Gå til indhold

Ni banebrydende forskningsprojekter får prestigefyldte bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd

Med ni bevillinger til forskere på danske institutioner klarer Danmark sig igen flot, når det gælder de prestigefyldte midler til fri forskning fra Det Europæiske Forskningsråd. Projekterne spænder fra forskning i den digitale barndom til molekyler, og de fordeler sig bredt over hele landet.
Et af forskningsprojekterne undersøger, hvilken rolle internettet har spillet for barndommen i årene 1995-2005 i hhv. USA, Danmark og Sydkorea.
Et af forskningsprojekterne undersøger, hvilken rolle internettet har spillet for barndommen i årene 1995-2005 i hhv. USA, Danmark og Sydkorea.

I dag modtager ni forskningsprojekter på danske universiteter ERC’s såkaldte Consolidator Grants. Geografisk er bevillingerne spredt over hele landet og fordeler sig mellem Københavns Universitet (3), Aarhus Universitet (3), Danmarks Tekniske Universitet (1) og Syddansk Universitet (2).

ERC Consolidator-bevillingerne er særlige, da man som ansøger skal have en ph.d.-grad, der er afsluttet for mellem 7 og 12 år siden. Modtagerne er derfor typisk yngre forskere, som er i gang med at opbygge deres karriere med banebrydende forskning. De får hver 15 mio. kr. til deres respektive projekt.

Fra digital barndom til molekyler

Blandt de ni projekter er der tale om forskning, som fagligt spænder vidt. Projekterne tager nemlig udgangspunkt i forskernes egne idéer, som de med bevillingerne får mulighed for at dykke ned i sammen med deres teams i en femårig periode.

Internettets påvirkning af børn udgør omdrejningspunktet for en af bevillingerne. I projektet skal lektor Helle Strandgaard Jensen fra Aarhus Universitet undersøge, hvordan internettets indtog i 1990’erne påvirkede børns barndom. Hendes forskning tager udgangspunkt i årene 1995-2005 og sammenligner USA, Danmark og Sydkorea, som alle tre var digitale pionerer, men som også har store kulturelle forskelle.

I et andet af projekterne skal Xiaodong Liang, som er lektor på Danmarks Tekniske Universitet, udvide sin forskning inden for molekylær termodynamik - altså hvordan molekyler påvirker bl.a. varme og energi.

Molekylær termodynamik er et område, der oplever betydelige fremskridt, men de eksisterende termodynamiske teorier står stadig over for udfordringer. Udfordringer som Xiaodong Liang vil finde svar på ved at udvikle nye modeller, hvis mål er at uddybe den grundlæggende forståelse af den underliggende fysik og bane vej for et paradigmeskift inden for molekylær termodynamik.

Disse to projekter og de syv øvrige rykker alle på den videnskabelige barre på deres område og stræber efter at bringe deres forskningsfelter i nye, vigtige retninger.

Om de ni bevillingsmodtagere

Fakta

De ni bevillinger fordeler sig på tre videnskabelige domæner: Tre bevillinger indenfor ’Life Science’, to bevillinger inden for ’Fysisk videnskab og ingeniørvidenskab’ og fire bevillinger inden for ’Samfundsvidenskab og humaniora’.

Det Europæiske Forskningsråd modtog i denne ansøgningsrunde til Consolidator Grants 2313 ansøgninger, hvor 328 blev imødekommet, heraf ni ansøgninger fra forskere i Danmark. Den samlede succesrate er på 14,2%.

Læs mere

For yderligere oplysninger

Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsstyrelsens pressetelefon: 7231 9000 eller mail: pok-presse@ufm.dk

Kontakt

Anne Overgaard Jørgensen
Specialkonsulent
Tlf.: 72318451
Email: aoj@ufm.dk
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen