Gå til indhold

Ekstra energi til arkitektfirmaet

I en tid præget af klimaforandringer er det ikke altid nok, at arkitektens løsning er smuk og funktionel. Henning Larsen Architects har ansat tre unge civilingeniører som ErhvervsPhD’er til at forske i huse og bydeles energiøkonomi.

Jakob Strømann-Andersen og Henning Larsen Architects
Jakob Strømann-Andersen og Henning Larsen Architects
Som en af Danmarks højeste bygninger er Herlev Hospital i forvejen et markant byggeri. Når det nye, udbyggede hospital står færdigt, bliver der også tale om en energimæssig milepæl. De nye bygninger, som Henning Larsen Architects har tegnet, bliver udformet som cirkler. Det giver en høj komfort med et stort indfald af naturligt dagslys til alle rum samtidig med, at den kompakte formsikrer et lavt energiforbrug.

Projektet illustrerer en ny tendens i arkitekturen, hvor hensyn til komfort og bæredygtighed er tænkt ind meget tidligt i designfasen. Henning Larsen Architects har ansat tre unge civilingeniører som ErhvervsPhD’er til at forske i bygninger og bydeles energi-økonomi på hver deres måde.

Intuition møder beregning

»Resultaterne af vores forskning føjer noget ekstra til den fortælling, som firmaet præsenterer bygherren for. Oven i den æstetik og funktionalitet, som ligger i designet, kommer faktorer som mængden og kvaliteten af dagslys i de forskellige rum samt energiforbruget per kvadratmeter til,« forklarer en af de tre, Jakob Strømann-Andersen.
Hans forskningsprojekt handler populært sagt om rummene mellem bygningerne. Det har stor indflydelse på energiøkonomien, hvordan man lægger bygningerne i forhold til hinanden og hvor stor deres indbyrdes afstand er.

Traditionelt har arkitekter først tegnet en bygning, og senere har ingeniører fået til opgave at tackle energiøkonomien. Hos Henning Larsen Architects bliver energiøkonomien inddraget tidligt i designfasen.

»Det er to verdensanskuelser, som mødes. Arkitekter stoler meget på deres intuition, mens ingeniører regner på tingene og får et facit,« siger Jakob Strømann-Andersen og uddyber:

»Som ingeniør kan man ikke stå fast på en bestemt løsning, selvom man har beregnet, at den er energimæssigt optimal. For der er altid andre hensyn at tage også. Men i det mindste kan man udføre beregningen, så beslutningen sker på et informeret grundlag.«

Kommer op af jorden

For Jakob Strømann-Andersen er karrieren som ErhvervsPhD mere attraktiv end en traditionel forskerstilling: »Personligt passer det mig utrolig godt at have begge dele med. Det tiltaler mig, at de videnskabelige resultater, jeg når frem til, bliver udnyttet nu og her – ikke om tre år. Til gengæld må jeg indrømme, at fritid og arbejde ofte flyder sammen. Men det generer mig ikke, for jeg har det sjovt med mit arbejde, og jeg føler, at jeg virkelig er med til at rykke nogle grænser. Det er meget tilfredsstillende, at se, at det, du laver, kommer op af jorden!«

 

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 19. maj 2020