Gå til indhold

Rekordstore opslag skyder for alvor Horizon Europe i gang

I dag lancerer EU de første officielle arbejdsprogrammer og opslag i Horizon Europe. Ambitionerne er store og budgettet lige så. Horizon Europe skal bidrage væsentligt til at løse nutidens store samfundsudfordringer – især inden for klima, sundhed og den digitale omstilling.
Kontakt
Jakob Just Madsen
Chefkonsulent
Tlf.: +32 2 213 4164
Email: jjm@ufm.dk

16. juni 2021

Efter langstrakte politiske forhandlinger om EU's budget og en COVID situation, som gjorde det svært at vedtage den såkaldte lovpakke om Horizon Europe, er arbejdsprogrammerne frem til udgangen af næste år nu endeligt offentliggjort.

Mangfoldighed af muligheder

Med et samlet budget på ca. 110 milliarder kroner er de nye arbejdsprogrammer i Horizon Europe den største enkeltlancering til dato. Arbejdsprogrammerne indeholder de konkrete opslag, som forskere og innovatører kan søge de kommende år.

Hele paletten er dækket inden for Horizon programmet. Det gælder mulighederne fra fri forskning under Det Europæiske Forskningsråd over den løsningsorienterede forskning og innovation i programmets søjle for samfundsmæssige udfordringer og konkurrenceevne til banebrydende innovation i det Europæiske Innovationsråd.

Både Det Europæiske Forskningsråd og Det Europæiske Innovationsråd ’tyvstartede’ og har tidligere i år lanceret deres opslag, ligesom der var et akut opslag om COVID, som jo ikke kunne vente.

Arbejdsprogrammerne er nu tilgængelige på Europa-Kommissionens Funding & Tender portal, mens opslagene er tilgængelige fra den 22. juni 2021.

Grønne ambitioner i Horizon Europe

En ambition i Horizon Europe er, at mindst hver tredje krone skal gå til grøn forskning og innovation. Og det ser vi blandt afspejlet i arbejdsprogrammet for Energi, klima og mobilitet. Det nye arbejdsprogram byder på en bred vifte af opslag med næsten 200 forskellige forsknings- og innovationsemner. Opslagene er fordelt på to ansøgningsfrister i år, ni næste år og to i 2023. Budgettet er på knap 22,7 milliarder kroner.

Viden skabt i samarbejde med verden omkring os

De nye arbejdsprogrammer kan også bidrage til at løse danske udfordringer inden for f.eks. sundheds-, fødevare- og IT-området.  Det sker ved, at Horizon Europe finansierer udvikling af ny videnskab og kunnen fra hele Europa og understøtter mulighederne for, at forskere og virksomheder i Danmark kan indgå i internationale samarbejder om at løse disse udfordringer.

Opdatering af arbejdsprogrammerne 

Det forventes, at arbejdsprogrammerne opdateres senere på året med et nyt afsnit om de fem kommende missioner inden for blandt andet klima, sunde have og kræft. De fem missioner skal tackle fem store samfundsudfordringer via ny integreret forskning og innovation og aktiv borgerinddragelse.

Læs mere

Senest opdateret 16. juni 2021