Projektet blev indledt i november 2007 og skal undersøge, hvordan forskellige reguleringsmekanismer kan sikre en jævn forsyning af strøm til Bornholm, hvor vindmøller allerede i dag kan dække en tredjedel af øens behov for elektrisk energi.
Det specielle ved Bornholm er, at stabil strømforsyning helt er afhængig af et enkelt strømkabel, der kommer fra Sverige, og at der derfor er ideelle vilkår til at teste, hvordan hele energiforsyningen og især den vedvarende energi bliver påvirket, hvis kablet ikke fungerer.
Germán Claudio Tarnowski arbejder i en vekselvirkning mellem Danmarks Tekniske Universitet og Vestas:
”Det er en virkelig god kombination, som giver fordele til alle parter. Vestas får adgang til forskningsområdet i den akademiske verden, og universitetet får en fornemmelse af, hvad private virksomheder er interesseret i,” siger han.
Han er meget tilfreds med det tre-årige forløb og fortæller, at han lærer meget fra kolleger, vejledere og sit eget projekt, som i sidste ende forventes at udgøre en del af forståelsen af, hvordan forsyningsafhængigheden af energi mellem de europæiske lande påvirkes.
Vejleder og chef-specialist hos Vestas, Philip C. Kjær, peger på, at Germán bidrager med vigtig viden om, hvordan EU kan forventes at leve op til sit “20 procent vedvarende energi i 2020” mål.
”Vi er meget tilfredse med projektet og regner med, at den viden vi får, bliver en del af vores forretningsplatform,” siger han.
Philip C. Kjær henviser også til, at ErhvervsPhD-ordningen gør Vestas i stand til at ansætte eksperter til målrettede konkrete projekter og vurdere mulige kandidater til stillinger i virksomheden. Vestas håber på at kunne beholde argentineren hos sig efter projektets afslutning.