Gå til indhold

Aristoteles i Sparekassen

”Aristoteles mente jo heller ikke, at mennesker overbevises af argumenter alene,” lyder det fra Kirsten Bonde Sørensen.

Den 44-årige designer og retoriker befinder sig i en virksomhed, hvor hun mener, hun nok skal finde udfordringer, også selvom CVet tæller uddannelser fra Aarhus Universitet, Designskolen Kolding og en afstikker til Utrecht i Holland.

Hun har arbejdet som art director og haft sin egen virksomhed, inden hun valgte Middelfart Sparekasse som partner til sit ErhvervsPhD-projekt. Overraskende ville nogle måske mene, men selvom sparekassen måske ikke er verdens største bank, er den erklærede ambition at være Danmarks bedste pengeinstitut.

Middelfart Sparekasse er nemlig ganske nytænkende bl.a. med værdibaseret organisation og selvledelse. På hjemmesiden ligger ”De seks bud”: seks konkrete bud på, hvordan en medarbejder skal behandle kolleger og kunder. Og i sådan en virksomhed mente Kirsten Bonde Sørensen, at der ville blive lyttet til hendes faglige indspark, som ikke har meget med tal og tabeller at gøre men en hel del med følelser og formidling og dermed Aristoteles.

Kirsten Bonde Sørensen er med til at undersøge, udvikle og sætte ord - og gerne anderledes ord – på sparekassens værdibaserede ledelsesstrategi. Hun stiller de spørgsmål, der sjældent bliver stillet over møntautomaterne eller under frokosten som f.eks., hvad en kunde føler, når han eller hun går ind i banken, hvordan kunden har det i banken, og ikke mindst hvad kunden bagefter tænker om mødet med banken.

”Designtænkning er at se tingene fra flere forskellige sider og formulere det, der ikke eksisterer endnu og sige: ”Tænk nu hvis….”. I dag har mange banker en café for at skabe et godt miljø for kunderne, så nu er det nødvendigt at se længere frem og komme med nye og anderledes forslag, og den proces er Middelfart Sparekasse meget åben over for og interesseret i. Sparekassen er overraskende eksperimenterende,” siger hun.

Bl.a. har sparekassen splittet ledelsesopgaven op i fire værdiområder: indtjening, kunder, vision og medarbejdere. Og seks gange inden for de seneste ti år er det da også lykkedes for lokalbanken at være med på top ti over landets bedste arbejdspladser.

HR-direktør Knud Herbert Sørensen siger, han sætter pris på de ”krøllede hjerner”, og han mener, at de ErhvervsPhD-studerende tilfører viden og modspil, som sparekassen ikke havde fået, hvis den havde bedt et markedsføringsbureau udføre den samme opgave. ”Så havde vi nok bare fået, hvad vi havde bedt om. ErhvervsPhDerne har en frihed, fordi de også bevæger sig i den akademiske verden i halvdelen af projekttiden, og derfor kan de udfordre os og ændre ved tingene. Det synes jeg, er forrygende,” siger Knud Herbert Sørensen. Det seneste ErhvervsPhD-projekt har fået sparekassen til at erstatte den traditionelle halvårlige medarbejdersamtale med en tematisk samtale hvert kvartal eller i princippet ”når som helst”.

I de tre år frem til 2011, projektet løber i, er det en kombination af uddannelsesinstitutioner, der står som partneren i den akademiske verden, nemlig Aarhus Universitet (Handelshøjskolen i Århus) og Designskolen Kolding.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 19. maj 2020