Det danske klyngeprogram har til formål at styrke de små og mellemstore virksomheders (SMV’ers) innovations- og konkurrenceevne gennem samarbejde mellem virksomheder og videnmiljøer. Klyngeprogrammet har i løbet af 2024 været genstand for en del politisk debat, blandt andet på baggrund af Frigastudvalgets anbefaling om at sanere ordningen. Dertil kommer, at administrationen af viden- og erhvervsklyngerne samles i Erhvervsstyrelsen fra 1. januar, 2025, hvor klyngeprogrammet også genopslås. Det er baggrunden for, at DFIR i en ny rapport har belyst klyngeinstrumentet i det danske innovationsøkosystem og kommer med anbefalinger til den fremtidige indsats.
Overordnet vurderer DFIR, at de danske viden- og erhvervsklynger udfører en vigtig rolle i det danske innovationsfremmesystem. Der er et reelt behov for at facilitere innovationssamarbejder mellem videnmiljøer og SMV’er. DFIR anbefaler, at viden- og erhvervsklyngerne skal sikre, at SMV’erne har adgang til samarbejdspartnere i videnmiljøer, bør indtænkes som platform for nye innovationspolitiske initiativer, men samtidig øge den private medfinansiering, foruden at klyngebevillingen bør have en tidshorisont på 10 år med en midtvejsevaluering efter 5. år.
DFIRbriefet bygger på observationer og anbefalinger i DFIRs erfaringsopsamling fra klyngeprogrammet Innovationskraft 2021-2024.