Gå til indhold

Man skal ikke undervurdere det fysiske møde

Uddannelsesminister Morten Østergaards tale ved indvielse af Campus Silkeborg 21. maj 2012 på VIA University College.

Det talte ord gælder.

 

Kære bestyrelsesformand. Ærede gæster. Ledelse, medarbejdere og studerende på Silkeborg Campus.

Tillykke med tilbygningen. Tillykke med renoveringen Og ikke mindst tillykke med bofællesskabet mellem læreruddannelsen og sygeplejerskeuddannelsen. Maleren Asger Jorn – som ikke kun havde en stærk tilknytning til Silkeborg, men faktisk også er uddannet som folkeskolelærer fra det tidligere Silkeborg Seminarium – er citeret for at have sagt:

"Hvis ikke man går til yderlighederne - så er der ingen grund til at gå nogen steder".

Den tilgang gælder ikke kun kunstens verden. Uddannelser og uddannelsesinstitutioner skal også være ambitiøse. De skal turde udfordre de studerende til at nå endnu længere. Og de skal være 100 procent engagerede.

Det gælder ikke mindst, når to forskellige kulturer som læreruddannelsen og sygeplejerskeuddannelsen flytter sammen. Jeg ved, at man i forbindelse med etableringen af Silkeborg Campus har taget den opgave alvorligt. Det er ikke sådan, at sygeplejerskeuddannelsen blot flytter ind hos læreruddannelsen. Det er to forskellige kulturer og fagligheder, som flytter sammen. Man har været meget opmærksomme på, at de to uddannelser skal berige hinanden. Og det er afgørende at skabe et miljø, hvor fagligheder møder hinanden på tværs. De studerende skal lære mere af hinanden.

For fremtidens arbejdsmarked efterspørger kompetencer, der bryder med de traditionelle faggrænser. Og paletten af job efter endt uddannelse er blevet langt mere omfattende. Fremover vil professioners traditionelle faggrænser overlappe og uddannelsesgrænser vil blive nedbrudt.

Den eneste konstant er forandring. Og vi vil få et arbejdsmarked, der efterspørger en mangfoldighed af kompetencer. Derfor er videndeling, inspiration og fælles initiativer på tværs af fagligheder så afgørende.

Og Campus Silkeborg har netop mulighed for at skabe gode rammer for tværprofessionelle samarbejder. Jeg er meget optaget af samarbejde og sammenhæng i uddannelsessystemet. Hvis der er barrierer, der forhindrer samarbejde på tværs, må vi se på det.

For en måned siden præsenterede jeg regeringens visioner for større sammenhæng i det videregående uddannelsessystem. Og her er pointen, at vi skal tilbyde studerende fleksible uddannelsesvalg på langs og på tværs af de videregående uddannelser. Regeringen ønsker netop at sætte de studerende foran systemet. Vi vil sikre, at der bliver færre blindgyder, mere fleksibilitet og bedre meritpraksis.

Vi ønsker at fokusere på indhold, sammenhæng og fleksibilitet i uddannelserne.

Man skal ikke undervurdere det fysiske møde

En stor del af de studerendes studieliv bliver i et undervisningslokale, med næsen i en bog eller med fingrene på et tastatur. Men de fysiske rammer er vigtige. De fysiske rammer betinger, muliggør og stimulerer forskellige former for studieliv.

Campus Silkeborg tilbyder et attraktivt studie- og læringsmiljø med tidssvarende uddannelsesfaciliteter. Det er vigtigt, at de studerende inspireres og udfordres fagligt i et godt miljø. Undersøgelser viser, at et godt studiemiljø er væsentlig for at undgå frafald. Når de studerende føler sig som en del af et fagligt og socialt fællesskab, har de ganske enkelt større tilbøjelighed til at gennemføre deres studium. Der er rigtig mange fordele og synergieffekter ved at være flyttet sammen i campus.

Jeg tror på, at der opstår en særlig kemi, når kommende lærere og sygeplejersker mødes på gangen, ved kaffeautomaten eller i kantinen. Man skal ikke undervurdere det fysiske møde. Det skaber grundlaget for samarbejder på tværs. Og det vil give et naturligt afsæt for tværfaglige initiativer og projekter.

Det skaber et levende campusområde, hvor de studerende har mulighed for at udfolde sig. Endelig må jeg tilføje, at de naturskønne omgivelser her i Søhøjlandet også må motivere de studerende til, at overliggeren sættes højt. Og med kunstværker af Asger Jorn på gangene – som jeg kan forstå, at Campus Silkeborg ved et lykketræf er kommet i besiddelse – er der yderligere en fantastisk inspirationskilde til at gå til yderlighederne.

Kranerne er oppe

Campus Silkeborg er et ud af de syv campusser i Region Midtjylland, som VIA University College er bygget op om. Og man må sige, at kranerne er oppe. VIA er i fuld gang med at etablere campus i region Midtjylland. Campus C i Århus er beskrevet, og jeg besøgte selv Campus Nord i Århus tilbage i november, blot en måned efter den officielle indvielse. Og i marts var jeg med til fejringen af afslutningen af de mange byggerier på Campus Horsens.

Så denne indvielse i Silkeborg er en af flere markeringer af VIA's etablering af campusser. Det er godt, at I udvider. Det er Danmarks fremtid, I bygger. Viden og uddannelse er fundamentet for fremtidens velstand.

Og sygeplejersker og lærere er velfærdssamfundets kernetropper. I forrige uge præsenterede regeringen 2020 planen "Danmark i arbejde". Og her er uddannelse helt fremme på dagsordenen.

I 2020 planen er der afsat en økonomisk ramme på 3,5 milliarder kroner til de videregående uddannelser. Og der skal oprettes 10.000 flere studiepladser. Der er nogle, der mener, at vi går til yderlighederne. Jeg vil sige, at regeringen er ambitiøs.

Vi har sat nogle klare mål: vi vil have mere og bedre uddannelse. Vi kan ikke blive kloge nok. For Danmark hverken kan eller skal konkurrere på lav løn. En kompetent arbejdsstyrke er helt afgørende for at styrke Danmark i den globale konkurrence. Og for at sikre velfærden.

Uddannelse er en investering med højt afkast. Det gælder ikke mindst, når det drejer sig om fremtidens lærere og sygeplejersker.

Et attraktivt sted for uddannelsessøgende

I dag er Silkeborg nok mest kendt for Himmelbjerget, Hjejlen og så selvfølgelig Asger Jorn. Nu er der kommet en ny attraktion i rækken; Silkeborg Campus. Hvis man oveni de 1.200 studerende lærerstuderende og sygeplejerskestuderende på Campus Silkeborg tæller de studerende ved efter- og videreuddannelserne med – ja så er Campus Silkeborg byens største uddannelsesinstitution.

Det er en uddannelsesinstitution med enorm betydning for byen. Og der ligger nu en stor udfordring for ledelse, medarbejdere og studerende, om at få de to forskellige og enkeltstående uddannelsesenheder omdannet til én campus. Men det er netop i den udfordring og i den forskel, at der er store muligheder for at skabe et fagligt stærkt og dynamisk studiemiljø.

Jeg ved, at der holdes en stor fælles fest her på fredag med alle ansatte og studerende. Og det er måske ikke her, at man skal bruge Asger Jorns opfordring om at gå til yderlighederne. Men det er rigtigt at fejre et nyt fællesskab med en fest. Det er vigtigt at mødes, hvor paraderne er nede. Og det er godt at skabe en fælles identitet.

Jeg glæder mig til at følge Campus Silkeborgs fortsatte udvikling.

Tak for ordet.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 07. februar 2024