Unge med international gymnasieuddannelse får bedre adgang til videregående uddannelser
En del af eleverne på ungdomsuddannelsen International Baccalaureate (IB) kan i dag ikke komme ind på en videregående uddannelse i Danmark. Det skyldes blandt andet, at de skal leve op til en række komplekse bestå-krav i IB-systemet.
Det viser en ny analyse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet og Undervisningsministeriet. Derfor ændres den måde, deres karakterer i dag omregnes på.
- Vi skal glæde os over, at rigtig mange unge interesserer sig for det internationale og verden omkring os og endda vælger ungdomsuddannelse efter det. Det er med til at åbne deres øjne for de mange muligheder, der findes ude i verden. De skal ikke stilles anderledes end unge, der læser en almindelig dansk gymnasieuddannelse. Derfor justerer vi nu en lille smule, siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind.
For at komme i betragtning til en videregående uddannelse i Danmark skal elever fra International Baccalaureate i dag have en eksamen med mindst 24 ud af 45 mulige point, men fra næste år behøver de kun 18 point for at komme i betragtning.
Derudover begynder omregningen til den danske syvtrinsskala fremover også allerede ved 18 point. Det betyder eksempelvis, at en IB-eksamen på 35 point fra næste år omregnes til et dansk karaktergennemsnit på 9,0 mod 8,5 i dag.
Samtidig med ændringerne i IB-omregningen sættes der gang i en særskilt undersøgelse af European Baccalaureate, som også har et andet karaktersystem end det danske, men derudover ikke kan sammenlignes med IB.
Fakta om ændringer for IB-elever til videregående uddannelser:
- En ny analyse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet og Undervisningsministeriet viser, at kravene for at bestå en IB-eksamen er mere komplekse end at bestå en dansk studentereksamen.
- Derfor åbner de to ministerier for, at nogle IB-ansøgere, der i dag ikke kan optages på en videregående uddannelse i Danmark, fremover optagelsesmæssigt sidestilles med ansøgere med en 2-årig hf-uddannelse uden overbygning.
- Desuden ændres omregningen af IB-karakterer til den danske skala, så den fra optaget 2018 starter ved 18 point i stedet for 24 point.
- IB-elever med 18 point og højere (IB Course Result) sidestilles optagelsesmæssigt fra optaget i 2018 med den nye 2-årige hf-eksamen, hvis alle fag er bestået med mindst karakteren 3, og giver som den nye 2-årige hf-eksamen adgang til erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser.
- Ønsker IB-elever med IB-Course Result på 18 point og højere at læse på en akademisk bacheloruddannelse, skal de supplere med enkeltfag på hf.
- IB-elever med 24 point eller mere (IB-Diploma) kan fortsat søge ind på alle videregående uddannelser i Danmark.
- Den nye model for omregning gennemføres ved en ændring i adgangsbekendtgørelserne for ansøgninger til studiestart 2018.
Handlinger tilknyttet webside