Gå til indhold

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind på studietur om fremtidens forskningsinfrastruktur

Torsdag den 12. januar besøgte uddannelses- og forskningsminister Søren Pind forskningsfaciliteterne MAX IV og European Spallation Source (ESS) i Lund. Faciliteterne bliver to af verdens bedste og vil gavne både dansk forskning og erhverv.

På den anden side af Øresund er to af verdens største forskningsfaciliteter ved at blive bygget. Det er røntgenkilden MAX IV og neutronkilden European Spallation Source (ESS). For at blive klogere på de unikke muligheder, faciliteterne skaber for dansk forskning og erhverv, har uddannelses- og forskningsminister Søren Pind været på studietur sammen med Folketingets Uddannelses- og Forskningsudvalg og repræsentanter fra de danske forskningsmiljøer og fra industrien.

Stærk dansk involvering

På studieturen fik den danske delegation en introduktion til, hvordan MAX IV og ESS vil gavne dansk forskning og virksomheder, der arbejder med forskellige typer af materialer. Der blev også gjort status på den danske strategi for ESS, hvor der er opsat en række målsætninger for udviklingen frem til 2025. Her er Danmark godt med i forhold til at få gavn af ESS-faciliteten, når den åbner for forskere i 2023. Det ses blandt andet i de voksende danske forskningsmiljøer og i den stærke danske involvering i ESS’s instrumentprogram. Neutronforskningsmiljøet er vokset med omkring 50 % over de sidste 5 år, og danske forskningsmiljøer er hovedansvarlige for 2 af de første 16 instrumenterne til ESS. Danske forskere er også involveret i udviklingen af MAX VI, og danske forskningsmiljøer bygger hertil det nye instrument DanMAX i fælleskab.

Opbakning til ESS-strategi

Den danske ESS-strategi har modtaget solid opbakning fra danske universiteter og dansk industri. På studieturen præsenterede professor Henning Friis Poulsen fra DTU en række eksempler på områder, hvor dansk forskning kan opbygge strategiske fyrtårnsmiljøer, som bl.a. skal være omdrejningspunkt for samspillet med ESS, erhvervslivet og øvrige internationale materialeforskningsfaciliteter. Senior R&D manager Henrik Jørgen Andersen fra Arla Foods gjorde det klart, at en effektiv og udbygget industriel anvendelse af disse nye forskningsmæssige værktøjer vil have afgørende betydning for den danske fødevareindustri at opretholde global konkurrenceevne.

Direktør Christoph Quitmann fra MAX IV fremviser pladsen for det kommende danske instrument DanMAX. Foto: Roger Eriksson/ESS
Direktør Christoph Quitmann fra MAX IV fremviser pladsen for det kommende danske instrument DanMAX. Foto: Roger Eriksson/ESS

Om ESS

ESS bliver verdens absolut største og uden sammenligning mest avancerede neutronspredningsfacilitet. Selve faciliteten etableres i Lund i Sverige, mens det tilhørende datacenter (DMSC) findes på den danske side af Øresund i København. Konstruktionen af ESS blev begyndt i efteråret 2014, og pt. er mere end 25 % færdigbygget. Selve konstruktionsarbejdet forventes afsluttet i 2019/2020, og det første forskningsprogram forventes at starte i 2023. Den samlede pris for at bygge ESS er på omkring 15 milliarder kroner, hvoraf Danmark bidrager med ca. 2 milliarder kroner. Det forventes, at ESS hvert år vil få besøg af 2.000-4.000 europæiske forskere.

Om MAX-lab, MAX IV og DanMAX

MAX-lab er et svensk forskningslaboratorium, der gennem flere årtier har drevet en røntgen-synkrotronstrålingsfacilitet. Laboratoriet er formelt en del af Lunds Universitet. MAX Lab har i de sidste 7-8 år været igennem en kraftig udvikling og fornyelse og har bygget en helt ny røntgen-synkrotronkilde: MAX IV. MAX IV blev formelt indviet 21. juni 2016, mens det første brugerprogram forventes åbne i løbet af 2017. Danske forskningsmiljøer bygger bl.a. instrumentet DanMAX til MAX IV. DanMAX forventes stå færdigt 2019 og er finansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet via Puljen til Forskningsinfrastruktur sammen med DTU, KU, AU, Region Hovedstaden, Region Midtjylland og MAX IV.

Generaldirektør John Womersley viser delegationen rundt på ESS. Her ses han sammen med bl.a. Minister Søren Pind og professor Henning Friis Poulsen fra Danmarks Tekniske Universitet. Foto: Roger Eriksson/ESS
Generaldirektør John Womersley viser delegationen rundt på ESS. Her ses han sammen med bl.a. Minister Søren Pind og professor Henning Friis Poulsen fra Danmarks Tekniske Universitet. Foto: Roger Eriksson/ESS

Hele den danske delegation sammen med ledelsen for ESS og MAX IV udenfor ESS Site Office. Foto: Roger Eriksson/ESS
Hele den danske delegation sammen med ledelsen for ESS og MAX IV udenfor ESS Site Office. Foto: Roger Eriksson/ESS

Vil du vide mere: