Gå til indhold

Mere end 60 millioner kroner til internationale samarbejdsprojekter i Erasmus+

Hvorfor giver det mening at ansøge om et internationalt samarbejdsprojekt? Læs om tre forskellige tilskudsmodtageres motivation for at give sig i kast med et samarbejdsprojekt via Erasmus+ og få gode råd til nye ansøgere.

I oktober mødtes tilskudsmodtagere på tværs af uddannelsessektorer i Odense med mindst én ting tilfælles. De skal alle i gang med et internationalt samarbejdsprojekt, som de var til startmøde for at høre nærmere om.

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen havde inviteret alle tilskudsmodtagere til et startmøde den 6. oktober, så de spirende internationale samarbejdsprojekter er sikret at komme så godt fra land som muligt. Det gælder både de større samarbejdsprojekter kaldet 'Cooperation Partnerships', og den nyere og mindre form for samarbejdsprojekter 'Small-scale Partnerships'.

Der er uddelt mere end 60 millioner danske kroner i den seneste ansøgningsrunde. Over de kommende måneder bliver de mange penge omsat til virkelighed og projekter på tværs af landegrænser.

Samarbejdsprojekter

Vi bliver klogere på os selv i mødet med andre

En af de fremmødte til startmødet var Bodil Mygind Madsen, som er European Senior Manager ved SOSU Østjylland. Det er langt fra første gang, at hun er med til at søge om og få bevilliget midler fra Erasmus+. Denne gang gælder det projektet med titlen 'Upgrading the skills of professionals for gender sensitive career guidance'.

Bodil kan komme på flere gode grunde til at benytte sig af mulighederne inden for Erasmus+ og herunder samarbejdsprojekter.

”Erasmus+ er helt genialt i en globaliseret verden. I samarbejdsprojekterne møder vi andre og træner os i at arbejde sammen med andre, der ikke minder om os selv. I vores kontakt med andre blive vi klogere på, hvad vi er gode til, og hvor vi bare troede, vi var gode”, fortæller hun. 

Det er motiverende for hende og kollegerne at være med i samarbejdsprojekter i Erasmus+. Det forandrer nemlig deltagerne - både ansatte og elever, når de giver sig i kast med internationalt samarbejde.

”Deltagelse i projekter som dem her åbner op for den europæiske horisont. Der er faktisk meget, som kan lade sig gøre, og med bevillingen kan man bidrage til både at udvikle sin egen uddannelsesinstitution og EU i almindelighed”.

Gode råd til nye ansøgere

Både Bodil Mygind Madsen og Mikkel Max har flere års erfaring med at ansøge om midler fra Erasmus+ til samarbejdsprojekter. De giver hver især et godt råd videre til nye ansøgere:

  • ”Man skal kaste sig ud i det med åbne øjne og være forberedt på, at tingene ændrer sig undervejs, fordi man arbejder sammen med internationale partnere. Så det er vigtigt at være fleksibel hele vejen igennem.” - Bodil Mygind Madsen.
  • ”Lær dine samarbejdspartnere i de andre lande at kende. Gå ud og spis med dem og lav ting, som ikke omhandler projektet. Så ender man med at kunne lide hinanden og holde kontakten. Det gør samarbejdet tusinde gange bedre.” - Mikkel Max.


Venskaber og udvikling for livet

Mikkel Max er international koordinator på Vibenhus Gymnasium/NEXT, og han er velbevandret i at være med i samarbejdsprojekter finansieret af Erasmus+. 

”Den største motivationsfaktor er at se eleverne vokse, når de er på udveksling. Der dannes venskaber og udvikling for livet, og det ændrer deres liv.”

For de ansattes vedkommende er der en stor gevinst i at blive bedre af at møde lærere fra andre lande, der gør tingene på en anden måde.

”Igennem Erasmus+ kan man udvikle sig og enten lære nyt eller blive bekræftet i, at man gør det godt.”

Selvom Mikkel Max synes, at der er al mulig grund til at engagere sig i Erasmus+ og ansøge om penge til projekter, så nævner han også udfordringer forbundet med at ansøge og modtage en bevilling til et samarbejdsprojekt.

”Der kan altid ske uforudsete ting. Vi rendte ind i et jordskælv på Kos, der kom i vejen for et møde med vores samarbejdspartner. Og så har corona også været en stor udfordring. Der er bare nogle rammeudfordringer, når man arbejder internationalt, som vi ikke kan gøre noget ved.”

Første, men forhåbentligt ikke sidste Erasmus+-projekt

En partner gjorde organisationen Green Kayak og Oke Carstensen, som er medstifter, opmærksom på muligheden for at søge finansiering til et internationalt samarbejdsprojekt igennem Erasmus+. Nu står organisationen med en bevilling og ved startlinjen til deres første Erasmus+-projekt.

”Projektet er meget konkret om bæredygtighed. Ved at samle skrald i kajakker kan man se, at man gør noget. Det bliver håndgribeligt, og det giver en oplevelse af, at handlinger har en effekt. Vi ansøgte om et internationalt samarbejdsprojekt, fordi vi gerne vil samle erfaring og på sigt kunne søge større projekter.”

Projektet 'Environmental Youth Education Squad' er i sin spæde start, men der er allerede gode erfaringer, der er fulgt med det at sætte sig sammen med ens samarbejdspartnere og udveksle idéer.

Oke Carstensen tøver heller ikke med at løfte sløret for, hvad han håber på, at organisationen får ud af bevillingen:

”Vi håber først og fremmest på at få et produkt, som vores målgruppe virkelig kan bruge til noget. Dernæst håber vi på at indsamle erfaringer, som kommer til at hjælpe os med at søge yderligere midler i fremtiden.”

Har du fået lyst til at vide mere om at ansøge?

Hvis du har fået mod på at ansøge om midler til et internationalt samarbejdsprojekt via Erasmus+, så har du mulighed for at deltage i et informationsmøde og skriveseminar for ansøgere.

Du kan også læse mere om mulighederne inden for den relevante sektor:

 

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024

Afsendere