Gå til indhold

Danmarks Frie Forskningsfonds motivation bag Michael Bang Petersen som vinder af Forskningskommunikationsprisen 2022

Formandsgruppen for Danmarks Frie Forskningsfond indstiller tre kandidater til uddannelses- og forskningsministeren. Formandsgruppen udtaler:

Formandsgruppen for Danmarks Frie Forskningsfond indstiller Michael Bang Petersen, professor ved Aarhus Universitet til Forskningskommunikationsprisen 2022.

Formandsgruppen ønsker at indstille Michael Bang Petersen til Forskningskommunikationsprisen 2022 på baggrund af hans helt særlige indsats under coronakrisen. Selvom coronakrisen i sagens natur er en sundhedskrise, så er det også en krise, der i høj grad handler om adfærd, kommunikation og ledelse. Som leder af HOPE-projektet (How Democracies Cope with Covid19) har Michael Bang Petersen effektivt sat fokus på væsentligheden af tillid og kommunikation for krise-håndteringen, på hvordan myndigheder kan sikre befolkningens opbakning til og efterlevelse af officielle anbefalinger, og på udmattelse og mistrivsel samt på årsager til vaccineskepsis.

Michael Bang Petersen har en ph.d.-grad i statskundskab fra Aarhus Universitet og har siden arbejdet som adjunkt, lektor og som professor samme sted. Hans forskning befinder sig i krydsfeltet mellem statskundskab, psykologi og biologi, og hans analyser anvender i høj grad tværdisciplinære indsigter. Han har publiceret mere end 90 videnskabelige artikler i særdeles velestimerede tidsskrifter og er i det hele taget højt citeret.

Michael Bang Petersen har selv spillet en udpræget aktiv rolle i formidlingen af sin forskning. Ifølge Infomedia har han optrådt i 4509 artikler siden 11. marts 2020. Ud over interviews i dagblade og på TV har han aktivt brugt Twitter til at formidle til mere end 18.000 følgere. Han har desuden optrådt i en lang række udenlandske medier. Michael Bang Petersens kommunikation under coronakrisen har dog ikke blot været borgerrettet: Ugentligt siden marts 2020 har HOPE-projektet indsendt rapporter til den danske regering og de danske sundhedsmyndigheder. Alt i alt er der produceret over 100 rapporter med overblik over danskernes holdninger og adfærd her og nu; en imponerede bedrift til gavn for os alle.

Det er formandsgruppens klare overbevisning, at Michael Bang Petersen vil være en værdig modtager af Forskningskommunikationsprisen 2022.

På vegne af formandsgruppen,
Marianne Simonsen
Formand, Forskningsrådet for Samfund og Erhverv

Formandsgruppen for Danmarks Frie Forskningsfond

DFF-logo

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 29. april 2022