Gå til indhold

Kulturnatten i Uddannelses- og Forskningsministeriet 2017

Få smagsprøver på fremtidens teknologi og uddannelse. Arrangementet er for alle aldre og særligt de nysgerrige, de legesyge og de modige. Vi garanterer, at alle bliver mindst 1 procent klogere ved at besøge Kulturnatten i Uddannelses- og Forskningsministeriet.
  • Tid og sted
  • Hvornår 13. oktober 2017 19:00 til 14. oktober 2017 00:59
  • Hvor Bredgade 40, 1216 København K

Der er smagsprøver, tests, 3D-print, prøveflyvning, udskænkning, kørsel og eksplosioner i løbet af hele aftenen. Derudover har vi et lunt forskertelt, hvor der hele aftenen serveres viden i form af korte foredrag og oplæg. Gå på opdagelse i programmet nedenfor.

Kulturnatten 2017 arrangement

Program // Store Nørd

 

18.15 - 18.45

Store Nørd show

18.55 - 19.15

Store Nørd giver autografer

19.30 - 20.00

Store Nørd show

20.00 - 20.30

Store Nørd giver autografer

 Program //Forskertelt

 

19.00

Hvor godt kan du køre bil med en promille på 2,5?

Newgame

Hvor svært er det at køre bil, når man har fået lidt for meget indenbords? Det tester vi under forsvarlige rammer, når Newgame, Videnskab.dks YouTube-kanal om videnskab og gaming, udfordrer dig til at spille bilspil udstyret med promillebriller, der kan simulere beruselse. Sammen med Mikkel fra Newgame vil en alkoholforsker og en kørelærer beskrive, hvordan alkoholen påvirker bilisterne og beskrive, hvilke og hvor mange forseelser de laver.
Deltagere: Søren Storm og Mikkel Andersen fra Newgame, Morten Grønbæk fra Statens institut for folkesundhed og Rene Arnt fra Dansk Kørelærerunion.

20.00

Få en videnskabelig forklaret make-over

Skønhedslaboratoriet

Mød Cecilia Demant fra YouTube-kanalen Skønhedslaboratoriet, når hun lægger makeup på et par heldige publikummer, mens hun sammen med en forsker dykker ned i emner fra makeuppens verden. Skønhedslaboratoriet har til formål at tilbyde de unge saglig viden i et hav af subjektive holdninger og sponsoreret indhold på YouTube. Efterfølgende er der være mulighed for at få taget billeder sammen med Cecilia.
Deltagere: Cecilia Demant fra Skønhedslaboratoriet,  Franziska Bork-Petersen fra Institut for Performance Design på Roskilde Universitet.

21.00

Hvad vil du vide om søvn?

Spørg Videnskaben

Spørg Videnskaben er Videnskab.dks brevkasse, som de bringer ud til brugerne under dette års Kulturnat. Det overordnede emne er søvn. De fokuserer blandt andet på børn og søvn, søvnmønstre gennem tiden og hvilke socioøkonomiske konsekvenser det kan have for et samfund, hvis befolkningen ikke får nok søvn. Inden arrangementet kan du sende spørgsmål til forskerne på Videnskab.dks facebookside.
Panelet består af: Poul Jennum fra Københavns Universitet, Mikkel Venborg Pedersen fra Nationalmuseet, Jens Bonke fra Rockwool Fonden og Videnskab.dk-journalist Malene Sommer Christiansen.

22.00

Horrorspil sætter spor i kroppen

Newgame

I anledning af fredag den 13. kaster vi os over horrorgenren. Søren og Mikkel fra Newgame interviewer horrorforsker Jens Kjeldgaard-Christiansen fra Aarhus Universitet, som vil fortælle om de mekanismer, spillene bruger for at skræmme livet af os. Alt imens en uskyldig forsøgsperson får lov at spille gyserspil på scenen.
Deltagere: Søren Storm og Mikkel Andersen fra Newgame og Jens Kjeldgaard-Christiansen fra Aarhus Universitet.

Program // Hele huset, hele aftenen

Selvkørende minibus // Autonomous Mobility

Tag plads i fremtidens selvkørende minibus og hør, hvordan den kan køre sikkert uden hverken rat, pedaler eller chauffør.

Rejs ud med din uddannelse // Grib Verden og Erasmus+

Ved du, at du kan rejse ud i verden med din uddannelse? Hør mere om, hvordan du kombinerer mulighederne for mobilitet og internationalisering i din uddannelse. 

Livets begyndelse // Jordemoderuddannelsen

Vil du prøve at være gravid, høre barnets hjertelyd, se et barn blive født eller bare høre om en jordemoders arbejde, hvor livets begyndelse er hverdag? Så kig forbi og deltag i konkurrencen om et træstetoskop. 

Hvordan holder man på en hemmelighed? // Danmarks Tekniske Universitet

Hvordan holder man på en hemmelighed? Find ud af, hvordan man kan bruge lys til sikker kommunikation og hør mere om, hvad kvante-sikkerhed er for en størrelse.

Droner på mission // Alexandra Instituttet

Se hvordan man træner en drone til at lande på vingen af en vindmølle. Du kan også høre, hvordan du fra din egen computer kan se, hvor regnvandet løber hen efter et skybrud.

Test dine smagsløg // Smag for Livet

Kan du genkende smagen af sennep og peberrod med bind for øjnene? Det og meget mere kan du få svar på, når smagsforskerne udfordrer dig på smag og tekstur.

Mød robotten KUBU // KUBO Robotics

Robotten KUBO kan lære børn helt ned til 4 år at programmere på en intuitiv og taktil måde med det revolutionerende programmeringssprog TagTile, der er designet som puslespilsbrikker. Mød KUBO og lær mere. 

Fremtidens intelligente tøj // Lifestyle & Design Cluster og Aarhus Universitet

Se hvad der sker, når mode og ny teknologi mødes. Modeller fremviser det spektakulære teknologi-tøj på egen krop, og du kan se, hvordan en sy-robot fungerer. Du kan også vinde en robotsyet T-shirts eller et indkøbsnet med dioder.

Droner, droner, droner // Syddansk Universitet

Flyv med droner, se verden gennem en kæmpedrone og få en snak med de seje dronestuderende, der arbejder på flyvende hjertestartere og hjemmebyggede droner.

Prøv Virtual Reality og Augmented Reality // Danish Sound Innovation Network

Prøv en række unikke Virtual og Augmented Reality oplevelser udviklet af nogle af de mest lovende danske spillere indenfor et område, der er i rivende udvikling. Velkommen til en virtuel verden, som med garanti vil give dig en oplevelse for livet. 

Det er let at blive klogere // Folkeuniversitetet

Folkeuniversitetet gør det let at blive klogere. Kom forbi vores stand, hvor du kan høre, hvad vi tilbyder det kommende semester, komme med forslag til nye hold og vinde billetter til Folkeuniversitetets forelæsninger i Emdrup. 

Er din bamse kommet til skade? // Bamsehospitalet

Hør om kroppens indre fortalt med udgangspunkt i medbragte bamsers skavanker. Du kan blandt andet høre, hvorfor maven ikke kun er ved navlen, hvorfor tarmene både kan være tykke og tynde, og hjernen ikke altid er til at stole på. 

Fremtidens bæredygtige fødevarer // Teknologisk Institut

Har du smagt en græshoppe, fårekylling eller melorm? Kom og smag på forskellige insekt-baserede fødevarer, som måske kommer til at fylde i fremtidens madpakker - fra hele insekter til velkendte dagligdagsprodukter baseret på insektmel. 

Prøv udstyr fra rummet // Danish Aerospace Company

Hør om nogle af de apparater, som astronauterne på den internationale rumstation ISS bruger for at tjekke deres helbred. Udstyret giver oplysninger om blandt andet stofskiftet og hjerte-kar-systemet blot ved at måle på astronauternes udåndingsluft.

Smag en 3D-printet pandekage // Roskilde Universitet

Roskilde Universitets Fablab demokratiserer teknologien og gør det muligt for alle at skabe. Kom og se robotter, du selv kan bygge, eller design og 3D print en pandekage i lige den form du vil.

Den mobile vindmølle // Maskinmesterskolen

Maskinmestre kan ikke alt. Men næsten. Kom og hør om maskinmesteruddannelsen, og oplev nogle af de projekter, som de studerende har lavet herunder en innovativ mobil vindmølle og en fuldautomatisk sodavandsdispenser. 

Smag fremtidens klimavenlige øl // Danmarks Tekniske Universitet

Smag en klimavenlig øl, når DTU Bryghus giver smagsprøver på deres bæredygtige øl, som er brygget efter en særlig CO2-venlig metode. 

Mød Danmarks fremtidige spiludviklere // Erhvervsakademi Dania

De studerende på Erhvervsakademi Dania har udviklet deres egne Virtual Reality-spil, Xbox-spil og andre underholdende læringsspil. Prøv deres spil og tal med de studerende og Danmarks fremtidige spiludviklere.    

Udfordr din hjerne // Videnskab.dk          

Kan din hjerne finde ud af det, når der bliver byttet om på højre og venstre? Det kan du finde ud af ved at spille retrospillet Snake, hvor der er byttet rundt på højre- og venstretasterne. Videnskab.dk sætter en bog på højkant til den bedste hjerne. 

Kom til grønlandsk kaffemik // Københavns Universitet

Det er en grønlandsk tradition at afholde kaffemik i forbindelse med særlige begivenheder, og man inviterer alle, man kender. Vi serverer kaffe, kage og grønlandsk proviant, mens du lytter til livshistorier fra felten, samt fortællinger, musik og radio fra Grønland.

Inspiration til madpakken // FoodNetwork

Prøv at smage på plantebaserede proteinkilder, og få inspiration til hvordan du kan undgå madspild ved at bruge resterne i madpakken.

 

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 21. juli 2020