Unge føler sig ikke klædt på til uddannelsesvalg
En ny undersøgelse foretaget for Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at kun halvdelen af de adspurgte unge føler sig ordentligt klædt på til at træffe valget om en videregående uddannelse. De unge mangler blandt andet information om ledighed og jobmuligheder for de forskellige uddannelser.
Nogle uddannelser giver et mere solidt fodfæste på arbejdsmarkedet end andre. Derfor understreger uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs, at de unge skal klædes godt på til at træffe deres valg:
- Det gør indtryk på mig, at unge ikke føler sig godt klædt på til uddannelsesvalget, og jeg kan godt forstå, at det kan være vanskeligt. Valget af uddannelse har stor betydning for de unges fremtid. Derfor understreger undersøgelsen, at der er behov for, at vi hjælper de unge bedre på vej, siger ministeren.
Ministeren fremhæver, at det med gymnasiereformen netop er vedtaget, at gymnasieelevers karrierekompetencer skal styrkes. Karrierelæring skal blandt andet give eleverne konkrete erfaringer med fagene i praksis, for eksempel via praktikophold og samarbejde med institutioner eller virksomheder. Der skal også være bedre mulighed for individuel vejledning i gymnasiet.
Undersøgelsen fra Epinion viser også, at forældre klart er de unges foretrukne valg, når de skal spørge nogen til råds om valget af uddannelse. Halvdelen af de adspurgte unge spørger deres forældre til råds, og 95 procent af forældrene taler med deres børn om uddannelsesvalget. Dog viser undersøgelsen også, at kun godt 40 procent af forældrene føler sig klædt på til at rådgive deres børn.
- Det er godt, at så mange forældre taler med deres børn om, hvilken uddannelse de skal vælge. Vi må have dette fokus med i vores vejledningssystem. Vi har i de senere år udviklet de digitale vejledningsværktøjer rigtig meget, og der er nyttig viden og overblik at hente her. Jeg vil derfor anbefale, at forældrene søger råd via det digitale værktøj Uddannelseszoom eller Uddannelsesguiden – eller henviser deres børn til et af de regionale studievalgscentre eller eVejledningen, hvor man kan få kvalificeret rådgivning.
Tallene er baseret på en undersøgelse, som Epinion har gennemført for Uddannelses- og Forskningsministeriet. Interviewene er gennemført i perioden 7. juni til 15. juni 2016.
Fakta: Flere muligheder for at indhente oplysninger
De unge og deres forældre kan hente hjælp flere steder.
- Det digitale værktøj Uddannelseszoom giver unge og deres forældre mulighed for at sammenligne jobbranche, løn, iværksætteri, ledighed, gennemførselstid, og frafald for erhvervsuddannelser og videregående uddannelser.
- På UddannelsesGuiden kan man læse meget mere om de enkelte uddannelser og deres indhold.
- Derudover er der god mulighed for at få kvalificeret vejledning hos de syv regionale studievalgscentre eller via eVejledningen.