Titel: GUT, GRAIN & GREENS (3G) - Center for Gut Microbiota, Metabolic Disorders, and Grain/Fibre-based Diets
Dansk titel: GUT, GRAIN & GREENS (3G) - Center for Tarmmikrobiologi, Fiberkost og Metaboliske Sygdomme
Bevillingsmodtager: Professor mso, Tine Rask Licht, DTU Fødevareinstituttet, Afdeling for Mikrobiologi og Risikovurdering,
Hjemmeside: www.3g-center.dk
Bevilget beløb: 34,9 mio kr.
Samlet budget: 55,7 mio kr.
Periode: 2012-2017
Forskeruddannelse: 8 ph.d.'er og 6 postdocs
Partnere: Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, Danisco, Taconic, Harvard University, Wageningen University, University of California, Viffos, ActiFoods ApS, Novo Nordisk LIFE center, Finax AB, Lantmännen Cerealia, Kohberg Brød AS
Samspillet mellem tarmens bakterier og menneskets genetik påvirker udviklingen af metaboliske livsstilssygdomme som eksempelvis hjerte-kar sygdomme og type-2 diabetes. Vores hypotese er derfor, at kost, der påvirker tarmens bakteriesammensætning, derved kan påvirke risikofaktorerne for disse sygdomme. Vi vil udvikle en forskningsplatform, der udnytter de bedst mulige metoder til at teste denne hypotese. Hypotesen skal testes ved brug af humane studier, dyremodeller, laboratoriestudier samt avancerede metoder til analyse af tarmens mikrobiologi og værtens respons. Vi vil teste effekter af kostændringer, som påvirker tarmens bakterier og værtens respons enten i positiv (fibre/fuldkorn), eller negativ retning (gluten). Aftagere af den opbyggede viden omfatter både myndigheder og virksomheder inden for medicinal, fødevare- og ingrediensindustrien. Dette vil give basis for udvikling af funktionelle fødevarer og nye kostråd, hvilket på kort sigt vil give værditilvækst hos danske virksomheder, og på længere sigt vil reducere forekomsten af metaboliske livsstilssygdomme. Når forskningsplatformen er etableret, vil den være tilgængelig også for andre studier af samspillet mellem kost, tarmbakterier og værtsorganisme end adresseret her. Dette vil placere dansk forskning i den absolutte topklasse blandt forskningsmiljøer, der arbejder med dette vigtige emne.
Titel: HABFISH - Harmful algae and fish kills
Dansk titel: HABFISH - Giftige alger og fiskedød
Bevillingsmodtager: Lektor, Per Juel Hansen, Københavns Universitet, Biologisk Institut - Marinbiologisk Sektion,
Hjemmeside: www.habfish.dk
Bevilget beløb: 17,2 mio kr.
Samlet budget: 27,2 mio kr.
Periode: 2012-2016
Forskeruddannelse: 3 ph.d.'er og 2 postdocs
Partnere: Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Orbicon, Hjarnø, Fishlab, University of Urbino, Alfred Wegener Institute, University of Aberdeen, International Oceanographic Commission, Lund University, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Opblomstringer af giftige alger er et tilbagevendende fænomen i danske farvande, og disse kan resultere i massedød af såvel vilde fisk som fisk i hav og landbaserede fiskeopdræt. Disse fiskedræbende alger udgør en stor risiko og udfordring, fordi de på få dage kan udrydde hele fiskepopulationer i et givent område. Dette kan have katastrofale konsekvenser for de implicerede fiskeopdrættere, men udgør også et problem for erhvervs- og lystfiskeri. Derfor er vi nødt til at kunne monitere og håndtere giftige algeopblomstringer. I dette projekt vil vi søge at identificere de implicerede algetoksiner og udvikle nye kemiske målemetoder til at påvise og kvantificere dem i havet. Projektet vil også udvikle molekylære prober til en sikker artsbestemmelse af de mest almindelige fiskedræbende algearter samt at anvende en molekylær metode (real time kvantitativ PCR) til at kvantificere dem uden brug af mikroskop. HABFISH-projektet vil derudover undersøge mekanismerne bag algernes effekt på fiskene og mulige mekanismer bag fisks potentielle tilpasning til giftige alger og akkumulering af algetoksiner i fisk. Projektet vil føre til et moderniseret og stærkt forbedret moniteringsprogram og risikovurdering af giftige algeopblomstringer, der forårsager fiskedød i danske farvande.
Titel: DIPI - Diet and prevention of ischemic heart disease: a translational approach
Dansk titel: DIPI - Kost og hjertesygdom - fra kostmønstre, fødevarer og næringsstoffer til kostanbefalinger
Bevillingsmodtager: Professor, Kim Overvad, Århus Universitet, Institut for Folkesundhed - afdeling for epidemiologi,
Bevilget beløb: 19,1 mio kr.
Samlet budget: 23,9 mio kr.
Periode: 2012-2015
Forskeruddannelse: 2 ph.d.'er og 4 postdocs
Partnere: Århus Universitet, Harvard School of Public Health, Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Iskæmisk hjertesygdom er en meget hyppig sygdom og dødsårsag. Kosten antages at spille en væsentlig rolle for opståen af iskæmisk hjertesygdom, men det er fortsat uafklaret, hvilken kost vi bør spise. Vi får tilstrækkeligt eller for meget at spise. Vi ønsker derfor i dette projekt i modsætning til tidligere studier at fokusere på kostens kvalitative sammensætning. Med udgangspunkt i danske, europæiske og amerikanske data vil vi studere kostmønstre samt udbytning af fødevarer og energigivende næringsstoffer. Vi vil endvidere udvikle forslag til nye kostanbefalinger. I den generelle befolkning vil vi sammenholde effekten af målrettede kostanbefalinger med generelle anbefalinger. Projektet vil bidrage til forebyggelsen af hjertekarsygdom ved at understøtte udvikling og implementering af kostanbefalinger. Tilgangen og resultaterne vil være model for lignende arbejde i relation til andre folkesygdomme. Samfundsmæssigt vil gevinsten være færre syge og længere levetid for befolkningen samt færre udgifter til dyr, ofte livslang behandling af syge. Projektet vil endvidere understøtte den danske fødevareindustris muligheder for innovation og markedsføring af konkurrencedygtige, sunde produkter både herhjemme og på det internationale marked.
Titel: MAShed Potato - Moving potato breeding into the post genome era (MASPot)
Dansk titel: MASpot - DNA sekvensdrevet kartoffelforædling
Bevillingsmodtager: Lektor, Kåre Lehmann Nielsen, Ålborg Universitet, Institut for Kemi og Bioteknologi, Sek. for Bioteknologi,
Bevilget beløb: 12,0 mio kr.
Samlet budget: 17,2 mio kr.
Periode: 2012-2017
Forskeruddannelse: 1 ph.d. og 1 postdoc
Partnere: Ålborg Universitet, LKF-Vandel, CLC bio
I fremtiden skal landbruget ikke blot producere afgrøder til foder og fødevarer, men også som fornybare udgangsstoffer til energiproduktionen (e.g. bioethanol) og den kemiske industri. For at tilpasse disse behov på det eksisterende landbrugsareal er der brug for afgrøder med den højest mulige energiproduktion pr. ha. Dette skal vel og mærke ske økonomisk bæredygtigt og med en reduktion af brugen af sprøjtemidler og gødning. For at imødekomme disse udfordringer er det nødvendigt at accelerere udviklingen af nye, forbedrede afgrøder. Afgrøder med lagerorganer placeret i jorden som fx kartoffel og sukkerroer producerer allerede nu dobbelt så meget energi per areal enhed som korn og majs og er derfor et godt udgangspunkt for videre udvikling. Kartoflens genom er netop blevet kortlagt, og det giver nu en mulighed for at accelerere kartoffelforædling ved at etablere en Marker Assisted Selection platform til forædling. Dette projekt vil udnytte den enorme DNA sekventeringskraft af Next Generation Sequencing teknologier til at udvikle de novo avlsmarkører for vigtige agronomiske træk med en hidtil uset hastighed, herunder den vigtige sygdomsresistens. Dette projekt vil skabe fundamentet for en moderne genomics-baseret forædling af kartofler og sikre Danmark en ledende plads i udviklingen af nye forbedrede kartoffelsorter.
Titel: PigIT - Improving welfare and productivity in growing pigs using advanced ICT methods
Dansk titel: PigIT - Forbedring af velfærd og produktivitet hos grise i vækst ved hjælp af avancerede IKT-metoder
Bevillingsmodtager: Professor, Anders Ringgaard Kristensen, Københavns Universitet, Institut for Produktionsdyr og Heste/Faggruppe: Produktion og sundhed,
Hjemmeside: www.pigit.net
Bevilget beløb: 20,0 mio kr.
Samlet budget: 31,0 mio kr.
Periode: 2012-2016
Forskeruddannelse: 4 ph.d.'er og 3 postdocs
Partnere: Københavns Universitet, Århus Universitet, Landbrug og Fødevarer, TNM A/S, Prosign, Skov A/S
Et nyt projekt, PigIT, skal fremover være med til at sikre en forbedret velfærd og produktivitet hos de danske smågrise og slagtesvin. Det skal ske ved brug af de nyeste teknikker inden for informations- og kommunikationsteknologi (IKT) f.eks. sensorer, kameraer og chips. Målet med projektet er at anvende IKT-løsninger til automatisk opsamling af registreringer fra grise i stalden og udnytte denne information til at overvåge og styre produktionen med. Baggrunden for projektet er et ønske om på samme tid at opfylde de stigende krav til effektivitet samtidig med at dyrevelfærden forbedres i svineproduktionen. De metoder, der i dag benyttes til produktionsovervågning og styring hos grise i vækst, har vist sig ikke at være tilstrækkeligt præcise til at imødegå disse udfordringer. Derfor vil en stærk strategisk alliance udvikle nye metoder ved hjælp af avanceret brug af IKT i hele produktionsprocessen. Resultaterne fra projektet vil kunne anvendes til at give alarmer, når der sker afvigelser i dyrenes vækst og velfærd og til at give svar på, hvorfor og hvordan afvigelserne kan undgås. Alliancen er et samarbejde på tværs af de to universiteter i København og Århus mellem førende forskere i produktionsstyring og husdyrvelfærd. Desuden vil projektet indgå i et internationalt samarbejde, hvor statistikere, dataloger og økonomer bliver inddraget. Der vil endvidere være et tæt samarbejde med private aktører, herunder især Landbrug og Fødevarer og Videncenter for Svineproduktion.
Titel: FFARMED - The molecular effects of food on metabolic diseases through nutrient sensing free fatty acid receptors
Dansk titel: FFARMED - Fedtsyrereceptor-medierede effekter af fødevarer på metaboliske sygdomme
Bevillingsmodtager: Lektor, Trond Ulven, Syddansk Universitet, Institut for Fysik, Kemi og Farmaci,
Bevilget beløb: 17,4 mio kr.
Samlet budget: 29,5 mio kr.
Periode: 2012-2016
Forskeruddannelse: 6 ph.d.'er og 6 postdocs
Partnere: Syddansk Universitet, Odense Universitets Hospital, Københavns Universitet, University of Glasgow, University of Bonn, The University of Buckingham, Arla Food Ingredients Group P/S, Biosym A/S, Canadian Institutes of Health Research
Formålet med dette projekt er (1) at studere hvorledes fødevarekomponenter påvirker en række nyligt opdagede fedtsyrereceptorer, (2) at udvikle nye stoffer, der aktiverer eller hæmmer de enkelte fedtsyrereceptorer, og (3) at studere hvorledes aktivering eller hæmning af de enkelte fedtsyrereceptorer påvirker metabolisme og udvikling af type 2 diabetes (T2D). Fedmeassocierede sygdomme, herunder T2D, er blandt de ledende dødsårsager i den vestlige verden og repræsenterer en enorm social og økonomisk samfundsbyrde. Det er generelt accepteret, at livsstilsændringer, specielt sund kost og motion, er effektive midler til at forebygge og behandle T2D. Talrige undersøgelser har vist, hvorledes forskellige fødevarer påvirker udviklingen af fedme og T2D, men specifikke effekter via fedtsyrereceptorer er kun belyst i meget ringe omfang. I dette projekt vil vi undersøge effekten af naturlige stoffer fra fødevarer på fedtsyrereceptorerne. Vi vil samtidig udvikle forbindelser som selektivt blokerer eller aktiverer disse receptorer og bruge dem som værktøj i en række studier til at undersøge fedtsyrereceptorernes rolle i T2D. Endvidere vil vi undersøge effekten af stoffer fra fødevarer med speciel aktivitet på fedtsyrereceptorer hos overvægtige og slanke mennesker med og uden T2D. Det forventes at projektet vil give værdifuld information om specifikke effekter af stoffer i fødevarer på kroppens metabolisme, og at dette kan bidrage til forbedrede kostråd, som kan være med til at forebygge og kontrollere udviklingen af fedme og T2D.
Titel: D-tecting disease - from exposure to vitamin D during critical periods of life
Dansk titel: Betydningen af lavt vitamin D i fostertilværelsen for udvikling af sygdom i barndom og voksenalder
Bevillingsmodtager: Professor, Berit Lilienthal Heitman, Enheden for Epidemiologisk Kostforskning, Institut for Sygdomsforebyggelse, Bispebjerg Hospital, Region Hovedstaden,
Bevilget beløb: 11,0 mio kr.
Samlet budget: 19,9 mio kr.
Periode: 2012-2014
Forskeruddannelse: 2 ph.d.'er og 1 postdoc
Partnere: Bispebjerg Hospital, Syddansk Universitet, Rigshospitalet, Danmarks Tekniske Universitet
D-vitamin har betydning for knoglesundheden og for udviklingen af almindelige velfærdssygdomme som diabetes, kræft og hjertesygdom. Vitaminet har tillige betydning for optimal udvikling og vækst af fostret under graviditeten. De langsigtede konsekvenser af lavt D-vitamin tidligt livet er imidlertid kun sparsomt undersøgt på trods af, at D-vitaminmangel er udbredt blandt ellers raske gravide kvinder. I projektet udnytter vi, at Danmark i perioden 1961-85 gennemførte en unik samfundsmæssig procedure, hvor det blev obligatorisk at tilsætte D-vitamin til al margarine – og fra 1976 også tilladt at tilsætte til mælk. På den baggrund kan vi undersøge virkningerne af lavt D-vitamin i løbet af graviditeten og andre kritiske perioder i barndommen med stor vækst (fx i puberteten) i forhold til senere udvikling af sygdom. Vores hypotese er, at lavt D-vitamin skader barnets langsigtede sundhed, og at eksponering for ekstra D-vitamin fra berigede fødevarer reducerer risikoen for knoglebrud, diabetes type I og fedme i barndommen og voksenlivet. Undersøgelsen kan svare på, om berigelse, som et relevant samfundsinitiativ, kan forventes at have langsigtede, helbredsgavnlige virkninger over for befolkningen. Vi forventer derfor, at resultaterne både kan bidrage til at forstå betydningen af tidlig D-vitaminmangel for senere sundhed og sygdom og være med til at kvalificere den aktuelle danske debat om genoptagelse af D-vitaminberigelse.
Titel: NEXIM - New X-ray Imaging Modalities for Safe and High Quality Food
Dansk titel: NEXIM - New X-ray Imaging Modalities for Safe and High Quality Food (Nye røntgenteknikker til detektion af fødevarekvalitet og –sikkerhed)
Bevillingsmodtager: Professor, Robert Krarup Feidenhansl, Københavns Universitet, Niels Bohr Instituttet,
Bevilget beløb: 19,2 mio kr.
Samlet budget: 28,6 mio kr.
Periode: 2012-2015
Forskeruddannelse: 4 ph.d.'er og 6 postdocs
Partnere: Københavns Universitet, Teknologisk Institut, Danmarks Tekniske Universitet, Toms, Foss, Danish Crown, Arla, Tican, Daloon, InnospeXion, Lantmännen
Produktion af højkvalitetsprodukter er det vigtigste bidrag til den danske fødevareeksport i dag og er i høj grad med til at holde dansk fødevareindustri konkurrencedygtig. Produktkvalitet og -sikkerhed er vitale parametre for denne konkurrenceevne. Højere kvalitet og fødevaresikkerhed kræver til stadighed udvikling og anvendelse af nye følsomme og effektive teknikker, der også undersøger den indre del af produktet. Optisk inspektion er almindeligt anvendt, men er langt fra tilstrækkeligt, da det kun inspicerer overfladen af produktet. Traditionel Røntgen scanning tilbyder gennemlysning, selv når produktet placeres i en emballage, men har ofte ikke en tilstrækkelig følsomhed til at skelne subtile kontrastforskelle fra for eksempel fremmedlegemer af lav tæthed. Vi foreslår derfor at udvikle nye Røntgen billeddannende metoder baseret på fasekontrast og spredningskontrast specifikt rettet mod anvendelse i fødevaresektoren. Disse teknikker muliggør nye kontrast mekanismer til at skelne genstande, der har samme Røntgen absorption egenskaber, men for eksempel forskellig mikrostruktur. Udviklingen vil ske i tæt samarbejde med nogle af verdens førende forskergrupper inden for området. I projektet medvirker endvidere både danske fødevareproducenter samt danske producenter af inspektionsudstyr til fødevareindustrien . Dette samarbejde giver dansk industri en unik mulighed for at være de første i fødevaresektoren til at udnytte de nye teknikker.
Titel: RUSTFIGHT
Dansk titel:
Bevillingsmodtager: Professor, Mogens Støvring Hovmøller, Århus Universitet, Institut for Agroøkologi, Plantepatologi og Entomologi,
Bevilget beløb: 19,8 mio kr.
Samlet budget: 25,1 mio kr.
Periode: 2012-2016
Forskeruddannelse: 2 ph.d.'er og 3 postdocs
Partnere: Århus Universitet, Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, INRA, UKE, Sejet Planteforædling I/S, University of Arkansas, John Innes Center, CIMMYT, ICARDA
Gulrust er den alvorligste svampesygdom på hvede, der er verdens mest dyrkede afgrøde. Svampen, der spredes med luftbårne sporer, er ikke blot et problem i dansk kornproduktion, - den udgør en alvorlig trussel mod global fødevaresikkerhed. Alene økologisk planteavl i Danmark har siden 2009 mistet mange millioner som følge af gulrust. Angreb kan forebygges ved dyrkning af resistente sorter, og kan i det konventionelle jordbrug tillige bekæmpes med fungicider. En effektiv og varig forebyggelse forudsætter en tværdisciplinær forskningsindsats i svampens populationsbiologi, dens vekselvirkninger med værtplanten, en målrettet resistensforædling i hvede samt hurtig og effektiv formidling af resultater. Projektet undersøger de komplekse grundlag for virulens og aggressivitet i gulrustsvampen. Vi forventer at identificere, hvad der i svampen driver evolution af mangfoldig virulens og øget aggressivitet. Projektet vil bruge to strategier for implementering af værdifuld rustresistens i hvede: 1) screening af hvedelinier fra internationale samarbejdspartnere ved hjælp af specifikke gulrustisolater, samt 2) anvendelse af såkaldte ’effektorer’ fra svampen til identifikation af resistens, som på sigt kan anvendes på tværs af kornarter. Vi kombinerer epidemiologi, populationsgenetik og planteforædling med de nyeste omics-, bioinformatik- og informationsteknologier. Projektet udnytter ekspertisen fra stærke danske og udenlandske forskningsmiljøer, fra internationale institutioner som CIMMYT og ICARDA, der har globalt mandat til sikring af verdens fødevareproduktion, samt fra privat dansk planteforædling.
Titel: REPROLAC - Extended lactation in dairy production in favor of climate, animal welfare and productivity
Dansk titel: REPROLAC - Forlænget laktation – mælk med mindre klimabelastning og bedre dyrevelfærd
Bevillingsmodtager: Seniorforsker, Troels Kristensen,Århus Universitet, Institut for Agroøkologi - Produktionssystemer,
Bevilget beløb: 14,0 mio kr.
Samlet budget: 18,5 mio kr.
Periode: 2012-2016
Forskeruddannelse: 2 ph.d.'er og 2 postdocs
Partnere: Århus Universitet, ARLA foods, INRA, Kvægbrugets Forsøgscenter, Private farmere, Videncentret for Landbrug
Projektets formål er at udvikle en ny strategi for produktion af mælk, der markant reducerer miljø- og klimabelastningen og samtidigt forbedrer produktiviteten, dyrevelfærden og landmandens økonomi. Med den nye strategi skal koen kun kælve hvert halvandet år, og ikke en gang om året som det er typisk nu. Fodringen af den enkelte ko tilrettelægges således, at mælkeproduktionen kan opretholdes på et højt niveau i op til 500 dage mod de nuværende 350 dage. Med den nye strategi forventes en markant reduktion i udledningen af klimagasser og næringsstoffer, fordi besætningens foderforbrug pr. kg produceret mælk reduceres væsentligt. Herudover forventes færre sygdomstilfælde, da sygdomsproblemer typisk forekommer i perioden omkring kælvning, og dermed bedre velfærd og længere levetid for koen. Projektet arbejder med koens biologiske og fysiologiske reaktioner på den nye produktionsstrategi, samt strategiens betydning for miljø- og klimabelastningen, produktiviteten, dyrevelfærden, mælkekvaliteten og landmandens økonomi. Projektets innovative og helhedsorienterede tilgang skaber ny viden og løsninger, der direkte kan implementeres i praksis som et væsentligt bidrag til fremtidens udfordring med at øge fødevareproduktionen og samtidig reducere miljø- og klimabelastningen.
Titel: Targeted disease prohylaxis in marine fish farming.
Dansk titel: Målrettet sygdomsforebyggelse i marint fiskeopdræt
Bevillingsmodtager: Seniorforsker, Niels Lorenzen, DTU Veterinærinstituttet, Faggruppe for vært-patogen interaktioner i fisk,
Bevilget beløb: 12,0 mio kr.
Samlet budget: 15,2 mio kr.
Periode: 2012-2016
Forskeruddannelse: 2 ph.d.'er og 2 postdocs
Partnere: Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, Friedrich-Loeffler-Institut, Danish Aquaculture, Bornholms Lakseklækkeri, Veterinary Practice, BioMar A/S, Vaxxinova Norway A/S
Danskerne er i stigende grad begyndt at værdsætte fisk som sund og velsmagende kost. De faldende naturlige fiskeriressourcer har betydet, at akvakultur gradvist har indtaget en øget rolle som leverandør af fisk til fødevareindustrien. Men mens akvakultur på verdensplan er en af de hurtigst voksende industrier, har produktionen i Danmark været stagnerende blandt andet på grund af skærpede miljøhensyn. Ny teknologi og viden omkring havmiljøet betyder, at man har kunnet åbne op for en markant forøgelse af specielt produktion af regnbueørred i marin akvakultur. Her har det imidlertid vist sig, at sygdomsudbrud specielt i sommermånederne udgør et væsentligt problem. Vacciner udviklet til norsk lakseopdræt har ikke været effektive, og antibiotikaforbruget har derfor været uacceptabelt højt. Dette projekt vil karakterisere de sygdomsfremkaldende bakterier og udvikle skræddersyede effektive vacciner til fiskeopdræt i danske havområder. Dermed kan sygdomsudbrud forebygges i stedet for behandles. Dette vil forbedre fiskenes velfærd og give en mere miljøvenlig produktion uden tab som følge af sygdomsudbrud og med et minimalt behov for antibiotika. Der vil hermed være skabt grundlag for en bæredygtig ekspansion af marint fiskeopdræt i Danmark, og såvel fødevareindustrien som forbrugerne vil i højere grad kunne forsynes med sunde råvarer produceret i Danmark. Projektet er et samarbejde mellem danske og udenlandske forskere, akvakulturerhvervet samt vaccine- og foderfabrikanter.
Titel: FiTT - Food in Turbulent Times
Dansk titel: FiTT - Udfordringer i madbudgettet: konsekvenser for miljø og sundhed
Bevillingsmodtager: Professor mso, Lotte Holm, Københavns Universitet, Fødevareøkonomisk institut, Faggruppe for forbrug og sundhed,
Bevilget beløb: 6,3 mio kr.
Samlet budget: 7,1 mio. kr.
Periode: 2012-2016
Forskeruddannelse: 3 postdocs
Partnere: Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Copenhagen Resource Institute (CRI)
Hvordan sikres sundhed, miljø og velfærd i fremtidens madforbrug? Mange danskere oplever i disse år at den nationale og globale økonomiske situation påvirker deres privatøkonomi negativt. Uanset indkomstniveau er det ofte madbudgettet der skæres i, fordi det er mere fleksibelt end for eksempel udgifter til husleje og energi. Et presset madbudget kan have negative konsekvenser for sundheden og måske for klimaet. FiTT projektet undersøger, hvordan miljøhensyn, sundhed og generel velfærd i forhold til madforbrug kan understøttes nu og fremover i en tid med økonomisk turbulens og udfordringer fra klima og miljø. FiTT vil på baggrund af teoretiske og empiriske undersøgelser udvikle et survey instrument for at følge, hvordan befolkningen håndterer pres på madbudgettet og hvordan det påvirker menneskers livskvalitet samt madens sundhed og klimavenlighed. Udfordringerne i madbugettet stiller krav til både forbrugere, offentlige myndigheder og markedet om at forholde sig på nye måder til udbuddet af fødevarer, til fødevarepriser og til kulturelt og socialt acceptable måder at spise på. Det udviklede survey instrument vil i fremtiden kunne tjene som et vigtigt redskab til at måle effekten af de indsatser som offentlige og private aktører sætter i værk for at fremme sunde og klimavenlige spisevaner i en tid med økonomisk turbulens og udfordringer fra klima og miljø.