Gå til indhold

Bevillinger fra Det Frie Forskningsråd | Kultur og Kommunikation - maj 2009

Det Frie Forskningsråd | Kultur og Kommunikation har besluttet at yde støtte til nedenstående ansøgninger ved rådets uddeling i maj 2009.

Bevillingerne til ’Kvindelige forskningsledere’ vil blive offentliggjort den 19. juni.

Der tages forbehold for såvel trykfejl som eventuelle justeringer i forhold til de angivne beløb. Der kan ske ændringer, for eksempel hvis der er opnået støtte fra anden side, ligesom der kan være knyttet særlige betingelser til den enkelte bevilling.

Postdocstipendier


Projekttitel: Samtidskunstens begreb og praksis. Begrebsafklaring og analytisk kvalificering af ’samtidskunst’
Bevillingsmodtager: Videnskabelig assistent, ph.d., mag.art. Lotte Philipsen, Institut for Æstetiske Fag, Afd. for Kunsthistorie, Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 1.821.000 kr.

Projektbeskrivelse: Selvom begrebet ’samtidskunst’ i dag er meget udbredt og synes at have fortrængt begreber som ’moderne kunst’, ’postmoderne kunst’ ’nutidskunst’ og ’avantgardekunst’, hersker der både praktisk og teoretisk stor usikkerhed om, hvad begrebet mere præcist dækker over. Projektet vil undersøge tre fremherskende tendenser til at karakterisere samtidskunst som henholdsvis digital, politisk og international.


Projekttitel: Dansk guldalder og nationalromantikken – revurderet. Korrespondancer om nationalfølelse, dansk identitet og kunstværdi mellem enevælde og grundlovsstyre.
Bevillingsmodtager: Museumsinspektør, mag.art., ph.d. Karina Lykke Grand, Institut for Æstetiske Fag, Aarhus Universitet.
Bevilget beløb: 1.605.000 kr.

Projektbeskrivelse: Hvor første del af 1800-tallets billedkunst vurderes som en glansperiode i dansk kunsthistorie, betragtes tiden mellem 1850 og 1870 ofte som en mellemperiode uden kunstneriske mål. Det er projektets tese, at periodens kunst bærer på en overset politisk dimension, som er vanskelig at få øje på ud fra traditionelle æstetiske, kunsthistoriske analysemetoder.


Projekttitel: Versioner – en undersøgelse af den approprierende og remedierende tendens i den moderne kultur
Bevillingsmodtager: Eksterne lektor, ph.d., cand.phil. Jacob Greve, Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet Bevilget beløb: 1.570.000 kr.

Projektbeskrivelse: Projektet søger en teoretisk afklaring af et begreb om versioner i et forsøg på at afdække udbredte fænomener som adaptationer, appropriationer, remakes og remixes i samtidens tværkulturelle og tværmediale kultur gennem et antal udvalgte analyseeksempler.


Projekttitel: Bringing It All Back Home: A Study of the Role of Place-Bound Sense-Production and Transcultural Dynamics in Local Literary Landscapings
Bevillingsmodtager: Ph.d.-stipendiat Sten Pultz Moslund, Institut for Litteratur, Kultur og Medier, Syddansk Universitet
Bevilget beløb: 1.597.000 kr.

Projektbeskrivelse: Projektet tager fat i den stedlige dimension af litteratur og spørger ind til et værks forankring i lokale steder via den sanseoplevelse, læseren får af stedet igennem værkets sproglige fremstilling af et landskab. Den overordnede hypotese er, at identitet er et produkt af en dybtliggende og processuel udveksling mellem naturlige, fysiske og sproglige fænomener og vores sansemæssige oplevelse af verden.


Projekttitel: At blive et skolebarn: Sproglige minoritetsbørns skolestart
Bevillingsmodtager: Ekstern lektor, cand.mag. Martha Sif Karrebæk, Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.740.000 kr.

Projektbeskrivelse: Projektet undersøger sprogbrug og sproglig udvikling hos børn med minoritetssproglig baggrund i løbet af første skoleår i 0. klasse. Det fokuserer dels på sammenhænge mellem børnenes deltagelse og sociale position i skole, fritid og hjem, dels på sammenhænge mellem indskolingens krav og børnenes muligheder for at opfylde dem.


Projekttitel: Transnationaliseringen af dansk udenrigspolitik – menneskerettigheder, demokrati og institutionel kultur i dansk udenrigspolitik efter Anden Verdenskrig
Bevillingsmodtager: Cand.mag., ph.d.-stipendiat Karen Gram Skjoldager, Institut for Historie og Områdestudier, Aarhus Universitet.
Bevilget beløb: 874.000 kr.

Projektbeskrivelse: Den øgede økonomiske og politiske integration i Europa siden 1945 har betydet, at der er opstået en række nye semi-autonome retsområder i krydsfeltet mellem det nationale og det internationale. Menneskerettighedsspørgsmålet er et eksempel på denne udvikling, og med dette som udgangspunkt vil projektet vise, hvordan transnationaliseringen af den internationale ret har ændret dansk udenrigspolitik.


Projekttitel: The Roman Catholic Church and nationalism in the Interwar Period: The Jesuit Order in Italy, Germany and Great Britain 1918-1939
Bevillingsmodtager: Ph.d. José David Lebovitch Dahl, Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.582.000 kr.

Projektbeskrivelse: The project addresses the problem of nationalism and of the connections between nationalism and religion. It will contribute to our present understanding of the variances of European nationalism, and to our knowledge of the relations of the Roman Catholic Church to the nationalist movements in the 20th century.


Projekttitel: Pilion Hule Projekt – En arkæologisk-etnologisk undersøgelse af menneskets udnyttelse af huler i Nyere Tid i Grækenland.
Bevillingsmodtager: Ph.d. Niels Henrik Andresen, Det Danske Institut i Athen
Bevilget beløb: 1.287.000 kr.

Projektbeskrivelse: Huler er op til i dag forblevet en integreret del af dagliglivet i græske landsbysamfund og er blevet benyttet i forbindelse med dyrehold, i religiøse sammenhænge, som depoter og som skjulesteder i konfliktsituationer. Studiet af denne alsidige brug er vigtig, da det giver indblik i hyrdeadfærd og andre aktiviteter i huler, og dermed bidrager til at belyse en forsømt side af nyere græsk kulturhistorie.


Projekttitel: Tibetanske eliter i Kina – hvis eliter?
Bevillingsmodtager: Cand.mag. Trine Brox, Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Københavns Universitet
Bevilget beløb: 2.187.000 kr.

Projektbeskrivelse: Projektet vil udforske den aktuelle forhandling af moderne udvikling i Tibet via et fokus på tre grupper i den tibetanske elite, der deltager i og formidler udvikling, nemlig businesseliten, den bureaukratiske elite og den intellektuelle elite. Projektet skal bidrage til forståelsen af forholdet mellem det tibetanske samfund og den kinesiske stat og udvikler i bredere forstand ny teori om eliters betydning i udviklingssamfund.


Projekttitel: Pengenes betydning: et etnografisk studie af dagligdags økonomisk praksis
Bevillingsmodtager: Ph.d., cand.mag. Camilla Strandsbjerg, Center for Afrika-studier, Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.672.000 kr.

Projektbeskrivelse: Afrika forbindes oftest med nød og fattigdomsbekæmpelse, og vi ved langt mindre om befolkningens forhold til penge og om opfattelser af velstand og forbrug. Formålet med dette projekt er at undersøge, hvordan globale økonomiske forandringer, så som udbredelsen af en liberal markedsøkonomi og et øget udviklingssamarbejde med lande, der lever op til internationale standarder for demokrati, kommer til udtryk lokalt i befolkningens hverdag.


Projekttitel: Emergence Revisited: Breaking with the Traditional Individualism/Holism Debate
Bevillingsmodtager: Ph.d. Julie Zahle, Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, Afd. for Filosof, København Universitet
Bevilget beløb: 1.674.000 kr.

Projektbeskrivelse: The social sciences deal with questions such as: Why is the Danish economy in recession? And why has the birth rate in Denmark recently gone up? Within the philosophy of the social sciences, there is a longstanding – and ongoing – debate about the extent to which explanations advanced in response to questions like these should proceed at the level of individuals or at the level of social phenomena. When philosophers discuss this issue they tend to defend one of two positions: that social scientific explanations should be advanced exclusively at the level of individuals or that social scientific explanations should solely be offered at the level of social phenomena. The present project breaks with these two trends.


Projekttitel: Folkekirkekristendom i det senmoderne menneskes liv: Kristendom som forklaring og tolkning i danskeres livshistorier
Bevillingsmodtager: Ph.d.-stipendiat Iben Egekvist Krogsdal, Det Teologiske Fakultet, Afd. for religionsvidenskab, Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 1.479.000 kr.

Projektbeskrivelse: Dette projekt vil tage den almindelige danskers kristne tro og trospraksis op til grundig, kvalitativ undersøgelse Der findes kun sparsom forskning i, hvordan den folkekirkelige kristendom bliver forstået og brugt til at skabe mening af det enkelte folkekirkemedlem. Til trods for at kristendommen målt i medlemstal står stærkt i Danmark, ved vi påfaldende lidt om, hvordan, hvornår og i hvilken grad almindelige danskere helt konkret tolker, eller måske ikke længere tolker, kristendommen ind i deres eget livsperspektiv.


Projekttitel: Færdighedstest og deres rolle i processer for marginalisering, in- og eksklusion blandt elever på mellemtrinnet i grundskolen
Bevillingsmodtager: Ekstern lektor, ph.d. Karen E. Andreasen, Institut for Uddannelse, Læring og Filosofi, Aalborg Universitet
Bevilget beløb: 1.870.000 kr.

Projektbeskrivelse: I disse år introduceres obligatoriske færdighedstest i folkeskolen. Et af formålene med at gøre det er at støtte den faglige læring, ikke mindst blandt fagligt svage elever. Men hvordan virker testning faktisk? Kan den under visse betingelser via den sociale og diskursive praksis have virkninger, som er ikke-intenderede og ikke-ønskede både generelt og i forhold til de målsætninger, man har med brugen af den? Studiet beskæftiger sig med sådanne spørgsmål med fokus på de fagligt svage elever.


Projekttitel: Motives, Methods and Processes: Towards an Integrated Social Psychological Theory of Co-offending
Bevillingsmodtager: Postdoc, ph.d. Sarah van Mastrigt
Bevilget beløb: 2.217.000 kr.

Projektbeskrivelse: Crime is, in many cases, a joint venture. In fact, some estimates suggest that as many as half of all offences are committed with accomplices. Even so, few studies of co-offending exist and relatively little is yet known about the interpersonal dynamics and social psychological mechanisms involved. In light of growing public and political concern regarding group crime in Denmark and abroad, there is a pressing need for more research on this phenomenon and a better understanding of its causes.


Netværk


Projekttitel: Digital Crafting
Bevillingsmodtager: Mette Ramsgaard Thomsen, Kunstakademiets Arkitektskole
Bevilget beløb: 1.007.564 kr.


Projekttitel: Glocal Network on Media and Development (Glocal NOMAD)
Bevillingsmodtager: Thomas Tufte, Roskilde Universitet
Bevilget beløb: 922.054 kr.


Projekttitel: Netværk for historisk religionsforskning  
Bevillingsmodtager: Per Ingesman, Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 1.000.513 kr.


Projekttitel: Internationalt netværk: FLAX - Interdisciplinær forskning i evolution og kulturhistorie af nytteplanten hør (Linum usitatissimum L.) - en ressource til ernæring og tøj i 8000 år
Bevillingsmodtager: Sabine Karg, Københavns Universitet
Bevilget beløb: 582.480 kr.


Konferencer


Projekttitel: Church and Mission in a Multireligious Third Millenium
Bevillingsmodtager: Peter Lodberg, Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 79.200 kr.


Projekttitel: ICLaVE #5 - The 5th International Conference on Language Variation  
Bevillingsmodtager: Frans Gregersen, Københavns Universitet
Bevilget beløb: 79.200 kr.


Projekttitel: Navnemiljøer og samfund i jernalder og vikingetid - 38. NORNA-symposium
Bevillingsmodtager: Bent Jørgensen, Københavns Universitet
Bevilget beløb: 79.200 kr.


Projekttitel: Private Eyes. Amateur Photography and Collective History
Bevillingsmodtager: Mette Sandbye, Københavns Universitet
Bevilget beløb: 79.200 kr.


Projekttitel: Avantgardernes historiografi
Bevillingsmodtager: Tania Ørum, Københavns Universitet
Bevilget beløb: 79.200 kr.


Projekttitel: Local Livelihoods And Global Challenges: Understanding Human Interaction With The Environment
Bevillingsmodtager: Bo Poulsen, Roskilde Universitet
Bevilget beløb: 79.200 kr.


Projekttitel: Care and conservation of manuscripts - 12th international seminar
Bevillingsmodtager: Matthew Driscoll, Københavns Universitet
Bevilget beløb: 79.200 kr.


Forskningsophold i udlandet


Projekttitel: Studier af strukturelle relationer mellem kultur og arkitektur i Kina
Bevillingsmodtager: Erik Werner Petersen, Arkitektskolen i Aarhus
Bevilget beløb: 114.912 kr.


Projekttitel: The relationship between leasrning theory and epistemology - articulating knowledge perspectives
Bevillingsmodtager: Nina Bonderup Dohn, Syddansk Universitet
Bevilget beløb: 86.400 kr.


Projekttitel: Unnatural Narratology
Bevillingsmodtager: Henrik Skov Nielsen, Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 136.800

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 23. oktober 2013