Gå til indhold
Du er her: Forside Publikationer 2019 Fremtidstjek af Det Blå Danmarks kompetencebehov

Fremtidstjek af Det Blå Danmarks kompetencebehov

Damvad Analytics har udarbejdet en rapport om, hvilke kompetencer der er behov for i dag og fremover. Rapporten viser blandt andet, at de ansatte i Det Blå Danmark bliver højere uddannede end før, og at der efterspørges nye og flere kompetencer.
: 10. december 2019
: DAMVAD Analytics
: 2019
: 60

Damvads rapport ” Det Blå Danmarks kompetencebehov” er udarbejdet på opdrag fra Styrelsen for Forskning og Uddannelse. Rapportens afsæt er Vækstplanen for Det Blå Danmark fra 2018,  herunder at Det Blå Danmark skal være et kraftcenter af viden og knowhow.  Rapporten afdækker på grundlag af jobopslagsdata og registerdata branchens efterspørgsel af uddannelser og kompetencer. Derudover kommer den med et bud på fremtiden set fra fire internationale hubs. Rapporten giver dermed et godt grundlag for det videre arbejdet med at udvikle uddannelserne.

Blandt analysens vigtigste resultater er:

  • At uddannelsesniveauet i Det Blå Danmark bliver højere. Der er flere med en mellemlang eller lang videregående uddannelse og flere samfundsfaglige.
  • At der særligt ofte efterspørges arbejdskraft med en bestemt uddannelse. Særligt skibsingeniører, maskinmestre, skibsofficerer og ingeniører efterspørges
  • At der efterspørgsel flere  nye specialiserede fagligheder. Det omfatter flere tekniske og digitale kompetencer, samt forretningsforståelse og evnen til at samarbejde på tværs af fagligheder og kulturer.
  • At der forsat behov for klassiske maritime kompetencer, men også et forstærket behov for løbende kompetenceudvikling. Bevægelse mellem sø- og landbaserede erhverv og nye karriereveje giver særligt behov for kompetenceudvikling.
Senest opdateret 11. december 2019