Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre,
Enhedslisten, Konservativt Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Alternativet har indgået en aftale, som skal støtte ekstra op om unge, der har brug for lidt mere hjælp til at komme godt i gang med og igennem en uddannelse.
Som opfølgning på aftalen nedsættes en arbejdsgruppe, der skal se på forholdene for studerende med handicap på de videregående uddannelser i samarbejde med uddannelsessektoren og centrale interessenter. Arbejdsgruppen forankres i Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.
I aftalen indgår flere initiativer rettet mod studerende med funktionsnedsættelser på de videregående uddannelser, og arbejdsgruppens bidrag skal ses i sammenhæng hermed. Aftalen indebærer bl.a. forsøg med helhedsorienterede studieplaner på de videregående uddannelser samt udarbejdelse af fagligt vejledende materiale om psykiske og fysiske handicap. Arbejdsgruppens opgave er at se på, om der kan være andre forhold, der har betydning for trivsel på studiet for studerende med handicap, bl.a. vedr. uddannelsesregler og dispensationspraksis, som kræver tværgående løsninger. Arbejdsgruppen vil også tage højde for det øvrige arbejde i regi af Dansk Center for Undervisningsmiljø.
Arbejdsgruppens opgaver
Arbejdsgruppen skal skabe et fælles videngrundlag om de aspekter af studielivet
for studerende med funktionsnedsættelser, som begrænser muligheden for, at de kan klare sig på lige fod med andre studerende i en videregående uddannelse. Der skal trækkes på de erfaringer uddannelsesinstitutionerne allerede har med forvaltning af handicapområdet. Arbejdsgruppen skal bl.a. adressere følgende temaer:
Studerendes deltagelse i studieaktiviteter
- Belyse hvordan studerende med handicap understøttes i at deltage i studieaktiviteter på lige fod med andre studerende på de videregående uddannelsesinstitutioner.
- Undersøge om der er andre forhold, der har betydning for studerendes deltagelsesmuligheder i undervisningen, herunder hvordan underviserne understøttes i forhold til studerende, der har særlige behov for understøttelse til deres deltagelse i undervisningen.
Individuelle tilpasninger af studieforløb, praktik, eksamen mv.
- Afdække hvordan institutionerne efterlever forpligtelsen til at tilbyde hensigtsmæssige tilpasninger af studie- og praktikforløb, herunder særlige prøvevilkår.
- Der skal trækkes på institutionernes erfaringer med tilgængelighed og best practice ift. dispensationer for studietidsforlængelse/eksamen under hensyn til det øvrige arbejde i Dansk Center for Undervisningsmiljø.
Sammenhæng og koordinering mellem aktører og systemer
- Afdække betydningen af de centralt fastsatte uddannelsesregler og dispensationspraksis vedr. bl.a. studieaktivitetskrav.
- Undersøge hvordan der til gavn for studerende med handicap skabes bedre dialog mellem styrelser, institutioner samt handicaporganisationer og studenterorganisationer.
- Undersøge om der er forhold ved administration vedr. tildeling af SPS og SU-handicaptillæg, som kan koordineres bedre, bl.a. ved overgang fra ungdomsuddannelse til videregående uddannelse.
Medlemmer
Arbejdsgruppen består af personer, som har praksis kendskab til vilkår for studerende med handicap på de videregående uddannelser samt repræsentanter for handicaporganisationerne:
- Pernille Ulrich, kontorchef, Uddannelses- og Forskningsstyrelsen (formand)
- Line Langkjær-Schuldt, studievejleder, Erhvervsakademi Kolding, IBA
- Alice Petersen, afdelingsleder, UC Lillebælt
- Maj Vingum Lundø, Maritime Uddannelser
- Jens Bundgaard, afsnitsleder, Aarhus Universitet
- Anne Katrine Gøtzsche Gelting, lektor, Designskolen Kolding
- Pernille van Kleef, organisationskonsulent, Sammenslutningen af unge med handicap
- Karen Il Wol Knudsen, chefkonsulent, Danske Handicaporganisationer
- Louise Frost, næstforkvinde, Danske Studerendes Fællesråd
- Solbritt Borrs, næstforkvinde, Studenterforum, UC
- Louise Lindhardt, fuldmægtig, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (BUVM)
- Observatører fra uddannelsesinstitutionernes rektorkollegiesekretariater
Arbejdsgruppen sekretariatsbetjenes af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.
Proces og leverance
Arbejdsgruppen nedsættes i juni 2021 og forventes at mødes 3-4 gange i perioden
august-december 2021.
Arbejdsgruppen kan pege på initiativforslag, der kan forbedre studievilkårene for
studerende med handicap. Evt. initiativforslag skal holdes inden for Uddannelses- og Forskningsministeriets nuværende økonomiske ramme.
Arbejdsgruppen skal afrapportere til uddannelses- og forskningsministeren inden
udgangen af 2021, hvorefter ministeren vil indkalde aftalepartierne til en drøftelse
på baggrund af afrapporteringen.