DFF’s bestyrelse indstiller lektor Kristine Bohmann til Forskningskommunikationsprisen 2024 på baggrund af hendes unikke evne til at formidle avanceret teknisk forskning, så den bliver forståelig og relevant for den brede befolkning. Hun er aktiv på et bredt udsnit af forskellige platforme, hvor hendes kommunikation altid er præget af stor entusiasme og en naturlig evne til at gøre emnet interessant samt til at perspektivere, hvordan forskningen er med til at løse vigtige samfundsudfordringer.
Kristine Bohmann tog i 2015 sin ph.d.-grad i biologi fra Københavns Universitet. At hun altid har prioriteret også at kunne kommunikere sin forskning, understreges af, at hun i 2008 supplerede sin tekniske uddannelse med en tillægsuddannelse i journalistisk formidling fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus. Hun er i dag lektor og gruppeleder for miljø-DNA-gruppen ved Globe Institute på Københavns Universitet, hvor hun også er viceinstitutleder for kommunikation.
Inden for miljø-DNA har hendes gruppe udviklet nye, banebrydende værktøjer, der på en simpel og unik måde kan bruges til at kortlægge biodiversitet. Konkret har hun udviklet et apparat, der kan fange de DNA-spor, som dyr efterlader i luften og derved kortlægge deres tilstedeværelse. Meget karakteristisk kalder Kristine Bohmann selv det avancerede apparatet for en ”DNA-støvsuger”, og hun fortæller levende og jordnært om, hvordan den første prototype blev bygget af bl.a. en plast-kasse fra et byggemarked og en blæser fra en computer. Metoden har vist sig overraskende følsom, og den kan blandt andet anvendes til at foretage en løbende kortlægning af effekten af menneskelig aktivitet til at registrere arters tilbagegang samt invasive arters indtog. Hun har tiltrukket betydelige midler til sin forskning og har blandt andet i 2023 modtaget en prestigefuld Sapere Aude: DFF-Forskningsleder-bevilling på 6,2 mio. DKK fra Danmarks Frie Forskningsfond.
De mange resultater af hendes forskning publiceres flittigt i videnskabelige tidsskrifter, men Kristine Bohmann er også yderst aktiv i andre medier, hvor hun gør sin forskning bredere tilgængelig i såvel danske som internationale medier. Således har hendes levende og engagerende kommunikation ført til omtale i både skrevne medier (f.eks. Politiken, Ingeniøren, Weekendavisen, Science Magazine og The Economist), samt i radio (f.eks. P1, National Public Radio i USA og BBC World Radio) og TV (f.eks. TV Avisen og TV2 Nyhederne). Hun har været portrætteret i det særdeles prestigefyldte tidsskrift Nature i 2022, og i 2023 blev hun udnævnt til ”Månedens Forsker” af Carlsbergfondet med opfølgende interview og portræt.
Kristine Bohmann er en meget aktiv og kreativ yngre forsker, der prioriterer forskningskommunikation højt. Det er Danmarks Frie Forskningsfonds bestyrelses klare overbevisning, at Kristine Bohmann vil være en værdig modtager af Forskningskommunikationsprisen 2024.