Gå til indhold

En mere ambitiøs anvendelse af it på universiteterne

Forside til En mere ambitiøs anvendelse af it på universiteterne
Rapporten konkluderer, at universiteterne generelt er meget gode til at anvende forskellige muligheder for digital kommunikation.
: 12. maj 2010
: 87-90797-48-5
: Universitets- og Bygningsstyrelsen
: 2010
: 50

Om Publikationen

Universiteterne har længe arbejdet med it som en integreret del af deres opgaveportefølje. Trådløs internetadgang, web-baseret selvbetjening, digital understøttelse af undervisningsopgaven, elektroniske kommunikation mellem studerende og undervisere og mellem studerende og administrationen på en lang række områder er eksempler fra den hverdag, som de studerende møder på universiteterne.

Af regeringsgrundlaget fra 2007 fremgår det, at der ”gradvist etableres gratis trådløst internet på alle selvejende uddannelsesinstitutioner. Al skriftlig kommunikation mellem studerende og uddannelsesinstitutioner skal foregå elektronisk, og alle studerende på videregående uddannelser skal have mulighed for at aflevere skriftlige opgaver elektronisk. Ændringerne skal gennemføres i takt med, at uddannelsesinstitutionerne udskifter deres nuværende it-systemer." (Mulighedernes samfund 2007, regeringen s. 32).

Rapporten konkluderer også, at der stadig er visse udfordringer forbundet med at gøre skriftlige eksaminer fuldt ud digitale. Derfor arbejder Universitets- og Bygningsstyrelsen, IT- og Telestyrelsen samt alle otte universiteter sammen om at undersøge barrierer og beskrive universiteternes behov, så et udviklingsarbejde kan sættes i gang.

Rapporten anbefaler følgende:

  • at videnskabsministeren indfører regler om pligtmæssig elektronisk kommunikation mellem universiteter og studerende.
  • at videnskabsministeren på nuværende tidspunkt ikke giver de studerende et retskrav på at aflevere opgaver elektronisk og anvende pc i forbindelse med stedprøver, men at universiteterne fortsat arbejder med at udnytte og forbedre mulighederne herfor.
  • at universiteterne i tillæg til nødvendige internationale løsninger fremadrettet fokuserer mere på at arbejde med de nationale digitale kommunikationsløsninger i form af digital signatur, NemLog-in/SSO, NemBoks, NemSMS og borger.dk samt WAYF-login for at forbedre den elektroniske kommunikation mellem studerende og universitetet.

Videnskabsministeriet vil følge anbefalingen om, at der skal fastsættes regler, som giver universiteterne mulighed for at gøre elektronisk kommunikation obligatorisk. I dag kan universiteterne ikke gøre det obligatorisk for alle studerende – papirform skal være muligt.

Videnskabsminister, Charlotte Sahl-Madsen, vil også samtidig opfordre universiteterne til at sætte konkrete mål for, hvornår alle studerende har mulighed for at gå til alle skriftlige eksamener digitalt. Det er en del af vision om digitale universiteter.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 11. februar 2013