Allerede i dag er det et panel af udvalgte menneskelige næser, der afgør, hvor meget en svinestald lugter. Men for SKOV A/S, der producerer luftrensningssystemer, vil det være en stor gevinst, hvis man nøjagtigt kan opgøre, hvilke af de ca. 200 kemiske forbindelser, der for alvor driller den menneskelige næse og derefter frarense præcis de forbindelser fra ventilationsluften.
Derfor har virksomheden indgået et treårigt ErhvervsPhDprojekt med Dansk Svineproduktion, Landbrug og Fødevarer samt Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet og sat Michael Jørgen Hansen til at stå for projektet i samarbejde med de tre parter.
”Målet med projektet er primært at kunne opsamle og måle flygtige svovlforbindelser og sammenligne disse målinger med den menneskelige næses vurdering for dermed at finde frem til de forbindelser, som en luftrenser skal kunne frarense. Det vil give SKOV A/S et forspring i forhold til konkurrenterne,” lyder det fra Michael Jørgen Hansen.
Han har førhen arbejdet på Axelborg i København for Dansk Svineproduktion, Landbrug og Fødevarer, og det var via sit netværk, han fik sat skub i udviklingen af ErhvervsPhD-projektet. De tre parter, der indgår, har hver en vejleder med i projektet, og for Michael Jørgen Hansen betyder det ”sparring på et højt fagligt niveau” samtidig med, at det stiller krav til hans systematik:
”Det er vigtigt at være struktureret, da det er mig, der står for koordinationen og kommunikationen mellem deltagerne i projektet,”
siger han.
For SKOV A/S var det helt naturligt at indgå i et ErhvervsPhDprojekt med Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet og Dansk Svineproduktion, Landbrug og Fødevarer, da virksomheden allerede har et samarbejde med begge parter.
Produkt- og udviklingschef hos SKOV A/S, Leo Østergaard, siger, at projektet uden tvivl vil give vigtig viden og resultater, som virksomheden kan optimere sine produkter yderligere med.
”Michael bygger en grundviden op, som vi kan anvende langsigtet til at designe vores produkter efter. Hvis vi kender de vigtige kemiske forbindelser i luften fra en svinestald, kan vi fokusere på dem,” siger han.
Projektet afsluttes i sommeren 2011.