Gå til indhold

Nordplus Junior

Nordplus Junior er Nordisk Ministerråds program for nordisk-baltisk samarbejde inden for dagtilbuds-, grundskole- og ungdomsuddannelsesområdet, herunder også FGU og STU. Der er cirka 23 millioner kroner til rådighed hvert år.

Nordplus Junior

Inden for Nordplus Junior er det muligt at søge midler til samarbejde med institutioner i Norden, Baltikum og selvstyreområderne Grønland, Færøerne og Åland inden for dagtilbuds-, grundskole- og ungdomsuddannelsesområdet, herunder FGU og STU. Det kan fx være i form af et projektsamarbejde, klasseudveksling, lærerudveksling og studiebesøg for ansatte. Du kan også søge om et forberedende besøg, hvor du planlægger et fremtidigt projekt.

Der findes fem aktiviteter under Nordplus Junior, som du kan søge tilskud til.


Aktiviteter under Nordplus Junior

Forberedende besøg

Forberedende besøg er en aktivitet, der skal give interesserede parter mulighed for at mødes, aftale et fælles projekt og i fællesskab formulere en ansøgning om tilskud fra Nordplus Junior.

Hvem kan søge?

Institutioner inden for dagtilbuds-, grundskole- og ungdomsuddannelsesområdet. Én af de deltagende parter påtager sig værtsrollen og søger på vegne af hele partnerskabet. Partnerskabet skal bestå af mindst to institutioner fra mindst to forskellige Nordplus-lande: Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige, selvstyreområderne Færøerne, Grønland og Åland samt de baltiske lande, Estland, Letland og Litauen.

Enkeltpersoner kan ikke ansøge.

Udveksling af elever

Det er muligt at søge tilskud til udveksling af elever som led i tematiske samarbejder mellem klasser fra forskellige lande.

Hvem kan søge?

Én institution søger på vegne af et partnerskab, som skal omfatte mindst to institutioner fra to forskellige Nordplus-lande: Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige, selvstyreområderne Færøerne, Grønland og Åland samt de baltiske lande, Estland, Letland og Litauen.

Enkeltpersoner kan ikke ansøge.

Udveksling af lærere/ansatte

Det er muligt at søge tilskud til en række forskellige typer af udveksling for ansatte og undervisere i dagtilbud, grundskoler og ungdomsuddannelser.:

  • Job-bytte
  • Job shadowing
  • Studiebesøg
  • Undervisningsophold

Hvem kan søge?

Én institution søger på vegne af et partnerskab, som skal omfatte mindst to institutioner fra to forskellige Nordplus-lande: Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige, selvstyreområderne Færøerne, Grønland og Åland samt de baltiske lande, Estland, Letland og Litauen.

Enkeltpersoner kan ikke ansøge.

Netværk og projekter

Det er muligt at søge tilskud til netværks- og projektsamarbejde, hvor institutioner på dagtilbuds-, skole- eller ungdomsuddannelsesområdet går sammen for gensidigt at udvikle sig pædagogisk og didaktisk eller for at samarbejde om et bestemt tema inden for uddannelse og livslang læring.

Tiltaget er rettet mod undervisere og øvrige ansatte, der arbejder i organisationer med ekspertise i og interesse for dagtilbuds-, grundskole eller ungdomsuddannelsesområdet.

Hvem kan søge?

Én institution søger på vegne af et partnerskab, som skal omfatte mindst tre institutioner fra tre forskellige Nordplus-lande: Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige, selvstyreområderne Færøerne, Grønland og Åland samt de baltiske lande, Estland, Letland og Litauen.

Enkeltpersoner kan ikke ansøge.

Studiebesøg

Studiebesøg giver mulighed for, at ansatte kan besøge en relevant organisation i et andet Nordplus-land for at udveksle viden og erfaringer. Der kan gives tilskud til ét besøg per ansøgning for 2-5 ansatte per deltagende organisation.

Tiltaget er rettet mod ansatte inden for dagtilbud, grundskoler, ungdomsuddannelser (inklusive FGU og STU), skoleforvaltninger og andre relevante aktører.

Hvem kan søge?

Én institution påtager sig værtsrollen og søger på vegne af hele partnerskabet. Partnerskabet skal bestå af mindst to institutioner fra mindst to forskellige Nordplus-lande: Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige, selvstyreområderne Færøerne, Grønland og Åland samt de baltiske lande, Estland, Letland og Litauen.

Enkeltpersoner kan ikke ansøge.


Hvordan søger man?

Trin for trin

Du får adgang til en elektronisk ansøgningsformular via Nordplus’ hjemmeside, når der er en åben ansøgningsrunde. Her kan du også få en trinvis introduktion til ansøgningsprocessen.

Når du skriver en ansøgning om støtte fra Nordplus, kan det være nyttigt at gennemgå en tjekliste, som du finder på Nordplus’ hjemmeside.

Nyttige links

Håndbog

Nordplus har lavet en håndbog, der fungerer som en guide i ansøgningsprocessen og informerer om Nordplus generelt og om de fem forskellige delprogrammer.

FAQ

På hjemmesiden for Nordplus kan du se svar på spørgsmål, der ofte bliver stillet i relation til Nordplus Junior-programmet.

Partnersøgning

I Nordplus’ partnersøgningsdatabase kan du finde relevante partnere i alle de deltagende programmer.

Næste ansøgningsrunde til alle aktiviteter i Nordplus Junior er 3. februar 2025. Desuden er der en ansøgningsrunde for forberedende besøg og studiebesøg 1. oktober 2024. 

Kontakt

Rikke Helge
Specialkonsulent
Tlf.: 72318943
Email: rik@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. august 2024

Afsendere