Årsrapport fra Danmarks Forskningspolitiske Råd 2011
: 978-87-92776-40-2
: 978-87-92776-41-9
: Danmarks Forskningspolitiske Råd
: 104
Om publikationen
Universiteterne er i dag en vigtig drivkraft for skabelse af værdi, vækst og velstand. Med titlen - ’Det værdiskabende universitet’- forsøger Danmarks Forskningspolitiske Råd at indfange de potentialer, der er i at holde fokus på sammenhængen mellem forskning og uddannelse. Rådet påpeger, at det er centralt at hæve kvaliteten og øge værdiskabelsen ved samtlige hovedaktiviteter, som universiteterne forestår for samfundet.
Nye værktøjer
I rapporten foreslår Danmarks Forskningspolitiske Råd blandt andet, at Folketinget fastlægger flerårige finansielle rammer for den offentlige forskning. Rådet foreslår endvidere, at universiteternes ledelser udvikler værktøjer til anerkendelse og synliggørelse af forskningsbaseret uddannelse og videnudveksling.
Udfordringer
En fremtidig stærk dansk position i den globale videnøkonomi kræver betydelige investeringer i forskning og uddannelse. I de kommende år udfordres vi særligt af et markant forøget antal yngre forskere og den fortsatte internationalisering af forskning og udvikling på globalt plan. Der sker desuden i disse år væsentlige ændringer på arbejdsmarkedet for folk med kandidatuddannelse og ph.d.-grader, hvor flere og flere finder beskæftigelse på det private arbejdsmarked.
I rapporten peger rådet på, at både uddannelsesministeren og ledelser på universiteterne bør sikre en løbende evaluering af kvaliteten af ph.d.-uddannelsen på ph.d.-skoleniveau: Hvis Danmark skal klare sig i den globale konkurrence må gennemsnitalderen for ph.d.er ned med minimum tre år, og det kræver et fortsat fokus på at få de unge hurtigere gennem hele uddannelsessystemet.
Yderligere oplysninger
Formand for Danmarks Forskningspolitiske Råd, Claus Hviid Christensen, tlf. 9955 2920, e-mail clhch@dongenergy.dk