Flere vælger erhvervsrettede uddannelser
Rekord mange har søgt en videregående uddannelse, og søgningen er især stor på uddannelsesområder, der retter sig mod det private erhvervsliv.
Det viser Uddannelsesministeriets samlede opgørelse af søgningen til de videregående uddannelser i 2013. Søgningen slår alle rekorder. I alt har 88.040 søgt en videregående uddannelse. Det er ni procent flere end i 2012, som også var rekordår.
Uddannelsesminister Morten Østergaard glæder sig over det høje ansøgningstal, som er helt i tråd med regeringens målsætning om den bedst uddannede generation nogensinde.
- Uddannelse er et af svarene på hvordan vi skaber vækst i Danmark. Som jeg tidligere har slået fast, er det vigtigt, at institutionerne i højere grad uddanner til nye private job. Derfor glæder det mig særligt, at flere unge vælger videregående uddannelser, der er rettet mod beskæftigelse i private virksomheder. Det er de job, der skal sætte gang i væksten igen. Jeg glæder jeg mig også over, at de unge ikke kun søger til storbyerne, men at flere målrettet går efter lokale uddannelsessteder. Det bidrager til udviklingen i lokalområderne og i Danmark generelt, at vi har stærke lokale og regionale uddannelser, der kan tiltrække unge uddannelsessøgende, siger Morten Østergaard.
Væksten i ansøgningstallet er sket over hele landet. Dog er den stærkest i Region Sjælland, som har fået 15 procent flere ansøgere. Region Nordjylland og Region Syddanmark følger efter og har hver fået 14 procent flere ansøgere.
Erhvervsakademierne har modtaget 16 procent flere 1. prioritetsansøgninger i forhold til 2012. De har dermed den procentvis største stigning i ansøgertallet blandt de videregående uddannelsesinstitutioner. 13 procent flere har søgt en professionsbacheloruddannelse, mens fire procent flere vil have en bacheloruddannelse.
På erhvervsakademi- og professionsbachelorområdet er der størst vækst i søgningen til det samfundsfaglige område. På bacheloruddannelserne er der størst vækst indenfor teknisk videnskab samt teologi, som dog er et meget lille område.
Diplomingeniøruddannelserne har fået 20 procent flere ansøgninger, mens 10 procent flere vil være civilingeniører.
Velfærdsuddannelserne er fortsat blandt de mest søgte uddannelser. Søgningen til uddannelserne til sygeplejerske, socialrådgiver og pædagog er steget med henholdsvis 23 procent, 21 procent og 11 procent.
Søgningen til læreruddannelsen er faldet med 14 procent. Den endelige effekt på optaget til læreruddannelsen kan først opgøres efter optagelsessamtaler og vurdering af ansøgere, der ikke har søgt uddannelsen som 1. prioritet.
Erhvervsakademi Sjælland, Erhvervsakademi Lillebælt og Erhvervsakademi Kolding har haft den største procentvise stigning i antallet af 1. prioritetsansøgninger. Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Professionshøjskolen VIA har samlet modtaget hver tredje 1. prioritetsansøgning.
Søgning og optag på de videregående uddannelser 2013
-
15. marts: Frist for kvote 2-ansøgere. Blev forlænget til 18. marts.
15. maj: Ekstraordinær frist for ansøgning til - læreruddannelsen i kvote 2
- 5. juli: Frist for ansøgning i kvote 1.
- 17. juli: Opgørelse af de samlede ansøgningstal til de videregående uddannelser.
- 30. juli: Alle ansøgere får svar på deres ansøgning. Uddannelsesministeriet offentliggør hovedtal på baggrund af Den Koordinerede Tilmeldings resultater på www.fivu.dk
- Oktober: Resultatet af optagelsens 2. runde og dermed det endelige optag opgøres. Mellem 1. og 2. runde vil nogle ansøgere takke nej til de tilbudte pladser, mens andre vil søge ind på ledige pladser efter 1. runde.
Søgning og optag i 2012
- Det samlede søgningstal var 80.766 ansøgere
- 61.300 ansøgere påbegyndte per 1. oktober en videregåene uddannelse.
- Stor søgning til velfærdsuddannelserne
- Den koordinerede tilmelding
- Flere end nogensinde har søgt en videregående uddannelse
For yderligere oplysninger, kontakt:
Fuldmægtig Søren Bang-Kristjansen, tlf. 7231 7995, e-mail:
sbkr@vus.dk
Presseansvarlig Ingeborg Nielsen, tlf. 2211 0200, e-mail:
imen@fivu.dk