I 2023 slog Uddannelses- og Forskningsstyrelsen i samarbejde med ESA 720.000 euro op til støtte af op til 12 såkaldte ESA-kickstartprojektkontrakter. Som navnet indikerer, skal midlerne bruges til at kickstarte mulighederne for at anvende rumteknologi til at udvikle nye kommercielle tjenester.
Da kaldet lukkede i februar 2024, havde 21 danske virksomheder søgt. Tolv af dem har efterfølgende indgået en seks måneder lang kickstartprojektkontrakt med ESA (i tilfældig rækkefølge):
- Navi Merchants: Avanceret fragtprisværktøj der kombinerer markedspriser med information om kulstofemission
- Dropla: Cybersikrede dronesværme til udbydelse af humanitær minerydningstjeneste
- Aerial Tools: Forvaltning, optimering og vedligeholdelse af solcelleparker ved brug af droner
- O-Robotics: Selvstyrende mobil robot til vedligeholdelse af asfalterede områder
- Hecto Drone: Drift af droner i ekstremt kolde miljøer
- Klarifi: Anvendelse af satellitbilleder til detektion af spildevandsstrukturer
- Uvision: Positioneringsnøjagtighed og kommunikation under undervandsscanninger
- Skypuzzler: Automatisk rutetilpasning af droner i luftområder med trængsel
- Upteko: Inspektion af lufthavnslys ved brug af satellitnavigationsdata
- DinEjendom: Tjeneste til kortlægning af skovbrande
- Sensemakers: Selvstyrende ubemandet overfladefartøjstjeneste til miljøovervågning i offshoreindustrien
- Robotto Co: Nøjagtig realtidsovervågning af biomassevolumener og -forhold.
Det er ESA, der evaluerer og udvælger projekterne, og de var generelt imponeret over den høje kvalitet af de danske ansøgninger:
“We have received an impressive response from Danish companies to the open call for kick-starts. The proposals were of very high technical and business quality with solid prospects for growth. I look forward to the results of the activities and to the socio-economic impact they will generate“, udtaler Davide Coppola, head of Space Application Initiatives hos ESA Space Solutions.
Formålet med et kickstartprojekt er at afgøre, om et produkt eller en tjeneste er teknisk gennemførlig, kommercielt levedygtig og ikke mindst efterspurgt af brugerne. Projekterne varer seks måneder og skal involvere brugen af mindst ét rumaktiv. Eksempler på rumaktiver er satellitkommunikation, jordobservation og satellitnavigation. Udover støtten på 60.000 euro modtager virksomheden også kvalificeret og værdifuld vejledning af ESA.
Hvis du er nysgerrig på at læse mere om ESA’s kickstartprogram, kan du finde mere information om det på ESA’s hjemmeside.
UFS vil til efteråret åbne for yderligere støtte af danske kickstartprojekter. Skriv dig op til Brug Rummet-nyhedsbrevet eller følg med på LinkedIn, så er du altid opdateret på nye opslag af støttemidler til rumprojekter.