Gå til indhold

Odense: Mød årets topforskere. Åbent arrangement for gymnasieelever

Bliv klogere på elementarpartikler, molekylær medicin og robotter. Få et indblik i forskning og hvordan disse emner undersøges netop nu. Kom med, og få indsigt i de gode forskningsspørgsmål, når tre forskere sætter spot på deres forskning og på kritisk tænkning
 • Tid og sted
 • Hvornår 04. april 2019 fra 16:30 til 18:30
 • Hvor Odense Katedralskole, Jernbanegade 34, 5000 Odense C
 • Målgruppe Arrangementet er for nysgerrige gymnasieeleve med interesse for vidensskabelse og for forskning både inden for konkrete og specifikke områder, men også som en mulig og fremtidig karrierevej.

Fælles for alle forskere er, at de er drevet af intellektuel kreativitet, undren og kritisk tænkning. Men vidt forskellige er deres fagområder, metoder og deres hverdage i laboratoriet, på kontoret eller undervejs til den næste konference.

På en eftermiddag kan du møde tre prishædrede forskere fra to forskellige fagområder, der alle sætter spot på deres vigtigste forskningsresultater og på de kritiske forskningsspørgsmål, der har ført frem til resultatet. De fortæller om, hvad kritisk tænkning betyder for deres arbejde som forsker - og hvordan det er at arbejde som forsker i det hele taget. Bliv selv inspireret til kritisk tænkning og til at stille de gode forskningsspørgsmål samtidig med, at du får indblik i forskelle og ligheder i metode og arbejdet som forsker på tværs af fagområder som partikel fysik, molekylær medicin og robotteknologi.

Uddannelses- og Forskningsministeriet inviterer i samarbejde med Akademiet for Talentfulde Unge og Danmarks Frie Forskningsfond til dette arrangement, hvor du kan se frem til at møde følgende forskere og høre om deres forskning: 

 • Hvorfor er der noget i stedet for intet? - Oprindelsen af stof, mørkt stof og os i
  Universet. Mads Toudal Frandsen, DFF-Forskningsleder og lektor i teoretisk partikelfysik, Syddansk Universitet
 • Hvorfor kan vores hjerte ikke reparere sig selv? Jagten efter gener der får hjertemuskelceller til at dele sig. Ditte Caroline Andersen, DFF-Forskningsleder og lektor regenerativ medicin, Syddansk Universitet
 • Kan naturen lære os at få robotter til at gå intelligent? - Kunstig intelligens og
  kontrol af gående robotter . 
  Mathias Thor, modtager af et EliteForsk-rejsestipendium i 2019 og ph.d.-studerende ved Syddansk Universitet 

Begge forskere holder tre korte oplæg, hvor de fortæller om:

 • deres vigtigste forskningsresultater
 • det mest afgørende forskningsspørgsmål, og hvad kritisk tænkning betyder for deres forskning
 • deres arbejdsdag og livet som forsker

Alle oplæg afsluttes med dialog mellem eleverne og forskerne. Derudover får du også et crash course i kritisk tænkning ved vært Linda Greve, der er cand.theol., og ph.d. i videnkommunikation og fomidlingschef på Science Museerne ved Aarhus Universitet.

Program

Kl. 15.30 Velkomst

Kl. 15.45 Mit vigtigste forskningsresultat

Kl. 16.30 Crash course i kritisk tænkning

Kl. 16.45 Afgørende forskningsspørgsmål og kritisk tænkning

Kl. 17.30 Pause med sandwich og vand

Kl. 18.00 Min arbejdsdag og livet som forsker

Kl. 18.25 Tak for i dag

Tilmeld dig selv, din klasse og dine venner med navn, skole og antal her

 

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 09. juli 2020