Gå til indhold

DFIRbrief 48: Et vindue for indflydelse på den europæiske forsknings- og innovationspolitik

Europas investeringer i forskning og innovation sejles agterud af USA og Kina. Det udfordrer kontinentets globale konkurrenceevne. Danmark har med det kommende EU-formandskab i 2025 en unik mulighed for at påvirke den fremtidige retning for forsknings- og innovationspolitikken i Europa.

Mario Draghis nye rapport, "The future of European competitiveness", understreger behovet for en kursændring i europæisk forskningspolitik, så kontinentets globale position styrkes. Mario Draghi anbefaler i rapporten bl.a. en fordobling af budgettet til det Europæiske Forskningsråd (ERC) med fokus på grundlæggende forskning ud fra excellence-princippet. Desuden fremhæves vigtigheden af at tiltrække flere internationale talenter og at styrke kapaciteten i EU-lande, hvor forsknings- og innovationsmiljøer ikke er så stærke.

Europas nuværende investeringer i forskning og udvikling udgør ikke 3 % af BNP, der ellers er den fælles målsætning. Det vil være i Danmarks interesse at øge både nationale og europæiske ambitioner.

Danmark kan samtidig styrke de danske institutioner og virksomheders position i det europæiske samarbejde. EU’s overhead er ikke konkurrencedygtigt, hvilket gør det vanskeligt for danske forskningsmiljøer at medfinansiere EU-bevillinger. Dansk erhvervsliv, især de små- og mellemstore virksomheder, deltager i for ringe grad i EU-programmer. Og Danmarks hjemtag fra EU overstiger vores bidrag. Hvis modregningen stopper, kan det nationale forskningsbudget stige med op til 400 mio. kr. årligt.

 

Kontakt

Thomas Trøst Hansen
Sekretariatsleder
Tlf.: +45 72 31 81 48
Email: ttrh@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd
Senest opdateret 27. september 2024