Gå til indhold

Bevillinger fra Det Frie Forskningsråd │ Natur og Univers – maj 2011

Det Frie Forskningsråd │ Natur og Univers modtog i foråret 2011 33 ansøgninger om støtte til virkemidlet Steno-stipendier med et samlet ansøgt beløb på ca. 130 mio. kr.

Nedenfor finder du en oversigt over de ansøgninger, som rådet på sit møde 9. maj 2011 har besluttet at yde støtte til. Ansøgere hvis ansøgning er på venteliste, vil få direkte besked per e-mail fra rådets sekretariat om den videre proces.

Der tages forbehold for såvel trykfejl som eventuelle justeringer i forhold til de i oversigten angivne beløb. Der kan således ske ændringer, fx hvis der er opnået støtte fra anden side, ligesom der kan være knyttet særlige betingelser til den enkelte bevilling.

Bevillingsbreve og afslagsbreve vil blive udsendt snarest. Al  korrespondance vil blive sendt til den e-mail adresse, som du har angivet i din elektroniske ansøgning.


Stenostipendier


Projekttitel: The first independent chronology for the east asian monsoon over the last 200.000 years from loess
Bevillingsmodtager: Jan-Pieter Oswald Carolus Buylaert
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: kr 2.396.160

Projektbeskrivelse: The Asian monsoon system directly affects 2/3 of the world’s population (e.g. through ongoing aridification in northern China, or the recent catastrophic flooding in India and China).

To predict the trends and the recurrence intervals of such extreme events we need to document the long-term behaviour of the monsoon and understand what drives changes in this system. A detailed record of this behaviour is stored as various proxy signals (dust thickness, colour, grain size, magnetic characteristics) in the vast area of loess (dust) deposits in China; these deposits contain the most complete archive of monsoon climate change on land, but the record cannot be interpreted without accurate knowledge of when the loess and the proxy signals were deposited.

This project will use new luminescence dating methods (developed in Denmark) to determine the time that has elapsed since the loess sediment grains were last transported and exposed to daylight. We will test and apply these new methods to derive accurate timescales for Chinese loess sequences to beyond 200,000 years, ~4 times older than was previously possible.

Then, when we know when the monsoon changed and by how much, we will compare this record with other climate records from elsewhere (e.g. deep sea, polar ice, cave speleothems) to understand why the changes occurred when they did. This new knowledge will then be available to improve models of Asian and global climate, and so improve our ability to predict future climate.


Projekttitel: Particle multiplicity, flow, and fluctuations in Heavy Ion collisions at the LHC
Bevillingsmodtager: Christian Holm Christensen
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: kr 3.474.802

Projektbeskrivelse: Den 27 km lange partikel accelerator LHC har siden 2009 kollideret protoner og tunge atomkerner med hastigheder tæt på lysets hastighed. I disse sammenstød opnås energitætheder højere end nogenside tidligere på jorden.

Ved at studere resultatet af disse kollisioner kan vi lærer en masse om Quark Gluon Plasma - den tilstand stoffet var i en milliondedel af et sekund efter Big Bang.  Det nuværende projekt fokuserer på målinger af antallet af producerede partikler i disse stød og målinger af asymmetrier af disse partikler.

Antal produceret partikler er en god diskriminator af forskellige teoretiske modeller, mens asymmetrier fortæller om de termodynamiske egenskaber ved det skabte stof.

Fra 2013 vil LHC igangsætte et program med kollisioner mellem tunge kerner og protoner. Fra studiet af disse kollisioner kan vi lærer om de kolliderende kernes indhold af gluoner hvilket er med til at fastsætte startbetingelserne for dannelsen af QGP. Målingerne udføres med ALICE, der er det dedikerede eksperiement ved LHC til studiet af kollisioner mellem atomkerner.


Projekttitel: Algorithmic Methods in Geometry and Polynomial Equations
Bevillingsmodtager: Anders Nedergaard Jensen
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: kr 3.394.801

Projektbeskrivelse: Løsning af ligninger i flere variable er et centralt emne indenfor algebra. Selvom emnet er klassisk er det stadig et aktivt forskningsområde. Dette skyldes dels de mange anvendelser, men også at den enorme udviklingen indenfor computerteknologi har gjort løsningen af tidligere uhåndterbare ligningssystemer mulig.

Polynomiumsligninger dukker op mange steder i videnskaben. Som eksempel kan vi nævne himmelmekanik, der er studiet himmellegemers bevægelser. For en samling legemer, kan man definere hvad det vil sige at en konfiguration er et såkaldt relativt ækvilibrium. Det er uvist om der altid kun findes endeligt mange relative ækvilibria.

At løse polynomiumsligninger kan være en mulig måde at finde svaret på. En nyttig tilgang til at studere polynomiumsligninger er via dissses Newton polytoper. Polytoper er geometriske objekter såsom pyramider og terninger. På samme måde som graden af et anden gradspolynomium fortæller os, at det kan have maksimalt to rødder, kan Newton polytoperne i et polynomiumssystem fortælle os om strukturen af løsningerne og hjælpe os til at finde dem.

Formålet med dette projekt er at viderudvikle algoritmiske metoder til behandling af konvekse polytoper med anvendelse indenfor polynomielle ligningssystemer.


Projekttitel: Macroecology of multi-species plant-frugivore interactions — an ecoinformatic approach
Bevillingsmodtager: Wilm Daniel Kissling
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: kr 4.207.411

Projektbeskrivelse: Menneskets aktiviteter vil påvirke Jorden med hidtil uset styrke i det 21. århundrede, ikke mindst igennem kraftige klimaforandringer og deraf afledte ændringer i levestederne for dyr og planter.

Det vil derfor være en stor naturvidenskabelig udfordring at forudsige ændringer i biodiversiteten og i udbredelsen af Jordens økosystemer. En vigtig betingelse for at kunne forudsige ændringerne er, at man forstår samspillet mellem arterne, og hvordan det samspil påvirkes af globale miljøændringer.

Det overordnede formål med det ansøgte projekt er derfor at forbedre forståelsen af samspillet mellem planter og frugt-ædende dyr. Disse organismegrupper er nært afhængige af hinanden, og deres samspil er særlig vigtig i de artsrige tropiske økosystemer.

Forskningen skal give ny viden om disse interaktioners betydning for artsrigdommen, og hvordan de påvirkes af klimaændringerne, dels via feltstudier, dels ved en informatik-baseret tilgang, der udnytter de nye muligheder, som stærkt stigende informationsteknologiske muligheder giver.

Projektet vil give en ny forståelse af den rumlige fordeling af biologisk mangfoldighed i troperne og hvordan de processer der styrer den, varierer mellem forskellige geografiske skalaer fra helt lokale skalaer til kontinentale.

Indsigten i denne skala-afhængighed vil blive anvendt til at udvikle stadigt mere præcise scenarier for det 21. århundredes globale miljøforandringers effekter på jordens økosystemer og dens biologiske mangfoldighed.


Projekttitel: Visualizing the structure and function of elusive membrane receptor proteins of the human cell
Bevillingsmodtager: Kasper Dyrberg Rand
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: kr 4.772.796

Projektbeskrivelse: Proteiner på cellens overflade fungerer ofte som receptorer for extracellulære molekyler og er derved knudepunkter for overførslen af vigtige ydre kemiske signaler over cellemembranen til cellens indre.

Disse membranbundne receptorer styrer meget af den indre biokemi i humane celler og over halvdelen af eksisterende lægemidler i dag har til formål at vekselvirke med disse proteiner og derved ændre kemiske processer i cellen.

Det er derfor yderst vigtigt at opnå en dybere forståelse for disse proteiners funktion og strukturrelle opbygning. Membranproteiner er imidlertid utrolig svære at isolere og måle på. Klassiske metoder til at undersøge proteiners rumlige struktur kan ofte ikke anvendes på membranproteiner da disse er svære at fremstille i stor mængde og kun er stabile i en cellemembran.

Vi har kombineret nanoteknologi med en analysemetode der kan måle proteiners hydrogenudveksling i opløsning og har udviklet teknologi der muliggør detaljeret undersøgelser af receptorproteiners strukturelle egenskaber i deres naturlige miljø.

Denne metode kan yderligere måle på receptorproteiners vekselvirkninger med biologiske signalmolekyler eller kemiske lægemidler. Vi vil benytte denne teknologi til at studere to membranbundne receptorer der har en vigtig rolle i to centrale processer i mennesket: immunforsvar og vækst.

Det forventes at denne forskning vil bidrage med ny viden om hvordan disse receptorer fungerer og blotlægge mulighederne for udvikling af ny medicin.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 15. august 2019