Gå til indhold

Nyt om opdatering af esas - til studieadministrative medarbejdere

Velkommen til et nyhedsbrev i ny forklædning

Vi har forsøgt at gøre nyhedsbrevet nemmere at læse ved at opdele det i en version tilegnet de studieadministrative medarbejdere, og en teknisk udgave til de teknisk interesserede.

Fejl og løsninger er beskrevet kort og samtidig opdelt efter emne, som gør det nemmere at dykke ned i eget interesseområde. Har du brug for mere information om en given fejlrettelse, kan du bede en kollega med adgang til SIS-esas-supporten om at slå sagen op i supportsystemet ved brug af sagsnummeret.

Opdatering af esas og nemStudie
Esas og nemStudie bliver opdateret torsdag den 4. november 2021.

Den nye version af esas indeholder fortrinsvis rettelser vedrørende STÅ-indberetning samt indberetning til Danmarks Statistik. Desuden omfatter opdateringen nogle fejlrettelser til nemStudie, Realkompetencevurdering, Studieforløb og Bedømmelse. Se oversigten neden for.

Den nye funktionalitet, der vedrører bedømmelsesrunder, forventes at være klar til næste opdatering af esas den 18.11.21. 

Indhold
Bedømmelse
Indberetning (Danmarks Statistik)
Indberetning (STÅ)
Institutioner/virksomheder
nemStudie
Realkompetencevurdering (RKV)
Studieforløb


BEDØMMELSER
Bedømmelser på en bedømmelsesrunde er blevet slettet (SISESAS-5393)
Problemstilling:
Bedømmelser på en bedømmelsesrunde er slettet efter brug af funktionen ’PUE skift’. Fejlen er introduceret efter opdatering af esas den 21-10-2021.
Løsning: Der er lavet en kodeændring, der gør, at bedømmelser ikke slettes ved brug af ’PUE skift’. Alle bedømmelser, som er slettet ved en fejl, er blevet genaktiveret.

INDBERETNING DANMARKS STATISTIK (DSt)
DSt indberetning: Udsvingsrapport (SISESAS-5204)
Problemstilling: Der er fejl i data for 2020 i udsvingskontrollen, hvis man sammenligner data med forrige år. Samtidig har mange uddannelser ’0’ i bestand-feltet for 2020.
Løsning: esas er bygget til, at der kun skal være en udsvingskontrollinje, og når der er oprettet flere for samme uddannelseskode, har beregningen ikke været korrekt. Netcompany har lavet et script, der skal rydde op i de tomme linjer, der er oprettet. Derudover er der lavet en rettelse, så brugeren får en fejlbesked, når der er mere end en linje. 

Performance på DSt-indberetning (SISESAS-5379)
Problemstilling: Overskrivning eller genberegning af indberetningsgrundlag til DSt-indberetningen er utrolig langsom.
Løsning: Det er udført ændringer for at øge performance.

DSt indberetning: Forkert slutdato i Kursistindberetning (SISESAS-4796)
Problemstilling:
Slutdatoen i kursistindberetningen kommer fejlagtigt fra PUEen, selv om der er en bedømmelse.
Løsning: Det er rettet, så slutdatoen i kursistindberetningen til DSt bliver taget fra den pågældende bedømmelse, som  indberetningsgrundlagslinjen er oprettet på baggrund af.

INDBERETNING (STÅ)
Merit burde udløse STÅ / Funktionen ’PUE skift’ trigger ikke opdatering af indberetningslinje (SISESAS-4709)
Problemstilling: Der er givet merit for flere semestre, men ingen af dem udløser STÅ for merit.
Løsning: Opdatering af PUEn fungerer (’PUE skift’), logikken der bruges til at udregne STÅ har haft fejl. Der er derfor lavet en kodeændring.

Værkstedskursus medtages ikke i supplerende indberetning (SISESAS-4834)
Problemstilling: Værkstedskursus kommer ikke med i den supplerende indberetning
Løsning: Kodeændring, der tilføjer en indberetningslinje til den supplerende indberetning.

STÅ-indberetningslinjer for læreruddannelsen opdateres forkert (VIA) (SISESAS-4896)
Problemstilling: Der er fejlagtigt blevet indberettet forkerte semestre, og der er stadig et semester, der mangler at blive indberettet.
Løsning: Der er blevet kørt et script, der opdaterer nogle studieforløb hos VIA, så indberetningslinjerne ligger korrekt. En samlet løsning af logikken vil dog først være klar ved næste opdatering af esas den 18.11.21. 

Supplerende indberetningslinjer har forkert type ved tilføjelse af valgfag (SISESAS-4989)
Problemstilling: Hvis der tilføjes et valgfagsudbud på en GUE, så udløses der STÅ på de supplerende indberetningslinjer, men typerne står forkert. Indberetningslinjen, hvor valgfagsudbuddet er tilføjet, har typen ’Supplering’, hvor de øvrige indberetningslinjer har typen ’Supplering – slettet’.
Løsning: Logikken i esas er opdateret, så typerne på de supplerende indberetningslinjer sættes korrekt. Der er kørt scripts, der kalder en opdatering af de supplerende indberetningslinjer. Hvis en GUE mangler valgfagsudbud, står typen til ’Slettet’, da valgfagsudbuddet først skal tilføjes. Dette kan gøres manuelt eller afvente kørsel af script. Når et valgfagsudbud tilføjes til en GUE, men der ikke ændres på semestret, skal indberetningslinjen have typen ’Supplering’.

Merit/internationalisering - Udløser pludselig ikke STÅ som de skal (SISESAS-5135)
Problemstilling: Udfordringen ligger i logikken, som skal sikre at indberetningsperioden sættes korrekt, hvis der allerede er blevet indberettet og GUEn har skiftet periode.
Løsning: Logikken er tilpasset, så indberettede GUEr og indberettede internationaliseringer (merit) kan flyttes til en ny periode og stadig udløse den korrekte STÅ.

INSTITUTIONER/VIRKSOMHEDER
Ændre EAN på debitor – fejler (SISESAS-5407)
Problemstilling: At EAN.numre og P-numre ikke kan rettes af en institution ejet af uddannelsesinstitutionen selv.
Løsning: Kodeændring har rettet fejlen.

NEMSTUDIE
At åbne ’nemStudie eksempelvisning’ på områdenummeropsætning virker ikke (SAMLET SAG) (SISESAS-5075)
Problemstilling: At åbne ’nemStudie eksempelvisning’ på områdenummeropsætningen virker ikke.
Løsning: Der er, i forbindelse med ny funktionalitet til nemStudie, blevet tilføjet et tjek til åbning af ’nemStudie eksempelvisning’ i forhold til hvilken type ansøgning, der skal åbnes. Fejlen opstår, når ’nemStudie eksempelvisning’ forsøges åbnet fra områdenummeropsætningen, og der derfor ikke ligger en ansøgning. Det er nu rettet, så ’nemStudie eksempelvisning’ kan åbnes fra områdenummeropsætningen.

NemStudie - De studerende kan ikke vælge debitor (SISESAS-5394)
Problemstilling: I søgefeltet under betalingsoplysninger er det ikke muligt at angive EAN-nr. (for offentligt ansatte) eller CVR.nr. (for privatansatte).
Løsning: Kodeændring implementeres 25.10.21, da rettelsen haster. Desuden rettes systemteksten omhandlende RKV.

REALKOMPETENCEVURDERING (RKV)
Håndtering af STÅ på RKV-moduler (uden SISESAS-sagsnr)
Problemstilling: Det håndteres, hvordan institutionerne skal modtage STÅ, når de sagsbehandler RKV-ansøgninger.  

Hvornår indhentes STÅ på RKV-moduler (uden SISESAS-sagsnr)
Problemstilling: Det håndteres, hvornår institutionerne skal modtage STÅ, når de sagsbehandler RKV-ansøgninger.

Find aktivitetsudbud på realkompetencevurdering (SISESAS-5146)
Problemstilling: Der findes ikke en konkret aktivitetsudbud for en realkompetencevurdering. Dog er dette et krav for at oprette indberetningslinjer, da der er behov for information om institutionsafdelingen, hvilket findes på aktivitetsudbuddet.
Løsning: Der oprettes et automatisk udtræk af aktivitetsudbud fra uddannelsesstrukturen, som ligger på RKV. Hvis uddannelsesstrukturen har ét aktivitetsudbud bruges dette. Hvis der er ingen eller flere aktivitetsudbud på uddannelsesstrukturen vil feltet ’Aktivitetsudbud’ blive vist og være påkrævet, før fase-afgørelsen på realkompetencevurderingen kan opdateres.

STUDIEFORLØB
SU-spørgsmål vedr. lønnet praktik - fra pædagoguddannelsen UCN (SISESAS-5221)
Problemstilling: Studerende kommer på SU-kontrollisten efter ophør på uddannelsen, selv om fremtidige praktik-GUEer er slettet.
Løsning: Når en studerende afgangsmeldes, og de fremtidige GUEer slettes manuelt, så sletters de lønnede praktikophold automatisk.

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024