Biopharma-virksomheden NeuroSearch har tre ErhvervsPhD’er ansat. De tre-årige projekter giver noget ekstra i forhold til virksomhedens egen forskning. Først og fremmest fordi ErhvervsPhD’en ikke bruger sin tid på andre ting end sit projekt. Derfor skrider projektet hurtigt frem.
»Vores egne, garvede forskere indgår normalt i flere sideløbende projekter, og desuden har de typisk ansvar for apparatur og har faste arbejdsrutiner, de skal passe. Derfor betyder det meget, når der kommer en medarbejder ind, som er dedikeret til ét enkelt projekt.«
NeuroSearch udvikler nye lægemidler til behandling af sygdomme i centralnervesystemet. I øjeblikket er otte produkter i forskellige stadier af klinisk udvikling. Det vil sige, at de gennemgår de grundige og langvarige afprøvninger, som er nødvendige for at blive godkendt som lægemidler. Virksomheden har ca. 240 ansatte på hovedsædet i Ballerup samt en afdeling i Sverige.
Samspil med universitetet
En ErhvervsPhD er både tilknyttet virksomheden og et universitet. Civilingeniør Line Aagot Hede Thomsen er ansat i NeuroSearch med Farmaceutisk Fakultet på Københavns Universitet som partner.
»Jeg synes, det er optimalt at kunne dække alle faglige områder ind og er i det hele taget meget glad for samspillet mellem virksomheden og universitetet,« siger Line Aagot Hede Thomsen.
NeuroSearch rekrutterer normalt sine Erhvervs-PhD’er fra Københavns Universitet.
»Vi sørger for at sammensætte projekterne sådan, at der er en gensidig nytteværdi for universitetet og os. For eksempel har universitetet udstyr, som vi ikke selv har, og omvendt,« forklarer Philip K. Ahring.
Husk at sætte egen tid af
Afdelingschefen tøver ikke med at anbefale ordningen til andre virksomheder:
»Dog må man ikke forvente, at man bare kan læne sig tilbage og lade tingene ske af sig selv. Såvel vejlederen som andre medarbejdere i virksomheden skal være parate til at bruge tid på ErhvervsPhD’en og projektet.«
Halvdelen af en ErhvervsPhD’s løn betales af virksomheden.
»Når man desuden indregner omkostningen ved virksomhedens eget forbrug af medarbejdernes tid, kommer man op i en størrelsesorden, som man ikke tager let på. Vi tænker os godt om hver gang, inden vi begynder et nyt projekt,« slår Philip K. Ahring fast.