Gå til indhold

Lup på juridiske fakulteter

ErhvervsPhD-forsker Martin Christian Jensen kan godt lide at have travlt. Og det er sådan set heldigt, for lige nu er han midt i et større analyseprojekt om de juridiske faldgruber i aktionæroverenskomster, samtidig med at han uddanner sig til advokat hos advokatfirmaet LETT i Århus.

”Det er da en udfordring,” lyder det kort fra den 29-årige cand.jur.

Han er oprindeligt uddannet HA Jur. og udbyggede sin uddannelse med en juridisk eksamen fra Aarhus Universitet i 2006. Siden har han været beskæftiget med sit ErhvervsPhDprojekt hos LETT og haft Handelshøjskolen, Aarhus Universitet tilknyttet som akademisk partner med en vejleder begge steder.

Martin Christian Jensen kulegraver de interne aftaler, der
binder en gruppe aktionærer eller anpartshavere sammen i et selskab, og som i princippet skal sikre dem mod at havne i opslidende konflikter pga. uenighed. Men det viser sig desværre ofte, at de indgåede aftaler af forskellige årsager ikke rækker til at undgå uoverensstemmelser. Eller i hvert fald til at sikre en bestemt retsstilling.

Et eksempel er, når en ejer vil sælge sin andel, og der i ejerkredsen opstår uenighed om prisen.

”Loven siger, at aktier og anparter er frit omsættelige, men i mange virksomheder er der mellem ejerne indgået en aktionæroverenskomst, der begrænser omsætteligheden. I disse situationer kan der opstå en række problemer, typisk når ejerne finder ud af, at det man skrev i aftalen for ti år siden, ikke holder længere eller er formuleret for generelt,” siger ErhvervsPhD-forskeren.
Målet med projektet er at undersøge, hvordan aktionæroverenskomster, og især klausulerne om salg af aktier, kan udarbejdes, så de tager højde for så mange potentielle scenarier som overhovedet muligt – og gerne alle – for på den måde at komme uenigheden i forkøbet. Og Martin Christian Jensen mener, at ErhvervsPhD-ordningen giver ham ideelle rammer til projektet:

”Jeg har to gode vejledere, som er meget fleksible og giver mig plads, når der er behov for det. Jura kan godt være noget teoretisk, men virksomheden holder mig nede på jorden med sit praktiske fokus,” siger han.

Med 350 medarbejdere er LETT et af landets store advokatfirmaer med kontorer i København, Århus og Kolding og med kunder i både det private erhvervsliv og den offentlige sektor. Partner Jan Snogdal, der er vejleder for Martin Christian Jensen, roser ErhvervsPhD-ordningen og peger bl.a. på, at det teoretiske samspil med Handelshøjskolen, Aarhus Universitet er med til at ”løfte projektet”:

”Vi får oparbejdet en enorm viden på området, som vi kan bruge til at markedsføre os med, fordi vi bliver mere attraktive som virksomhed. Det er en investering på den lange bane og et signal til kommende medarbejdere om, at vi er villige til at bruge ressourcer på området. Endelig giver det jo Martin nogle særkompetencer, han kan anvende i sagsbehandlingen,” siger Jan Snogdal.

Et ErhvervsPhD-projekt tager normalt tre år. Men da Martin Christian Jensen sideløbende uddanner sig til advokat, er forløbet strakt ud over fire år. Så i slutningen af 2010 kan han skrive ErhvervsPhD på sit CV – og advokat.

 

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 19. maj 2020