Gå til indhold

Metoder til begrænsning af recidivet blandt kriminelle

Der bindes mange ressourcer i behandlingen af kriminelle, som går fra mere vækst- eller tryghedsskabende aktiviteter i samfundet. En begrænsning af recidivet vil betyde frigørelse af ressourcer i arbejdsstyrken, ligesom en indsats vil kunne resultere i styrkelse af det tillidsniveau i befolkningen.

Indsendt af

Akademikernes Centralorganisation (AC)

Resumé

Der bindes mange ressourcer i behandlingen af kriminelle, som går fra mere vækst- eller tryghedsskabende aktiviteter i samfundet. En begrænsning af recidivet vil betyde frigørelse af ressourcer i arbejdsstyrken, ligesom en indsats vil kunne resultere i styrkelse af det tillidsniveau i befolkningen, som er et kendetegn for det danske samfund. Danmark har et særligt afsæt for en indsats med den samfundsmodel, der bygger på et højt (og dermed effektivt) tillidsniveau, som understøttes af et forholdsvis højt tryghedsniveau.

Indsatsområdet knytter an til FORSK2020-visionen om et kompetent samfund med sammenhængskraft.

Udfordring og muligheder

Tilbagevenden til ny kriminalitet er især udtalt for den organiserede kriminalitet og almindelig berigelseskriminalitet. Kriminalitet er en stor belastning for samfundet, dets virksomheder og borgere. Dertil kommer, at udgifter til såvel efterforskning, retspleje og sanktioner er betydelige. En vellykket indsats for begrænsning af recidivet vil derfor betyde væsentlige aflastninger på flere af de områder, der har afgørende indflydelse på samfundets kvalitet og udvikling.

Målsætning

Det er målsætningen, at der på udvalgte kriminalitetsområder over en årrække sker en begrænsning af recidivet.

Innovationsbehov

Der er behov for afklaring af de afgørende årsager til den aktuelle situation, hvor der kan iagttages et større recidiv. Hvilke forhold i det udvalgte kriminalitetsfelt medvirker til et overnormalt recidiv, hvilke karakteristika præger lovovertræderne og deres miljø, og hvilke forhold efter udstået sanktion peger på øget risiko for recidiv?

På den således afdækkede baggrund er der behov for udvikling af metoder til forandringer af forholdene, der er identificerede som begrundelse for et overnormalt recidiv. Der vil være behov for at trække på kompetencer og indsigter fra sociologi, samfundsvidenskab, psykologi, jura og socialpædagogik mv.

Selv om mennesket ikke er en maskine, er der er række karakteristiske handlingsmønstre, der kan iagttages, genkendes, vurderes og påvirkes. Der er behov for udvikling af metoder, der kan justere de uhensigtsmæssige handlingsmønstre og lede tidligere kriminelle ind i mere sædvanlige og anerkendte løbebaner end gentagen kriminalitet.

Der er behov for en innovativ tilgang til erstatning af den opdragende og holdningsmæssige ”effekt”, der søges gennem den offentlige debat, men som næppe sætter sig noget som helst spor i den virkelige verden, da debatten ikke henvender sig til de mennesker, det vedrører – de en gang domfældte.

De danske forudsætninger

Danmark har et særligt afsæt for en indsats med den samfundsmodel, der bygger på et højt (og dermed effektivt) tillidsniveau, som understøttes af et forholdsvis højt tryghedsniveau.

Effekter og potentialer

Der er betydelige gevinster at hente ved at begrænse recidivet. Og der er en betydelig viden om de forhold, der hhv. udvikler og hæmmer recidivet. Metoderne til at sikre den anvendte viden gennemslag i forhold til løsningen af problemet er imidlertid fraværende. Der er derfor et betydeligt potentiale i, at skabe sammenhæng i og effekt af metoder, der reelt kan nedbringe recidivet. Indsatsen kan målrettes et udvalgt kriminalitetsfelt som pilotprojekt.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 05. marts 2013