Ny dansk chefforhandler for en af verdens største forskningsfaciliteter
Bo Smith overtager 1. august funktionen som dansk chefforhandler for European Spallation Source, ESS, efter Lars Kolte, som døde den 23. maj efter kort tids sygdom.
Bo Smith har stor erfaring med internationalt samarbejde som blandt andet departementschef i Beskæftigelsesministeriet i 15 år og via ansættelser i en lang række andre styrelser og ministerier.
Uddannelsesminister Morten Østergaard glæder sig over, at Bo Smith har sagt ja til at løfte den yderst vigtige opgave.
- ESS er meget tæt på at være teknisk klar, og nu kommer vi ind i en afgørende fase med krævende drøftelser, hvor de sidste brikker i det finansielle puslespil skal på plads. Etableringen af ESS får kolossal betydning for forskningen og forskerne, men også for København og resten af Øresundsregionen, der kan se frem til at tiltrække virksomheder og højtuddannet arbejdskraft fra hele verden, når hele anlægget står klart i 2019. Jeg er derfor meget tilfreds med,at vi får en erfaren og visionær chefforhandler for ESS, siger Morten Østergaard.
ESS vil blive en af verdens største og mest avancerede forskningsfaciliteter, som vil kunne undersøge materialer og processer på atomart niveau ved at beskyde en udvalgt materialeprøve med et stort antal neutroner. ESS skal placeres i Lund og København og har et fælles dansk-svensk værtsskab. Som chefforhandler skal Bo Smith sammen med den svenske chefforhandler lede forhandlingerne med de 17 partnerlande i ESS. Arbejdet skal føre til en bindende aftale om etablering og finansiering af ESS.
Bo Smith fratræder sin stilling som departementschef i Beskæftigelsesministeriet per 1. august.
European Spallation Source (ESS):
- ESS er en af verdens største og mest avancerede forskningsfaciliteter
- ESS er en neutronspredningsfacilitet, der fungerer som et kæmpestort og meget avanceret mikroskop. Anlægget placeres i Lund og står klart i 2019
- ESS bliver et af de centrale værktøjer for forskere og virksomheder, når det handler om at analysere nye materialer eller biologiske processer
- Med ESS bliver det muligt at tage meget præcise billeder og filmsekvenser af de strukturer og processer, som er skjult under materialets overflade. Det kan sammenlignes med røntgenteknologi, som man kender fra blandt andet hospitalsverdenen.