Gå til indhold

Kan man konkurrere i omsorg? Ja, og det støtter Erasmus+

Signe Gundlach Nielsen er en del af det danske Skillslandshold, der for nylig hjembragte 14 medaljer fra EuroSkills i Gdansk. ”Det er vildt fedt og vildt hårdt på samme tid at konkurrere internationalt, men jeg bliver en dygtigere SOSU-assistent”, siger hun. Skillslandsholdet er støttet af Erasmus+.

fra venstre Signe.jpg Fra venstre Signe Gundlach (SOSU-assistent), Birgitte Brunsgaard Jacobsen (landbrugsmaskinmekaniker) og Amalie Druekær Rasmussen (tjener). Foto: SkillsDenmark

Signe Gundlach Nielsen er iført en lyseblå kittel med matchende plastikhandsker. Over for hende i det skadestuelignede rum sidder en ung, polsk kvinde i en kørestol. Kvinden har været i en færdselsulykke og er delvis lammet. Det vil sige, det er den rolle, hun spiller. For som alle øvrige konkurrencer til EuroSkills, består konkurrencen i SOSU-skills af en række fiktive sessioner. For SOSU-assistenternes vedkommende af ni sessioner i alt. Tre om dagen i de tre dage, konkurrencen løber. Da Signe møder den delvist lammede kvinde, har hun altså allerede taget sig af en ung mand med nyreproblemer, sunget for en dement og givet instrukser i insulin til en diabetespatient. Og det er vel at mærke alt sammen foregået på engelsk – i de headsets som både Signe, skuespillerne og de fagdommere, der lister rundt i baggrunden, bærer.

SoSu-opgaver

”Jeg synes, jeg taler meget mere, end jeg gør normalt, når jeg arbejder hjemme i Danmark. Men det er for at være sikker på, at jeg har forstået patienten rigtigt, og at han eller hun omvendt har forstået mig”, reflekterer Signe i en pause og tilføjer: ”Det er vildt fedt og vildt hårdt på samme tid at konkurrere internationalt, men jeg bliver en dygtigere SOSU-assistent”

Hun får skulderklap og rosende ord med på vejen fra staben af undervisere og trænere fra Social og Sundhedsskolen Midt- og Vestjylland, der er med i Gdansk, inden pausen hurtigt er slut, og en ny patient venter i kulissen.

Medaljer til Danmark ved Euroskills 2023


Sølvmedaljer

  • Bager Julie Victoria Schier Kirkegaard, Uddannelsescenter Holstebro
  • Bygningssnedker Tobias Preilev Hansen, Roskilde Tekniske SKole
  • Gulvlægger Mads Bruun Sørensen, Mercantec
  • Personvognsmekaniker Jeppe Præstiin Mikkelsen (udlært), Skjern Tekniske Skole
  • Tjener Amalie Drueekær Rasmussen, ZBC

Bronzemedaljer

  • Autolakerer Jonas Yde Petersen, College 360
  • Karosseritekniker Michael Bolvig,  College 330
  • Møbelsnedker Frode Lange Sckerl, Roskilde Tekniske Skole

Medallions For Excellence

  • Anlægsgartner Anton Snedker og Casper Dam Mogensen, Jordbrugets UddannelsesCenter, Aarhus
  • Flisemurer Kristian Bak Hansen, EUC Nord
  • Kok Karl Emil van Ingen Schytt Olesen (udlært), Kold College
  • Landbrugsmaskinmekaniker Birgitte Bruunsgaard Jacobsen, Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser
  • Murer Lukas Grummesgaard Kristensen, Herningsholm
  • Tømrer Jakob Munkgaard Sørensen , Herningsholm

Det internationale netværk består

Ligesom de øvrige danske elever og nyligt faglærte på Skillslandsholdet, har Signe trænet intenst i månedsvis op til EuroSkills. Fagligt, fysisk og mentalt. Derfor vil hun også virkelig gerne vinde over sine europæiske fagfæller. Men skulle det ikke blive til en plads på medajlepodiet til den store, OL-lignende afslutningsceremoni lørdag aften på Polsat Arena i Gdansk, tager Signe langt fra tomhændet hjem til Ringkjøbing Skjern, hvor hun arbejder på plejehjemmet Bakkely. En motivationsfaktor ud over selve konkurrencen, har for Signe også været at se, hvordan andre nationaliteter arbejder inden for hendes felt og etablere et internationalt netværk:

”Vi er konkurrenter, mens konkurrencerne kører, men kan jo lære meget af hinanden. Jeg har for eksempel talt meget med nordmændene om pleje, om normeringer og om løn”, siger Signe.

Der deltog i alt 32 lande ved EuroSkills i Gdansk. Ikke alle lande var dog repræsenteret i alle fagkonkurrencer. Danmark deltog i 20 konkurrencer.

I 2025 holdes EuroSkills i Herning

Mens Signe endte som nummer 6, da dommerne gjorde deres notater, point og bemærkninger op, hentede hendes landsholdskammerater tilsammen det hidtil største antal medaljer og udmærkelser hjem til Danmark. 14 i alt, hvilket i følge SkillsDenmark’s næstformand Michael Boas Pedersen fra Dansk Industri er det perfekte afsæt for EuroSkills 2025, som bliver afholdt i Herning.

”Årets landshold er en fantastisk dygtig gruppe unge mennesker, der virkelig fortjener hyldest. Resultatet i Gdansk er en fremragende optakt til EuroSkills i 2025, hvor vi selv skal være værter. Så nu går arbejdet i gang for at få endnu flere medaljer på hjemmebane”, som han siger i en pressemeddelelse.

Styr på klinger og kabler

De praktiske forberedelser til europamesterskabet i Herning i 2025 var imidlertid allerede i gang i dagene omkring og under konkurrencerne i Gdansk, idet en gruppe danske, såkaldte workshop managers, også med tilskud fra Erasmus+, kiggede deres polske kollegaer over skulderen. Workshop managers er på Skills-sprog teknisk delegerede fagpersoner, som sikrer materialer, elektricitet og hvad der ellers måtte være nødvendigt for, at konkurrencerne kan gennemføres.

Jan Lyngesen, der til daglig er murerfaglærer på Herningsholm Erhvervsskole, er en af disse workshop managers in spe. I Gdansk noterede han sig vigtigheden af en stram logistikstyring, så mursten, trillebører, skæremaskiner, klinger og kabler er på plads i en smule bedre tid end aftenen før:

”Og så lover jeg også at bygge nogle støjisolerende, små huse, hvor murereleverne kan gå ind og skære deres sten, uden at publikum skal holde sig for ørerne”, siger han.

Jan Lyngesen

Pointen for Jan Lyngesen såvel som for Lars Emil Dollerup Ross fra NEXT, hvis opgave i Herning bliver at understøtte industriteknikernes konkurrence, er, at EuroSkills først og fremmest selvfølgelig skal være en sikker og fair konkurrence for de unge faglærte, men jo også et sted, hvor den enkelte erhvervsuddannelse får lov at vise sig fra sin bedste side og fremstå attraktiv for publikum og den næste generation af unge.

Erasmus+ og EuroSkills2025

  • Erasmus+ er EU's uddannelsesprogram
  • Organisationen Euroskills2025 har i 2023 modtaget Erasmus+-midler til at sende 30 workshop managers og sekretariatsmedarbejdere på såkaldt ’jobshadowing’ i Gdansk.
  • Euroskills2025 forventer også at kunne finansiere en dansk delegation af kommende workshop managers til WorldSkills i Lyon i 2024 via Erasmus+.
  • EuroSkills2025 foregår i MCH Messecenter Herning fra 9. - 13. september 2025.
  • Der forventes op mod 100.000 tilskuere, når op mod 700 deltagere fra hele Europa dyster om EM-medajler inden for 38 forskellige fag til EuroSkills2025.
  • Formand for EuroSkills2025 er tidl. statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

Erasmus+ og SkillsDenmark

  • Erasmus+ giver tilskud til, at elever i erhvervsuddannelse kan tage på forskellige ophold i udlandet, herunder også deltage i skills-konkurrencer i udlandet, nationale mesterskaber såvel som i de store EuroSkills og WorlSkills-konkurrencer.
  • SkillsDenmark har siden 2011 hvert år afholdt DM i Skills, Danmarksmesterskab for erhvervsuddannelser.
  • SkillsDenmark er en nonprofit organisation, hvis medlemmer i de faglige udvalg udvælger deltagere til DM i Skills, EuroSkills og WorldSkills.
  • SkillsDenmark er akkrediteret til Erasmus+ med tre formål:
    - at talent- og kompetenceudvikle unge lærlinge og elever på erhvervsuddannelserne.
    - at indhente ny faglig viden om erhvervsuddannelser gennem internationalt samarbejde.
    - at rekruttere flere danske unge til erhvervsuddannelserne.
  • Faglige udvalg, erhvervsskoler og virksomheder kan søge Erasmus+-tilskud igennem SkillsDenmark.

Oplæg på årets mobilitetsseminar

Deltagere på Uddannelses- og Forskningsstyrelsens seminar om mobilitet i erhvervsuddannelserne, der afholdes 16.-17. november på Comwell Kolding, kan desuden høre repræsentanter fra SkillsDenmark og EuroSkills2025 samt nyligt hjemvendte deltagere fra Gdansk fortælle om værdien af, at Skills-konkurrencer og forberedelse/træning til samme konkurrencer er blevet tilskudsberettigede aktiviteter i Erasmus+.

Det endelige program og tilmelding er nu klar:

Afsendere