Gå til indhold

ErhvervsPhD bag ny forskningsenhed

Med tegnestuer i Århus, København, London og Oslo er schmidt hammer lassen architects nået langt, siden de tre unge arkitekter med de efterhånden kendte efternavne besluttede at slå stregerne sammen i et spirende århusiansk arkitektmiljø i 1986.

Sylespidse blyanter og linealer er for længst skiftet ud med computernes animerede tegneprogrammer. Selv de traditionelle konkurrencer, hvor flere hundrede tegnestuer verden over sendte deres bedste bud ind på et byggeri, er ofte afløst af invitationer til en lille eksklusiv skare af tegnestuer, som får lov til at fremføre deres sag i 3-4 timer for en bygherre, hvorefter kun de 2-3 mest overbevisende går videre til den endelige finale.

Og det er ikke mindst udviklingen fra en lokal tegnestue til en international arkitektvirksomhed, der fik schmidt hammer lassen architects til at ansætte en ErhvervsPhD-forsker som en af de allerførste tegnestuer i Danmark.

For skal der konkurreres med de store udenlandske tegnestuer, er der mange gode grunde til at have en forsker med i processen, eller en decideret forskningsafdeling, som tegnestuen allerede har planlagt er målet med at ansætte den nuværende ErhvervsPhD Victoria Sjöstedt og de kommende forskere, som er på trapperne.

”Vi har behov for vidensudvikling i tegnestuen, uden at det tager udgangspunkt i et specifikt projekt. Dermed bevarer vi mangfoldigheden og sikrer os at være en interessant samarbejdspartner og arbejdsplads. Hvis vi vil konkurrere om internationale opgaver, er det også i dag et krav at beskæftige sig med forskning inden for arkitektur,” siger partner og kreativ direktør Bjarne Hammer.

Victoria Sjöstedts treårige forskningsprojekt skal undersøge og analysere begrebet bæredygtig byudvikling i verdens første økologiske by Dongtan, der er planlagt på øen Chongming ud for Shanghai.

Undersøgelsen skal bl.a. foregå i et samarbejde med Centeret for Byudvikling på Tongji Universitetet i Shanghai, og målet er at give nordiske tegnestuer et redskab til bedre at forstå og arbejde med begrebet bæredygtighed, som er forholdsvis nyt i den danske byggebranche.

"I Kina går byggeriet så stærkt, at bæredygtighed nødvendigvis er blevet et fokusområde. Herhjemme bør det blive en mere integreret del af arbejdet på tegnestuerne i fremtiden," siger Victoria Sjöstedt, der blev uddannet som arkitekt i 2006.

Det var oprindeligt Dansk Arkitektur Center (DAC), der var med til at lancere projektet. schmidt hammer lassen architects vil også inddrage DAC samt et ingeniørfirma i et advisory board, der løbende skal vurdere og inddrage erfaringer fra Victoria Sjöstedts forskning.
”ErhvervsPhD-projektet giver os en umiddelbar og legal adgang til informationer fra Chongming-projektet, som vi nok ellers ikke havde haft adgang til,” lyder det fra Bjarne Hammer.

Arkitektskolen i København er den akademiske partner i projektet, som afsluttes i 2010.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 19. maj 2020