Humanistisk forskning udvider territoriet
Flere af de nye projekter er eksempler på humanistisk forskning, der er tværfaglig, samfundsrelevant og anvendelsesorienteret. Projekterne viser, at kreativiteten og spændvidden er stor i dansk humanistisk forskning.
Nedenfor kan du læse om tre støttede projekter, der hver på sin måde viser, hvordan humanistisk forskning kan bidrage til at forandre og forbedre den verden, vi lever i.
Fra volapyk til forståelig dansk
Når tjenester som Siri og Google Translate ofte giver uforståelige resultater, skyldes det bl.a., at de sprogteknologier, der underbygger tjenesterne, endnu ikke er udviklet tilstrækkeligt. Det vil et FKK-støttet projekt med professor på Københavns Universitet Bolette Sandford Pedersen ved roret nu råde bod på. Projektet har til formål at forbedre den sprogteknologi, der kaldes semantisk processering, så den bedre tager højde for betydningsdimensionen i tekster på dansk. Projektet har således et stort anvendelsespotentiale i mange forskellige sammenhænge som fx mere intelligent informationssøgning, spørgsmål og svar-tjenester og automatisk resumering.
Er klimaforskningen enøjet?
Klimamodellering er blevet den dominerende metode indenfor klimaforskningen. Men er den konsensus, der er etableret omkring nutidens klimadebat, opnået på bekostning af anden vigtig klimaforskning? Det spørgsmål har lektor på Aarhus Universitet Matthias Ulrich Heymann sat sig for at undersøge. Forskergruppen benytter en videnskabshistorisk tilgang, hvor de bagvedliggende interesser, forhandlinger og sociale relationer bliver analyseret. Projektet bidrager dermed med en vigtig og hidtil uset humanistisk vinkel på miljøvidenskaben.
Omstridte ejendomskrav
Kan man forsvare eksistensen af Fristaden Christiania i København? Den problemstilling undersøges i et projekt, ledet af lektor på Aarhus Universitet Mikkel Thorup, der handler om såkaldte ”omstridte ejendomskrav”. Ejendomme bliver normalt erhvervet gennem køb, arv eller velfærdsstatslig omfordeling. Til tider bliver ejendomme dog erhvervet på mere utraditionel vis. Et eksempel er Christiania, hvis beboere har været i konstant konflikt med staten om retten til at bo og leve der, siden stedet opstod i 1971. Forskerne anlægger en kombineret antropologisk, filosofisk og juridisk tilgang i en tværfaglig undersøgelse af, hvordan regler og konventioner om ejendom udfordres. Projektet yder hermed et unikt humanistisk bidrag til et forskningsområde, der traditionelt er domineret af politologiske og økonomiske undersøgelser.
For yderligere oplysninger om projekterne og kontakt til forskerne:
Bolette Sandford Pedersen, professor, Københavns Universitet
bspedersen@hum.ku.dk
Tlf. 35 32 90 90
Matthias Ulrich Heymann, lektor, Aarhus Universitet
matthias.heymann@ivs.au.dk
Tlf. 87 15 56 46
Mikkel Thorup, lektor, Aarhus Universitet
idemt@hum.au.dk
Tlf. 23 80 87 71
Læs mere om de 13 projekter, som modtog bevilling ved Det Frie Forskningsråd | Kultur og Kommunikations hoveduddeling 2013:
Handlinger tilknyttet webside