Gå til indhold

Europæisk guld til Danmark i innovation

Danmark er netop kåret som vinder af årets udgave af European Innovation Scoreboard, hvor blandt andet EU-landene dyster på deres forsknings- og innovationsperformance. Danmark overgår sidste års vinder Sverige og er nu det stærkeste EU-medlemsland ift. forsknings- og innovationsperformance.

European Innovation Scoreboard (EIS) er en årlig sammenligning af en række landes forsknings- og innovationsperformance, og rapporten for 2023 er netop udgivet. I rapporten måler Europa-Kommissionen landene på 32 forskellige indikatorer bl.a. rammebetingelser i form af en højtuddannet befolkning, attraktive forskningssystemer og investeringer i forskning, digitalisering, adgang til venturekapital og innovationsaktiviteter.

Topplacering til Danmark

I år vurderes Danmark samlet set til at være det stærkeste EU-medlemsland ift. innovationsperformance. Danmark opnår førstepladsen i den bedste gruppe af lande – Innovation Leaders – og overgår lande som Belgien, Holland, Finland og Sverige, som i en årrække var bedst i innovation.

"En topplacering på den europæiske pointtavle er en cadeau til alle, der arbejder med innovation og forskning i Danmark – det gælder både forskere, iværksættere og alle dem, der dagligt arbejder for at sikre de bedst mulige rammebetingelser. Det er bl.a. glædeligt, at vi kan se en positiv udvikling i forskningssamarbejdet mellem private og offentlige aktører," siger direktør Mikkel Leihardt, Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.

Figur: Performancemåling af EU-landenes innovationssystemer

Figuren viser performancemåling af EU-landenes innovationssystemer. Landene er inddelt i kategorierne: Emerging Innovators, Moderate Innovators, Strong Innovators og Innovation Leaders. Danmark er nr. 1 ud af EU-medlemslandene.

Kilde: Rapporten 'European Innovation Scoreboard 2023', side 7

Den danske førsteplads i innovation beror blandt andet på følgende styrker:

  • Livslang læring for danskere i alderen 25-64 år
  • Internationale videnskabelige sampublikationer
  • Udenlandske ph.d.-studerende
  • Forskningssamarbejde mellem den private og offentlige sektor
  • Udvikling af miljørelaterede teknologier.

Også guld til Schweiz og Sydkorea

Blandt landene i hele Europa løber Schweiz med guldet i innovation, og på verdensplan er Sydkorea fortsat det mest innovative land i verden. Canada og USA overgår også EU-landene i performance og den nye opgørelse viser, at forskellen i innovationsperformance mellem EU-landene og Sydkorea, Canada og USA er steget siden 2022. Kinas præstationsniveau er næsten på niveau med EU's, og med fortsat vækst i Kina forventes landet at overhale EU i 2024.

Innovation i en forandret geopolitisk situation

I rapporten diskuteres konsekvenserne af en forandret geopolitisk situation for EU's forsknings- og innovationsperformance. Det gælder Ruslands invasion af Ukraine, energikrise, høj inflation og eftervirkningerne af Covid-19-pandemien. De faktorer har sat sine spor i den nye opgørelse, men den viser alligevel, at innovationsevnen i Europa er steget med ca. 8,5 % mellem 2016 og 2023.

Vejen til en lysere fremtid

I rapportens forord opfordrer Margrethe Vestager, Europa-Kommissionens konkurrencekommissær, til en fortsat fælles indsats for at opbygge en videnbaseret og innovationsdrevet økonomi og samfund. Med innovation i højsædet mener hun, at EU-landene kan bane vejen for en lysere fremtid, og med guld i innovation viser hendes hjemland vejen.

Læs mere

Kontakt

Victoria Fuglsang-Damgaard
Chefkonsulent
Tlf.: +45 72 31 83 09
Email: vifd@ufm.dk
Bodil Kirstine Priemé
Chefkonsulent
Tlf.: 72318265
Email: bkp@ufm.dk