Gå til indhold

Grønne bibliometriske søgestrenge

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen (UFS) har udarbejdet seks grønne bibliometriske søgestrenge til at dække de første seks grønne undertemaer i Uddannelses- og Forskningsministeriets (UFM) definition af grøn forskning, udvikling og innovation:

UFM’s definition af grøn forskning, udvikling og innovation definerer syv undertemaer:

1. Bæredygtige energiteknologier og -produktion mv.

2. Energieffektivisering

3. Bæredygtig fødevareproduktion, landbrug og skove

4. Grøn transport

5. Miljøbeskyttelse, cirkulær økonomi og miljøteknologi

6. Naturbeskyttelse, biodiversitet og klimaforandringer

7. Bæredygtig adfærd og samfundsmæssige konsekvenser

Søgestrenge

UFS har udarbejdet søgestrenge for tema 1-6 under grøn forskning, udvikling og innovation, mens tema "7. Bæredygtig adfærd og samfundsmæssige konsekvenser" er indbygget i de seks øvrige søgestrenge, hvor det er relevant.

 

De grønne søgestrenge er opdaterede versioner af de anvendte grønne søgestrenge i "Bibliometrisk analyse af Danmarks grønne forskning", der blev offentliggjort i forbindelse med den grønne forskningsstrategi ultimo september 2020. Søgestrengene er efterfølgende opdateret ad flere omgange og senest i marts 2023.

 

Søgestrengene er udarbejdet til søgning i Elseviers Scopus-database. Der søges i publikationernes titel, abstract og author keywords (forfatternes egne nøgleord) samt i publikationstyperne artikler (ar), reviews (re) og konferencebidrag (cp).

 

"Grøn forskning" er defineret af den samlede søgestreng for grøn forskning (det vil sige kombinationen af søgestrengene for tema 1-6) og dækker forskningspublikationer, som direkte eller indirekte bidrager til den grønne omstilling af samfundet - såvel konkrete løsninger og teknologier som grundlæggende viden. Det gælder både i forhold til reduktion af drivhusgasudledninger, energieffektivisering, klimatilpasning, bæredygtig udnyttelse af ressourcer, cirkulær økonomi, miljø, natur, biodiversitet og samfundsforhold, f.eks. bæredygtig adfærd.

 

På grund af forskningens tværfaglige karakter er de grønne temaer ikke gensidigt udelukkende, og der vil således være forskningspublikationer, som hører under flere temaer eller delemner. De enkelte delemner og undertemaer er opbygget, så de fanger mest muligt relevant forskning inden for emnet/temaet med færrest mulige falske positive (se nedenfor). Når de enkelte delsøgestrenge kombineres, tæller publikationer, der fanges af flere delsøgestrenge, kun én gang i det samlede datasæt.

 

Bibliometri og udarbejdelsen af tværfaglige søgestrenge er ikke en eksakt videnskab, og det er vigtigt at understrege, at det ved anvendelse af tværgående søgestrenge i Scopus-databasen ikke er muligt at ramme de ønskede emner fuldstændigt præcist. Der vil både være fremsøgte publikationer, som ikke er relevante (falske positive), og der vil være relevante publikationer, som ikke fanges (falske negative). Scopus-databasen indeholder mere end 82 mio. publikationer fra alle fagområder, hvorfor der for nogle fagområder vil være f.eks. homonymer, som anvendes inden for forskellige fagområder, og andre relevante søgeord vil være for brede. Der kan også være tværgående fagområder, der er svære at afgrænse præcist.

 

Den samlede søgestreng for grøn forskning som en kombination af søgestrengene for de seks undertemaer findes i tekstfilen ”UFS_0_Green research_updatede March 2023.txt” herunder, mens de enkelte søgestrenge for de seks grønne temaer findes både som den faktiske kode anvendt i Scopus-databasen (tekstfil) og i et Excel-ark med de enkelte søgeblokke herunder:

 

Kontakt

Mette Venås Overballe-Petersen
Chefkonsulent
Tlf.: 72318218
Email: mvo@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 01. april 2025