Er du mellem 13 år 29 år, og har du en god idé til et projekt, der bringer unge sammen – f.eks. et event, en udstilling, en læsekreds eller noget andet - så tøv ikke med at søge. Ansøgningen er enkel. Du skal lave en video, hvor du beskriver dit projekt.
Hvorfor fokuserer EU på de unge i år?
Coronakrisen har påvirket unges trivsel – både psykisk, fysisk, socialt og fagligt. I takt med at verden åbner igen, er det vigtigt at inddrage unges bekymringer og håb for at kunne skabe en ny og bedre fremtid. Det europæiske år for unge vil derfor sætte fokus på at:
- fremhæve, hvordan den grønne og den digitale omstilling giver nye muligheder
- fremme samhørighed, solidaritet, demokrati og borgerdeltagelse i Europa
- sikre deltagelse af unge med færre muligheder
- skabe synlighed og fremme europæiske værdier
Nyt site for unge i hele Europa
På det spritnye site for Det europæiske år for unge kan du finde nyheder og information om året, og på sitets eventkort finder du en masse aktiviteter og begivenheder, der afholdes. Flere end 1650 aktiviteter over hele Europa er allerede uploadet, men der er plads til flere!
Alle kan indsende deres arrangementer og projekter. Kontakt gerne Pernille Saabye via ungdom@ufm.dk eller på telefon 7231 7977, hvis du vil have dit arrangement på eventkortet.
Din vision for fremtiden
Sitet indeholder også en digital 3D-platform med titlen 'Fortæl om din Vision'. Her kan unge europæere med forskellige baggrunde og fra alle hjørner af kontinentet uploade deres personlige og unikke visioner for fremtiden.
Så hvad enten din vision handler om klimaændringer, inklusion, fred og sikkerhed, mental sundhed, uddannelse, beskæftigelse eller andet, så del den med os og med andre europæiske unge.
Platformen vil også fungere som et centralt bindeled mellem unge og politikere, hvor visionerne skal være drivkraft for forandring og udvikling af fremtidig politik i EU.
Aktiviteter i Danmark og Grønland
I Danmark er der søsat forskellige aktiviteter i forbindelse med Det europæiske år for unge. Der er nedsat en referencegruppe med repræsentanter fra ungdomssektoren, som inddrages i planlægningen af årets aktiviteter, herunder:
- En minikonference om aktivisme og ungefællesskaber den 21. september i Odeon i Odense.
Overalt er der fokus på unge og deres engagement i samfundet. Der bliver efterspurgt ungdomsoprør, aktivisme og stigende grad af ungedeltagelse. Men hvad betyder det store fokus på ungdomsaktivisme? Hvordan arbejdes der med aktivisme i ungdomssektoren og hvorfor? Og hvad er forholdet mellem aktivisme og ungefællesskaber?
- En webinarrække med gymnasieelever
- Fokus på Grønlandske unge
- Uddannelses- og Forskningsstyrelsen deltagelse på Ungdommens Folkemøde og meget, meget mere
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen vil også sætte spot på de mange tilskudsmuligheder, der findes for unge i de to EU-programmer - Det Europæiske Solidaritetskorps og Erasmus+.
- Læs mere om tilskudsmuligheder i Det Europæiske Solidaritetskorps
- Læs mere om tilskudsmuligheder på ungdomsområdet via Erasmus+
- Læs mere om gratis interrailbilletter til unge med 'færre muligheder' via DiscoverEU Inclusion
Hvordan kan I som ungdomsorganisation deltage?
Det europæiske år for unge ønsker at skabe en følelse af sammenhold og deltagelse for alle unge. Det kan I som organisation bidrage aktivt til.
Fortæl gerne jeres medlemmer, at alle unge mellem 13-29 år har mulighed for at søge midler til egenfinansiering af projekter under Det europæiske år for unge. Ansøgningen kan udarbejdes af eller i samarbejde med unge, men skal indsendes af en organisation
Derudover opfordrer vi til, at I annoncerer jeres arrangementer - hvad enten det er et seminar, en festival, en workshop, et webinar, en kampagne, en koncert eller lignende - på eventkortet på EU’s nye site. Brug også gerne hashtagget #EYY2022 i promoveringen. Yderlig promoveringsmateriale kan også tilbydes.
Du er meget velkommen til at kontakte Pernille Saabye på ungdom@ufm.dk hvis du har spørgsmål, kommentarer eller initiativer til Det europæiske år for unge.