Danmark er igen europæisk mester i innovation
Rapporten ’European Innovation Scoreboard (EIS)’ er rar sommerlæsning for alle, der arbejder med innovation og forskning i Danmark. Det gælder iværksættere, forskere og alle dem, der arbejder for at sikre de bedst mulige rammebetingelser. I den nye udgave af EIS-rapporten sammenligner EU en række landes forsknings- og innovationsperformance. Landenes performance måles på 32 forskellige indikatorer bl.a. rammebetingelser i form af en højt uddannet befolkning, attraktive forskningssystemer og investeringer i forskning, digitalisering, adgang til venturekapital og innovationsaktiviteter.
Igen guld til Danmark
I år vurderer rapporten igen, at Danmark samlet set er det stærkeste EU-medlemsland ift. innovationsperformance. Danmark opnår førstepladsen i den bedste gruppe af lande – Innovation Leaders – og overgår igen lande som Finland, Sverige og Nederlandene.
Figur: Performancemåling af EU-landenes innovationssystemer
Kilde: Rapporten 'European Innovation Scoreboard 2024', side 10
Den danske førsteplads beror blandt andet på en forbedring inden for:
- Salg af nye til markedet-innovationer og nye virksomhedsinnovationer og innovationsudgifter, der ikke er F&U.
- Uddannelse udbudt af virksomheder til at udvikle eller opgradere medarbejdernes IT-kompetencer.
Danmarks score inden for disse indikatorer stiger 2 til 5%-point i 2024 sammenlignet med 2023. Det er nok til at igen at overgå Sverige, som blev vurderet som mest innovative medlemsland i årene 2017-22.
Fortsat guld til Schweiz og Sydkorea
Ses der på Europa samlet set, er Schweiz det mest innovative land. På verdensplan er Sydkorea fortsat det mest innovative land i verden efterfulgt af Canada, USA og Australien. EU kommer ind på en femte plads på verdensranglisten med 21,1%-point efter Sydkorea. Kina og Japan følger skarpt efter EU. Kina har en markant stigning i deres innovationspræstation og overhaler i år Japan, og Kina er nu meget tæt på at indhente EU.
Landerapporter
Udover selve rapporten udgiver EU individuelle landerapporter. De forventes at blive offentliggjort den 15. juli på Europa-Kommissionens hjemmeside om EIS - følg linket nedenfor.