Gå til indhold

Lars Brian Bach

Lars Brian Bach skulle i hvert fald ikke være underviser. Indtil han prøvede. Og i dag har han svært ved at huske en eneste dårlig dag fra de sidste 30 år. Hans gejst bliver nu belønnet med Undervisningsprisen 2021.

”Er det bare det?”

Denne sætning er indbegrebet af succes for Lars Brian Bach, der er underviser i finansøkonomi på IBA Erhvervsakademi Kolding. Han har vundet Undervisningsprisen 2021, og hvorfor er ovenstående sætning så vigtig for ham?

"Indimellem underviser jeg i nogle meget svært tilgængelige emner, og derfor bruger jeg ekstra meget tid på at forklare teorierne på forskellige måder. Når jeg så har forklaret noget igen og igen, og de studerende så siger: Er det bare det?! Så griner jeg, for så ved jeg, at jeg er lykkedes. Og det er succes", siger han og forklarer, at han derfor gerne bruger lidt ekstra tid på de studerende, hvis noget er svært.

Drømmene ændrer sig

Det var ellers ikke Lars Brian Bachs umiddelbare plan at blive underviser, da han som nyudklækket økonom fra Aarhus Universitet skulle ud på arbejdsmarkedet:

"Jeg var i hvert fald sikker på én ting, og det var, at jeg aldrig ville undervise", griner han her 30 år senere.

Som ung økonom troede Lars Brian Bach nemlig, at han have job i et ministerium eller i en bank. Men fordi han kun var i midten af 20’erne, valgte han at tage en undervisertjans på universitetet. Og det skulle vise sig at ændre hans drømme:

"Jeg skulle bare forelæse en enkelt gang og så satte kicket ind", siger han og forklarer, at han mærkede noget helt særligt, da han første gang lærte fra sig:

"Det var så fedt, at folk lyttede til mig, at de var lige så interesserede i økonomisk teori, som jeg var, og at de derfor stillede en masse spørgsmål og også stoppede mig i pausen og ville vide mere", siger han.

I dag kan Lars Brian Bach se, at ’kicket’ handlede om, at underviserjobbet opfyldte alle de ønsker, han havde til et job, men som han endnu ikke havde kunnet formulere i sin unge hjerne:

At have mennesker omkring mig, at være i et ungt miljø, at have dynamiske arbejdsdage, og at få lov at opleve masser af succeser hos de studerende".

For Lars Brian Bach er et socialt væsen, der trives bedst med stærke relationer til både de studerende og til sine kollegaer:

"Og de studerende føler sig også langt tryggere og mere motiverede, hvis de har en god relation til mig, og når de kan mærke, at underviserteamet har en god relation", siger han.

Kan ikke huske en dårlig dag

Allerede året efter at han startede som underviser på Syddansk Universitet, blev han ansat som underviser på Erhvervsakademi Kolding, og her har han slået sine folder de sidste 30 år. Det mest utrolige er, at han ikke kan huske en eneste dårlig dag. Men han forklarer også, hvordan han bærer sig ad med det:

"Der var engang en af mine rigtige gode studerende, som ikke havde været fraværende en eneste gang, for som han sagde: Når jeg går hjem hver dag, tænker jeg, at den her dag ville jeg ikke have undværet", fortæller Lars Brian Bach og forklarer, at den studerende gjorde et stort indtryk på ham, og det har inspireret ham til sit eget livssyn.

Han medgiver dog, at det kan være hårdt, når han gennem året har set en enkelt studerende eller et helt hold knokle for så at ende med at få nogle dårlige eksamensresultater:

"Det er nogle af de situationer, hvor jeg spekulerer lidt for meget, når jeg kører hjem fra arbejde. Så tænker jeg selvfølgelig over, om jeg har gjort noget galt", siger han. 

COVID-19 på ondt og godt

Og så har COVID-19 i den grad udfordret ham, da han ikke har haft den samme føling med de studerende som under normale forhold:

"Det er svært at udføre god undervisning, hvis man ikke kan få øjenkontakt med de studerende. Det er jo i deres blikke, at jeg kan se, om jeg skal forklare tingene på en anden måde", siger han.

Udfordringer som COVID-19 er dog også med til at udvikle Lars Brian Bach som underviser, og det er også det, der skal til for, at man ikke mister gejsten efter mange år i branchen, mener han.

Han har tænkt meget over, hvordan det kan være, at han efter 30 år stadig er lige så motiveret for at undervise:

"Jeg tænker ofte på, hvordan f.eks. rockstjerner kan blive ved med at lave ny musik og stadig være på toppen. Umiddelbart tror jeg, at det handler om, at man har lysten til at udvikle sig og tage nogle chancer", siger han.

At tage chancer

Og det med chancerne har han prøvet. F.eks. da han med nogle MBA-studerende vendte undervisningen om og lod dem fortælle om deres virkelighed, hvorefter han lagde teorien ovenpå. Eller da han sagde ja til at blive uddannelsesleder:

"Det var en chance, fordi jeg følte, at jeg var underviser og ikke administrativ leder", siger han.

"Og det viste sig jo også, at jeg skulle tilbage til undervisningen. Det er her, jeg hører til, men jeg lærte enormt meget af at have med det administrative at gøre", siger han.

Pengene, der følger med prisen, har Lars Brian Bach ikke tænkt over endnu, men i fremtiden vil han gerne have sin undervisning tættere på erhvervslivet. Han kunne f.eks. godt tænke sig at danne et panel af erhvervsfolk, som kunne fortælle de studerende om virkeligheden.

"Så det hele ikke er så mystisk", siger han. Og på den måde har Lars Brian Bach fundet endnu en måde at skabe stærke relationer og god undervisning på.

Blå bog:

Navn: Lars Brian Bach.

Titel: Lektor i økonomi, IBA Erhvervsakademi Kolding.

Fagområde: Mikroøkonomi, makroøkonomi, international økonomi.

Fødested og bopæl: Født i Fredericia i 1963. Bor i dag i Middelfart.

Kontaktoplysninger: E-mail: lbb@iba.dk. 

Foto: Søren Kjeldgaard | Tekst: Mette Wallach

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 01. marts 2022