi var, da jeg læste ”The Code Book” af Simon Singh. Siden da har jeg været interesseret i de grundlæggende principper i kryptografi. Mange af de fundamentale ideer i kryptografi er baseret på nye og smukke ideer, hvilket startede min interesse for at forske i kryptografi.

Hvad er dine forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

De forskningsmæssige udfordringer i mit projekt er at udvikle protokoller, der både møder krav om høj sikkerhed og hastighed. For at kunne udvikle en protokol, der er sikker i den virkelige verden, må man først definere en matematisk abstraktion af det givne problem. Jo bedre abstraktion, des større mulighed for at løsningen vil fungere i den virkelige verden. Når en god formelabstraktion til et givent problem er fundet, skal man udvikle en løsning, der er sikker, men samtidig hurtig nok til at være brugbar i en rigtig applikation.

Hvad betyder et EliteForsk-rejsestipendium for dine fremtidige muligheder? – Og hvad skal det bruges til?

EliteForsk-rejsestipendiet vil gøre det muligt for mig at besøge og tage ved lære af ledende forskere inden for kryptografi. Det vil give mig muligheden for at observere, hvordan veletablerede forskere håndterer banebrydende forskningsproblemer inden for mit felt. Jeg ønsker at bruge mit stipendium til at besøge og arbejde ved IBM Thomas J. Watson Research Centre i New York. Over mange år har dette IBM-forskningscenter konsekvent udviklet nye og banebrydende forskningsresultater.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg er født i Sankt Petersborg i Rusland, men har boet det meste af mit liv i Tyskland. Jeg påbegyndte mit ph.d.-studium ved Aarhus Universitet for lidt over et år siden med professor Ivan Damgård og lektor Claudio Orlandi som vejledere. Jeg har en stor interesse i og er nysgerrig efter at finde ude af, hvordan alting omkring os fungerer, og desuden elsker jeg at rejse – især at tage på vandreture. Forskningsprojektets videnskabelige titel: Secure Computation and Oblivious RAM.

Fagområde

Kryptografi

Forskningsinstitution

Kryptografi og datasikkerhed på Institut for Datalogi, Aarhus Universitet

Gymnasium / bopælskommune

Gymnasium Lilienthal, Tyskland / Aarhus

Kontaktoplysninger

E-mail: simkin@cs.au.dk

 

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024