Gå til indhold

Anne Louises fornemmelse for farver

De fleste ved, hvad der sker, når en tyr ser et rødt stykke stof foran øjnene. Men hvad sker der egentlig, når medarbejderne i en virksomhed får stoffet på deres kontorstol skiftet ud med andre farver, nyt design og et anderledes mønster?

Anne Louise Bang og Gabriel A/S
Anne Louise Bang og Gabriel A/S
Hvordan påvirker det ens mentale velvære, at polstringen på den stol, mange danskere sidder på 7-8 timer om dagen, bliver skiftet ud?
Spørgsmålet er især interessant at kende svaret på for producenterne af tekstiler til stole, lænestole og sofaer. Men der var ingen, der havde undersøgt det videnskabeligt og grundigt, indtil Anne Louise Bang tog fat på sin ErhvervsPhD i januar 2007. Den 39-årige tekstildesigner fra Designskolen Kolding havde arbejdet i 12 år som selvstændig med en række forskellige projekter, da hun fik det, hun betegner som et kæmpe privilegium, nemlig muligheden for at udforske og kombinere designpraksis i den industrielle verden med en forskningsbaseret viden.

Sammen med den nordjyske tekstilproducent Gabriel udformede hun rammerne for det treårige ErhvervsPhD-projekt, der skal undersøge ”emotionelle værdier ved anvendte tekstiler.” Det overordnede sigte med projektet er at udvikle dialogværktøjer, som kan anvendes i løbet af udviklingen og produktionen af de tekstiler, som ansatte i kontorer over store dele af verden skal sidde på.

”Hidtil har man primært undersøgt de tekniske elementer i produktionen, men i dag er der meget mere fokus på de historier, der knytter sig til stofferne. Målet med mit projekt er derfor at sætte fokus på de sanselige oplevelser, tekstilerne sætter i gang. Jeg skal ud i verden og undersøge, interviewe og lave workshops for at indsamle viden blandt ansatte på kontorer, hvor man som oftest ikke selv har valgt stoffets farve og kvalitet,” siger Anne Louise Bang, der koncentrerede de første måneder af sit ErhvervsPhD-projekt om at lære virksomheden at kende til bunds.

Anne Louise Bang har siden 2001 været tilknyttet Designskolen Kolding, der er partner i projektet. Som studerende er hun en del af skolens faglige miljø for forskning i tekstildesign, men da skolen endnu ikke har status som forskningsinstitution, er hun formelt indskrevet på Arkitektskolen i Århus.

Hos Gabriel er tilfredsheden stor. En af Anne Louise Bangs to vejledere, designer Mette Mikkelsen, peger på, at virksomheden nu får efterprøvet, hvad den i årevis har haft en nogenlunde sikker tro på.

”Vi har altid haft en god fornemmelse for at arbejde med æstetiske kvaliteter, men det er aldrig blevet undersøgt og dokumenteret. Derfor er et af motiverne at få operationelle værktøjer, som kan benyttes i løbet af udviklingen. Men jeg mener også, det er vigtigt, at Anne Louise arbejder åbent med projektet, da det jo netop giver mulighed for at undersøge et emne på et helt andet og akademisk niveau. Herudover bliver vores samarbejde også en efteruddannelse af mig, så jeg sandelig håber, hun forholder sig kritisk til, hvad jeg laver,” siger Mette Mikkelsen.

 

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024