Magasinet Humaniora 4:10
: 0903-2401
: Det Frie Forskningsråd - Kultur og Kommunikation
: 48
Om publikationen
Hvad skete der med fællesskabet?
En beretning fra Kinas yderområder Af Uffe Wilken
Selvom Kina er stærkt på vej som industriland, så bor lidt over halvdelen af befolkningen på landet, og kineserne ser sig stadig som indbyggere i et landbrugsland. Men det står skidt til mange steder på landet. I forsøget på at udvikle landområderne er der dog blevet plads til andre aktører end staten. Interview med Stig Thøgersen.
Lokalradioer og demokrati
Af Jacob Thorsen
Lokalradioer er et vigtigt redskab mod fattigdom og kastediskrimination i Nepal. Mindre ressourcestærke befolkningsgrupper får mulighed for indflydelse og en stemme i det spirende demokrati. Det kan dog være et tveægget sværd.
Anerkendelsens dilemmaer
Af Steen Bruun Jensen
Danske krigsveteraner ønsker anerkendelse. Men hvem skal anerkendes, hvordan, for hvad og af hvem? Og kan anerkendelse af soldaterne i sidste ende medføre en gradvis militarisering af samfundet? Interview med Birgitte Refslund Sørensen.
Waffen-SS og dens ideologi, forbrydelser og kultur
Af Niels Bo Poulsen, Claus Bundgård Christensen og Peter Scharff Smith
Var SS en velplanlagt organisation eller snarere et diffust imperium styret af en enerådig monark?
Skolen for livet – livet for skolen
Af Lisa Rosén Rasmussen og Ning de Coninck-Smith
En undersøgelse af tre generationers erindringer om deres skoletid muliggjorde ikke som forventet en analyse af, hvordan skiftende politiske og pædagogiske idéer var landet i klasseværelset, men åbnede i stedet for en forståelse af forandringer i skolens hverdag på mere subtile niveauer.
Lyskultur
Af Mikkel Bille
Lys er ikke bare oplysning af et mørkt rum, men iscenesættelser, der er underlagt kulturelle forskelle.
Humanistisk forskning mellem kulturalisme og biologisme
Af David Budtz Pedersen
Humanistiske videnskaber er i dag presset på deres økonomi. Ikke kun politiske strømninger, der kræver mere anvendelige resultater, men også strømninger inden for biologi og sociologi sætter pres på humaniora og skaber et anderledes billede af fremtidens humanvidenskab.
Humaniora til debat
Af Søren Harnow Klausen og Anne Line Dalsgård
Er humanistisk viden et overskudsfænomen? Eller er den netop med sit fokus på betydning og fortælling det, vi mangler i en tid, hvor meningsløshed og depression koster sygedage, og kreativitet og innovation fremhæves som nøglen til fremtidig velfærd?
Handlinger tilknyttet webside